Έχει αναφερθεί αναρίθμητες φορές, από εμάς, φορείς και στελέχη επιχειρήσεων ότι η πανδημία COVID-19 ήταν και είναι ένας επιταχυντής της ψηφιακής τεχνολογιας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην πρώτη συνέντευξή του στο netweek ο νέος πρόεδρος της AMMITEC, Θεμιστοκλής Σάρδης, «αξίζει να αναλογιστούμε τι θα είχε συμβεί στην οικονομία, αν η πανδημία μας είχε χτυπήσει πριν 10-20 χρόνια». Και δεν είναι μόνο η οικονομία. H τεχνολογία μας προστάτεψε γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα «απομακρυσμένης πρόσβασης».

Κατά μια έννοια, το πρώτο τεύχος του 2022 του netweek είναι αφιερωμένο στο απομακρυσμένο, στο remote και στο mobile. Πρώτο Special Report είναι αυτό για τις Managed Print Services. Πριν την πανδημία, οι υπηρεσίες MPS είχαν πάρει τον δρόμο τους, με αυξανόμενα συμβόλαια σε μια εποχή που οι εκτυπώσεις φθίνουν. Κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, οι MPS δείχνουν ότι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, για εκείνους τους κατασκευαστές και τα κανάλια πωλήσεων που υποστηρίζουν και εξασφαλίζουν το υβριδικό περιβάλλον εργασίας, λαμβάνοντας (σοβαρά, αυτή τη φορά) υπόψη τη βιωσιμότητα.

Η τηλε-εργασία, ήρθε για να μείνει; Εκτιμώ ότι σε ενα ποσοστό ναι, καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις. Αρκεί να μη συνδυάζεται και με τηλε-εκπαίδευση, καθώς τότε τα αργά δίκτυα τηλε-επικοινωνιών στη χώρα μας, δείχνουν χωρίς αιδώ τις αδυναμίες τους.

Η επανάσταση στις ασύρματες και φορητές τηλε-επικοινωνίες που έχουν επιφέρει τα smartphone -όταν δεν υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης- έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. Πολλές άργησαν να το αντιληφθούν, αλλά η πανδημία έδωσε και εδώ ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό on-the-go. Μετά την COVID-19 θεωρείται αδιανόητο μια επιχείρηση να μην προσφέρει mobile υπηρεσίες, εφόσον αυτό είναι δυνατόν.

Ως επιστέγασμα της φορητότητας και της αποκέντρωσης που συνιστά το mobile, έρχεται η κάλυψη της απονομής των Mobile Excellence Awards 2022, των κορυφαίων βραβείων στον κλάδο από την Boussias. Το μεγάλο ενδιαφέρον από τον επιχειρηματικό κόσμο αποτυπώνεται εύστοχα στο ρεκόρ συμμετοχών που επετεύχθει στην πρόσφατη διοργάνωση. Διαβάζοντας το εκτενές ρεπορτάζ μας, θα έχετε μια πολύ καλή εικόνα για τι συμβαίνει και τι έρχεται μεσοπρόθεσμα. Καλή Χρονιά!