Ήταν όλοι εκεί -κι αν όχι όλοι, οι περισσότεροι- από τον χώρο της τεχνολογίας στην Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τσούνις, για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια παρουσίας της Microsoft στη χώρα μας. Κι αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο, με δεδομένο τον καίριο και πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει στην καθημερινότητά μας η μεγάλη εταιρία Πληροφορικής με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες της, αλλά και το παράδειγμά της σε πολλά επίπεδα.

«Η Microsoft εμπιστεύθηκε την Ελλάδα – υπήρξε η πρώτη μεγάλη εταιρία τεχνολογίας η οποία ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική επένδυση, την κατασκευή τριών data centers στην πατρίδα μας» υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της εταιρίας, Μπραντ Σμιθ, είχε τονίσει από οθόνης πως «τα 30 χρόνια συνεργασίας μας ήταν εκπληκτικά», προσθέτοντας πως… «sky is the limit – αυτό ίσχυε πάντα στην Ελλάδα, κι όταν αυτή τα καταφέρνει, επωφελείται όλος ο κόσμος από την επιτυχία της». Για να συμπληρώσει, όσον αφορά στην επόμενη ημέρα, ο επικεφαλής της Microsoft ΕΜΕΑ, Ραλφ Χάουπτερ, πως «τα καλύτερα έρχονται», σε ένα κόσμο όπου μέσα στην επόμενη δεκαετία το 70% των επιχειρήσεων θα αξιοποιούν την τεχνολογία-as-a-Service, φροντίζοντας παράλληλα την «υγεία» του πλανήτη μας, με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Οι τέσσερις τομείς δραστηριοποίησης
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, τόνισε τόσο ενώπιον του κοινού, όσο και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ότι αυτή εστιάζει και θα συνεχίσει να το κάνει στις υποδομές (στην αναπόφευκτη ερώτηση για τα τρία data centers έδωσε ως χρόνο έναρξης των εργασιών το 2023 και λειτουργίας το 2025), στη γνώση (αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και ευπαθών ομάδων, στο πλαίσιο της υπόσχεσης για επιμόρφωση 100.000 ατόμων), στον πολιτισμό (άριστο παράδειγμα, η συνέργεια με το υπουργείο Πολιτισμού, στο εντυπωσιακό AR project της Ολυμπίας) και στην προστασία του περιβάλλοντος (με πολλές δράσεις). Υπογραμμίσθηκε ότι η Microsoft δίνει πάντα μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβουλία GR for Growth και, παράλληλα, έχει διπλασιάσει το δυναμικό του γραφείου της στην Αθήνα, συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο και στο brain gain.

Παρουσιάζοντας το Impact Report για την παρουσία της εταιρίας, η οποία ομολογουμένως πέτυχε εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα, ο κ. Μιχαλόπουλος δήλωσε «ψηφιακά αισιόδοξος» και χαρακτήρισε την τεχνολογία «αντιπληθωριστικό παράγοντα», έκανε ευρεία αναφορά στις ολοένα δημοφιλέστερες λύσεις LowCode–NoCode που θα επιτρέψουν τη δημιουργία προγραμμάτων και εφαρμογών από μη-ειδικούς, ενώ -απαντώντας σε ερώτηση του NetFax- σχετικά με το κόστος των ψηφιακών υπηρεσιών και την ανταπόκριση των ΜμΕ σ’ αυτό, δήλωσε πως οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να σταθμίσουν τις ανάγκες τους και να αξιοποιήσουν καλύτερα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία και λύσεις, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.  Το Report -στην παρουσίαση του οποίου συμμετείχε και η COO, Χριστίνα Λεϊμονή- ορίζει ως πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της ελληνικής θυγατρικής την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης.

Αναμνήσεις και προβληματισμοί
Στο κυρίως «σώμα» της εκδήλωσης, μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, «την παράσταση έκλεψε» ένα σπονδυλωτό βίντεο για την ιστορία της Microsoft στην Ελλάδα αυτά τα 30 χρόνια, με εισηγητή για την «εποχή» κάθε μιας τον καθηγητή Στάθη Καλύβα. Οι εικόνες του θύμισαν πολλά σε πολλούς (του υπογράφοντος μη εξαιρουμένου), όπως και τα σχόλια από τους «προκατόχους» του κ. Μιχαλόπουλου – άλλωστε, οι περισσότεροι (Ροντήρης, Τσάγκος, Λουκάς, Αντωνάκου) ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Στα ενδιάμεσα του ιστορικού βίντεο, έγιναν -με λαμπερό παρουσιαστή τον Γιώργο Καπουτζίδη- αναφορές στην υποστήριξη της καινοτομίας και των νεοφυών, στην πολυεπίπεδη στήριξη των εργαζομένων στην εταιρία, στη σχέση τεχνολογίας – κοινωνίας (Κυριάκος Πιερρακάκης, Θεόδωρος Φέσσας & Χρήστος Χωμενίδης στο πάνελ, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη), ενώ στον επίλογο, ο κ. Μιχαλόπουλος «ανακρίθηκε» από μια τριμελή παρέα πανέξυπνων «πιτσιρικάδων» για τον ρόλο της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας.