Το μοναδικό στο είδος του συνέδριο αφιερωμένο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ασφαλιστικού κλάδου, παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες που μπαίνουν στην υπηρεσία του, την επίδραση τους στην φιλοσοφία της ασφάλισης, αλλά και χαρτογράφησε το νέο τοπίο που οι εξελίξεις διαμορφώνουν σε ολόκληρο το ασφαλιστικό οικοσύστημα.

Το μοναδικό στο είδος του συνέδριο αφιερωμένο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ασφαλιστικού κλάδου, παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες που μπαίνουν στην υπηρεσία του, την επίδραση τους στην φιλοσοφία της ασφάλισης, αλλά και χαρτογράφησε το νέο τοπίο που οι εξελίξεις διαμορφώνουν σε ολόκληρο το ασφαλιστικό οικοσύστημα.

Με ένα πλήθος από συμμετοχές που αντικατόπτρισε το έντονο ενδιαφέρον για την κοσμογονία που η τεχνολογία φέρνει τα τελευταία χρόνια στην ασφάλιση, ολοκληρώθηκε το 6o Insurtech Conference της BOUSSIAS, με θέμα «Future-ready Digital Insurance: Innovation & Customer Centricity», την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Sofitel του αεροδρομίου Αθηνών. Με την υποστήριξη των χορηγών Gnomon Informatics S.A., Hellas Direct, Improv.IT Consulting Services, PK Data, Ergo, αλλά και του συνόλου των θεσμικών ενώσεων του ασφαλιστικού κλάδου και των στελεχών της αγοράς, η διοργάνωση άνοιξε διάπλατα το φάσμα όλων των διαστάσεων της εξέλιξης της ασφάλισης στην ψηφιακή εποχή που εξελίσσεται ραγδαία.

Για 6η χρονιά το συνέδριο ανέδειξε τον τρόπο που οι ιδιαίτερες ανάγκες του ασφαλιστικού επιχειρείν συναντούν τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογική καινοτομία, αλλά και τις προκλήσεις που προβάλουν σε αυτή την πορεία. Τις δυσκολίες που προκύπτουν στην προσαρμογή ενός τόσο ευαίσθητου κλάδου στην επιταχυμένη ψηφιακά πραγματικότητα, την μετάλλαξη του ασφαλιστικού οικοσυστήματος, τις ευκαιρίες και δυσκολίες για ασφαλιστές που φιλοδοξούν να διακριθούν στον νέο υβριδικό ασφαλιστικό «στίβο». Αλλά και τα εργαλεία που φέρνουν την εμπειρία των ασφαλιζομένων στο επίκεντρο της στρατηγικής των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα από τις απόψεις πενήντα σχεδόν ομιλητών, από όλες τις πλευρές της ασφάλισης σε Ελλάδα και εξωτερικό, θεσμικές οργανώσεις και επιχειρήσεις, στελεχών αλλά και πρωτοπόρων της έρευνας και της καινοτομίας.

Έτσι το πρώτο μέρος του συνεδρίου με τίτλο «Disrupting the Insurance Landscape – Insurance Leaders’ perspectives», ξεκίνησε με τον συντονιστή του συνεδρίου δημοσιογράφο Παναγιώτη Μαρκέτο, να ανοίγει την πρώτη ενότητα, αφιερωμένη στους νέους, εντυπωσιακούς όσο και γεμάτους προκλήσεις τρόπους που η τεχνολογική καινοτομία επέβαλε πολλαπλά disruptions στην ασφάλιση.
Και όπως ήταν και το αναμενόμενο το πρώτο σημείο εστίασης αυτής της ψηφιακής μεταμόρφωσης που απασχόλησε ήταν αυτό της ασφάλειας, το οποίο ο Δημήτρης Γεωργίου, Treasurer, του ελληνικού παραρτήματος του (ISC)2 και Chief Security Officer της Alphabit SA ανέλαβε να παρουσιάσει.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος ο καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, μέλος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης ανέλυσε τις νέες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει τόσο ο τομέας της ασφάλισης στην νέα ψηφιακή λειτουργία του, όσο και στην προσπάθεια του να δημιουργεί νέα ασφαλιστικά προϊόντα που θα καλύψουν τις «ζημιές» της κυβερνοασφάλειας. Ζημιές που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην περίπτωση των data breaches σε αμερικανικές εταιρείες στο 62% των περιπτώσεων οδηγούν στην παραίτηση ενός τουλάχιστον c-level executive, όταν ταυτόχρονα το 57% των εταιρειών δηλώνουν ανοικτά ότι έχουν ελλείψεις σε προσωπικό κυβερνοασφαλείας και το 68% των στελεχών εκφράζουν ανησυχίες για το ρυθμό αύξησης των κυβερνοαπειλών.

Η εξέλιξη του συνεδρίου έφερε στο πόντιουμ έναν διεθνή ομιλητή με «σκηνές προσεχώς» από το όχι και τόσο μακρινό μας μέλλον. Ο Marijan Mumdziev, CEO της Amodo, -εταιρείας τεχνολογιών αιχμής που προσφέρει τεχνολογικές εφαρμογές με τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να δημιουργούν, προωθούν και διανέμουν νέα ασφαλιστικά προϊόντα χτισμένα πάνω στο customer behavior και την χρήση data- παρουσίασε τον τρόπο που στο μέλλον οι εφαρμογές τηλεματικής θα ανοίξουν νέους δρόμους στην δημιουργία και εξατομίκευση των ασφαλιστικών προϊόντων, πέρα από το ήδη υπάρχον pricing βάση των οδηγικών δεδομένων στις ασφάλειες οχημάτων που ήδη υπάρχουν.
Στην συνέχεια ο Insurance Futurist Πάνος Λελεδάκης, Metaverse & VR technology expert, πρόεδρος και CEO της IFAAcademy, καλωσόρισε το κοινό του συνεδρίου στην «βιωματική εποχή» της ασφάλισης και αναφέρθηκε σε όλους τους δρόμους από τους οποίους οι επαγγελματίες της ασφάλισης θα μπουν στο σύμπαν της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που ήδη είναι στα σκαριά.

Τέλος η πρώτη ενότητα έκλεισε με ένα εντυπωσιακό πάνελ ομιλητών που εξέτασε εκείνους τους όρους που καθορίζουν ανθρωποκεντρικά την επόμενη μέρα στο οικοσύστημα της ψηφιακής ασφάλισης που με συντονιστή τον Δημήτριο Γαλαβάκη, Γενικό Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ιδρυτή και διευθυντή της Life Plan Insurance, συμπληρώθηκε από τους Δήμητρα Ιωάννα Λύχνου, Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), Θεοδώρα Γουργούλη, Ασφαλιστικό & Επενδυτικό Σύμβουλο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), Νίκο Σοφρωνά, Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.), Γιάννη Βασιλάτο Chief Operations & Technology Officer της Eurolife FFH και Πρόεδρο του Συνδέσμου Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Ιωάννη Τοζακίδη Ιδρυτή και Managing Director της Liberty Insurance Agents και πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Σ.Α.Σ.) και τον Μιχάλη Τζωρτζωρή, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (Σ.Ε.Μ.Α.)

Ανάπτυξη με τον Πελάτη στο Επίκεντρο
Το δεύτερο μέρος υπό τον τίτλο «Customer-centric Engagement for Sustainable Market Growth», εστίασε στους τρόπους με τους οποίους η πελατοκεντρική στρατηγική επιδιώκει το engagement και μέσα από αυτό μια βιώσιμη και διαρκή επιχειρηματική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο ο συντονιστής του συνεδρίου Παναγιώτης Μαρκέτος είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Kobi Bendelak, CEO της InsurTech Israel για τις διαφορετικές παραμέτρους που ορίζουν τις εξελίξεις της ασφάλισης στο ψηφιακό περιβάλλον στη χώρα μας, όπως αυτές φαίνονται σε κάποιον «απέξω» και από την οπτική που η εταιρεία του η οποία διαθέτει έξι σχετικές insurtech startups προσφέρει. «Το μικρό διάστημα που βρίσκομαι στην Ελλάδα είδα ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι σε πολύ καλή θέση για να αρχίσει να υιοθετεί και εφαρμόζει τεχνολογικές καινοτομίες. Είστε σε πολύ καλή θέση εκκίνησης, αλλά όπως και πολλοί άλλοι παίκτες στο παιχνίδι των ασφαλίσεων θα πρέπει να ανοίξετε τα μυαλά και τις καρδιές σας για να υιοθετήσετε την καινοτομία. Ειδικά στην ανάλυση ασφαλιστικού κινδύνου, των ασφαλειών ζωής κλπ» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας την εικόνα αυτής της καινοτομίας του Insurtech 2.0 περιβάλλοντος με όρους Deep AI, παραμετρικής ασφάλισης, επέκταση στο metaverse, risk assessment στην κυβερνοασφάλεια, αλλά και στο κομμάτι του ESG και των ΙοΤ και Data εργαλείων.

Ακολούθησαν οι Χάρης Αλεβίζος, Senior Solutions Consultant,της improvIT και Paul Fondie, Global Principal – Insurance της Mendix, οι οποίοι ανέλυσαν την δυναμική της low code στρατηγικής ως game changer στην ασφάλιση. «Το μότο μας είναι να γεφυρώνουμε το κενό ανάμεσα στην ασφάλιση και το ΙΤ, ανάμεσα σε όλες τις εκφάνσεις της τεχνολογίας και του business. Σε όλα τα έργα που αναλαμβάνουμε πρωτεύον ρόλο παίζει η εμπιστοσύνη και η αμεσότητα στην επαφή μας με τον πελάτη που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία συμβάλει στο θετικό πρόσημο στη λειτουργία και σε απλά και μετρήσιμα σε κάθε περίπτωση ωφέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας την improvIT ο Χάρης Αλεβίζος, πριν περάσει στις αρετές του low code που έρχεται να απαντήσει στις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες τεχνικής υποστήριξης των νέων εργαλείων της ψηφιακής ασφάλισης.

«To σλόγκαν της παρουσίασης μου μου ήρθε αυθόρμητα την πρώτη μου μέρα στην Hellas Direct» δήλωσε ο Γιώργος Γκάκας, Head of Pricing της Hellas Direct, για το «Truth & Love» που ανέτειλε στην οθόνη του συνεδρίου, καθώς θυμήθηκε πόσα έμαθε όταν την πρώτη εκείνη μέρα έκατσε δίπλα στις κυρίες του call center της εταιρίας για να ανακαλύψει -από πρώτο χέρι και από αυτές- τι ακριβώς δεν πάει καλά με την τιμολόγηση. Τελικά το «truth & love» έμεινε και αποτελεί ένα moto για την ηθική πίσω από την χρήση machine learning και ΑΙ στην αναζήτηση της αλήθειας, την εμπορική και κερδοφόρα εφαρμογή της στην ασφάλιση και -παρά την σκληρότητα των δεδομένων- την σχεδόν συναισθηματική διάσταση που η ποσοτικοποίηση των feelgood factors, του διαρκούς feedback και της ερμηνείας των δεδομένων αποδίδουν στην όλη διαδικασία.

Στον θαυμαστό κόσμο του e-HealthPass και της τεχνολογίας πίσω από αυτό ξενάγησε το κοινό του συνεδρίου ο Κωστής Καγκελίδης, CEO της Gnomon Informatics. Μιας τεχνολογικής πλατφόρμας τόσο επίκαιρης για την μεταπανδημική εποχή όσο και επιδραστικής, αφού μπορεί να παρέχει τόσο βοήθεια στους χρήστες της όσο και αξία στην αγορά δίνοντας δεδομένα στις ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα που είναι ίσως ο ζωτικότερος και για τους δύο, την υγεία. Ιδιαίτερη εντύπωση σε αυτή προκαλεί η σύζευξη των δυνατοτήτων του cloud και των συμβατικών αισθητήρων σε ένα σύνολο λογισμικού που ενδυναμώνει τους ασθενείς στη διαχείριση των δεδομένων τους, βοηθά τους γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους λειτουργούς υγείας, τους επιτρέπει ακόμα καλύτερη συνεργασία με τους ασθενείς και προωθεί την διαλειτουργικότητα στην διαχείριση ασθενών, αλλά και πόρων, τόσο της οικογένειας των ασθενών όσο και των οργανισμών που εμπλέκονται.

Στη συνέχεια το θέμα που κυριάρχησε σε ένα πολυμελές όσο και διεθνές πάνελ συζήτησης ήταν οι θέσεις των κορυφαίων στελεχών των insurtech από όλο τον κόσμο στην δημιουργία μια future ready ψηφιακής ασφάλισης, σε μια συζήτηση που συμμετείχαν οι Effi Mor, CEO της Remitrix, Guy Sheena, Chief Business Officer της Deepkeep, Alon Silberberg, CEO & Co-Founder της Yuvital, Yossi Tal, co-CEO της Seenity, Eran Tirer, CEO της Ledgertech AG και Igor Trachtenberg, Insurance Practice Director της Sapiens.

