Επενδύσεις σε υποδομές οπτικών ινών και ασύρματων δικτύων, αλλά και απλοποίηση της σχέσης με τον πελάτη μέσω ψηφιακών διαδικασιών, στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η τεχνολογία αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και διεισδύει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα, αλλάζοντας τα πάντα: τον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε και επικοινωνούμε. Στη νέα ψηφιακή εποχή όλα γίνονται απλούστερα, ταχύτερα και φθηνότερα. Η ευκαιρία για τη χώρα και τις επιχειρήσεις να χειριστούν την εξέλιξη της τεχνολογίας και να μπουν σε τροχιά ψηφιακής ανάπτυξης είναι μεγάλη. Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η νέα ψηφιακή εποχή, ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά στους δύο σημαντικότερους στρατηγικούς πυλώνες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και των επιχειρήσεων: στις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και στις προηγμένες λύσεις ICT.

Οι οπτικές ίνες παίρνουν τη σκυτάλη
Ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά σε δίκτυα νέας γενιάς, αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, έχει εξαγγείλει για την επόμενη τετραετία (2017-2020) νέες επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ., για να προσφέρει στους καταναλωτές ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και το κινητό.

Το Cosmote Fiber με μήκος διαδρομής 43.000χλμ, δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε πάνω από 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ταχύτητες Internet έως 200Mbps και προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω οπτικών ινών.

Με την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη δυνατότητα αυτή θα έχουν περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των συνδέσεων της χώρας.

Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι και την επιχείρηση, μέσω της τεχνολογίας Fiber to the Home. Για το λόγο αυτό, ο Όμιλος ΟΤΕ θα προχωρήσει εντός του 2018 στη δημιουργία δικτύου αρχιτεκτονικής Fiber-to-the Home σε επιλεγμένες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι χρήστες του mobile Internet διψούν για δεδομένα
Το δίκτυο Cosmote 4G καλύπτει σήμερα το 97% του πληθυσμού της χώρας, ενώ η αντίστοιχη κάλυψη του δικτύου 4G+ έχει φθάσει ήδη το 90%.

Η ποιότητα δικτύου Cosmote κινητής επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με το βραβείο “Greece’s Fastest Mobile Network 2017”, της διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας μετρήσεων OOKLA. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο φορέα, το δίκτυο κινητής της εταιρείας είναι ταχύτερο κατά 70% σε επίδοση download και κατά 30% σε upload από τον δεύτερο πάροχο. Αντίστοιχα, η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία μετρήσεων και ελέγχου δικτύων P3 Communications, απένειμε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Cosmote την πιστοποίηση “Best in Test”, για τις καλύτερες υπηρεσίες φωνής και mobile Internet στην Ελλάδα.

Στόχος για το 2018 είναι το δίκτυο Cosmote κινητής να προσφέρει κάλυψη 4G παντού, ακόμη και στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Όμιλος ΟΤΕ προετοιμάζεται για το 5G, που αποτελεί το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, αποκτώντας τεχνογνωσία με τη συμμετοχή του σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα 5G. Πρόσφατα μάλιστα, η Cosmote παρουσίασε πρώτη στην Ελλάδα live demo της τεχνολογίας 5G, όπου πέτυχε ταχύτητες 4,5Gbps.

Ψηφιακός μετασχηματισμός
Και εδώ ο Όμιλος ΟΤΕ δίνει το παράδειγμα, αφού με την ψηφιακοποίησή του προσαρμόζεται στα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ψηφιακή εποχή. Με γνώμονα την καλύτερη εμπειρία του πελάτη, ο Όμιλος προχωρά σε ψηφιοποίηση διαδικασιών με στόχο την απλοποίηση και τον αυτοματισμό τους και δημιουργεί νέους προσωποποιημένους τρόπους επικοινωνίας, με νέα διαδραστικά μέσα και δυνατότητες που θα τον διευκολύνουν στην καθημερινότητά του.

Η νέα ψηφιακή εποχή δεν φέρνει μόνο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Είναι στο χέρι κάθε επιχείρησης να τολμήσει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει φροντίσει ώστε να έχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να το πετύχουν.