Ευελιξία και ασφάλεια για το μέλλον
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του συνεδρίου με θέμα «Technologies & Digital Agility –Optimizing current models meeting future needs», αφιερώθηκε σε όλους εκείνους τους τρόπους και τις φιλοσοφίες με τις οποίες οι νέες καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να αποδώσουν ψηφιακή ευελιξία στον ασφαλιστικό κλάδο και βελτιώνοντας τα υπάρχοντα μοντέλα λειτουργίας του να προλάβουν τις ανάγκες που το μέλλον του επιφυλάσσει, εξασφαλίζοντας του την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.

Ο συντονιστής του συνεδρίου συζήτησε με τον Γιώργο Κασκαρέλη, συνιδρυτή της Goodfairy για την ιδέα πίσω από την Goodfairy. Μπορεί κανείς ασφαλίζοντας online το αυτοκίνητο του να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο κάνοντας τον κόσμο καλύτερο; Η Goodfairy είναι η πρώτη κοινωνική επιχείρηση της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρίες δίνει την δυνατότητα κάθε φορά που ασφαλίζεις ένα όχημα να γίνεται μια δωρεά σε έναν προεγκεκριμένο μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής σου, από την ίδια την εταιρία. Σημαντικό μάλιστα είναι ότι η δωρεά πραγματοποιείται δίχως καμία δική σου επιπλέον επιβάρυνση, ενώ επαναλαμβάνεται σε κάθε ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, δίνοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία στο ασφαλιστικό οικοσύστημα να συμβάλει στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας φορείς της.

Η επόμενη μέρα στο χώρο της ψηφιακής ασφάλισης στην Κύπρο ήταν το θέμα του πάνελ που ακολούθησε αναλύοντας την συγκεκριμένη αγορά, σε συντονισμό του Παναγιώτη Σοφοκλέους, ιδρυτή του Cyprus Insurance News και με την συμμετοχή των Βασίλη Καζούκα, Business Development & Marketing Lead της Anytime Cyprus του Interamerican Group, Γιάννη Νικολάου, CEO της SoEasy Insurance Brokers και Πάνου Τσιώλη, CEO της Ideal Insurance και Senior Insurance & Certified Financial Agent και Οργανωτικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (Π.Σ.Ε.Α.Δ).

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα τα ζητήματα κυβερνοασφαλείας στο νέο ψηφιακό τοπίο της ασφάλισης, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε η Κική Τσούρου, μέλος του ελληνικού τμήματος του (ISC)2 και Data Protection Officer του Τειρεσίας και συμμετείχαν οι Νίκος Γεωργόπουλος, συνιδρυτής της DPO Academy και Cyber Risks Advisor της Cromar Insurance Brokers Ltd, Γεώργιος Τσινός, Chief Information Security officer της Εθνικής Ασφαλιστικής και Στέλιος Αναγνωστάκης, Chief Information Security Officer της NP-Ασφαλιστική. Στην συζήτηση αναλύθηκαν οι ανάγκες και οι προκλήσεις ασφαλείας τόσο της σ=ύγχρονης λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών, όσο και η αλληλεπίδραση τους τόσο με την ανάγκη για διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων -που αποτελούν ίσως το ζωτικότερο «νόμισμα» της σύγχρονης ασφάλισης- όσο και με την αντίληψη ότι η σύσταση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας στην νέα digital λειτουργία, αποτελεί ήδη ζωτικό παράγοντα ανάπτυξης για τον ασφαλιστικό κλάδο στο σύνολο του.

Οι ανάγκες των νεοεισερχόμενων στο χώρο της ψηφιακής ασφάλισης, η όλο και πιο πρωταγωνιστική σημασία της πελατειακής εμπειρίας και ο ρόλος του ψηφιακού μάρκετινγκ στη προσέγγιση της ασφαλιστικής αγοράς ήταν το επόμενο θέμα της συζήτησης ανάμεσα στον συντονιστή του συνεδρίου και την Ανέλ Μόσχου, Marketing, Product & New Business Development Director της Ergo Hellas.

Η Άννυ Τρύφων, Vice Chairman και CEO της Designia Insurance Brokers, παρέλαβε την σκυτάλη και το επίκεντρο της συζήτησης πέρασε στο πως αλλάζει ο ρόλος του ασφαλιστικού σύμβουλου στο νέο και μεταβαλλόμενο ψηφιακό ασφαλιστικό τοπίο και με ποιους τρόπους οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι καλούνται να προσαρμοστούν, να αλλάξουν και να συνεργαστούν μέσα σε αυτό προκειμένου, να αναπτυχθούν, επεκτείνοντας στην ουσία τον παραδοσιακό τους ρόλο.

Ο ρόλος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα της ασφάλισης, μπήκε στη συνέχεια στο επίκεντρο και ο τρόπος που η λειτουργίας τους -μαζί με αυτόν των ειδικών service providers- καλείται να αλλάξει για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του digital insurance, ήταν το θέμα συζήτησης ανάμεσα στους John Croker, CEO της Cromar Insurance Group, Γεώργιο Φουφόπουλο, Sales Director της Εθνικής Ασφαλιστικής, Γεώργιο Δουκιανό, Digital Transformation Officer της Mega Brokers, Ιωάννη Νίνο, Managing Director της Ninos & Associates Insurance Brokers, Business & Real Estate Agency και Νίκο Σακελαρίου, Sales & Operations Director της Atradius Greece.

Ο Δρ. Ξενοφών Λιαπάκης, Chief Technology & Information Officer της Intersalonica, συζήτησε στη συνέχεια με τον συντονιστή του συνεδρίου Παναγιώτη Μαρκέτο, τους παράγοντες που διαμορφώνουν ένα πετυχημένο πέρασμα των ασφαλιστικών εταιρειών στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, τα κυριότερα mega-trends και τις νέες νόρμες που αυτές επιβάλουν στην ασφάλιση.

Ακολούθησε μια χαρτογράφηση των νέων ιδεών του insurtech τοπίου που ολοκληρώθηκε με ένα τελευταίο πάνελ στο οποίο ο Δρ. Ξενοφών Λιαπάκης, ο Αιμίλιος Μάρκου, συνιδρυτής και Executive Director της Hellas Direct, ο Γεώργιος Παπασαράντος, Chief Transformation Officer της Generali, ο Αντώνης Τσακνάκης, Digital Business & Digital transformation Director της ERGO Hellas, ο Νικόλαος Τριβιζάς, IT Director της MINETTA Insurance και η Ισαβέλλα Βίτου, Chief Strategy & Transformation Officer της Allianz Hellas, συζήτησαν τους τρόπους που η ανάπτυξης μια κουλτούρας της καινοτομίας μπορεί να προωθήσει την επιχειρηματική ευελιξία και να βοηθήσει την προσαρμογή στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα στο χώρο της ασφάλισης.

Στο σύνολο του το 6ο Συνέδριο InsurTech της BOUSSIAS αποτύπωσε τελικά τον τρόπο που επαναπροσδιορίζονται οι στρατηγικές στο χώρο της ασφάλειας, ανάμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον ανταγωνισμό για την πλέον ανθρωποκεντρική εμπειρία. Βελτιστοποιώντας τις αποτελεσματικότερες από τις τεχνολογικές καινοτομίες -από τις εφαρμογές τηλεματικής, ως τους αισθητήρες ΙοΤ στην καθημερινή ζωή- για να πετύχουν ψηφιακή ευελιξία. Να αυξήσουν το engagement του κοινού, απαντώντας στις απαιτήσεις του με την δημιουργία όλο και πιο προσωποποιημένων προιόντων και στην πορεία επανερμηνεύοντας την αγορά, με εργαλείο τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες.

Στην πορεία του συνεδρίου έγινε ξεκάθαρος ο ρόλος των Insurtech ως enablers της προσαρμογής στην νέα εποχή της ασφάλισης και παράγοντας της αλλαγής στην φιλοσοφία των στελεχών πίσω της, με την εμπειρία του πελάτη στο κέντρο, νέα προσωποποιημένα on-demand προϊόντα που φλερτάρουν με την διαλειτουργικότητα των πιο σύγχρονων apps, αλλά και ολοκαίνουργιες αγορές από το ESG ως την κυβερνοασφάλεια να «ξεκλειδώνουν» προσφέροντας ευκαιρίες για επιπλέον αξία για πελάτες και οργανισμούς.