Το φετινό Mobile World Congress που διεξήχθη στη Βαρκελώνη (όπως πάντα) από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου, απέδειξε περίτρανα ότι έχει πολλά παραπάνω από smartphones και tablets να επιδείξει. Φέτος είδαμε virtual reality, robots, αυτόνομα αυτοκίνητα, 360 cameras, αλλά και νέες συσκευές. Όλα αυτά πλαισιωμένα από το 5G, για το οποίο γίνεται μεγάλη κουβέντα τα τελευταία χρόνια.
Το 5G μετατρέπει το IoT σε Internet of Everything
Το 5G βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά περίπου από το 2020 έρχεται να αυξήσει εκθετικά τις ταχύτητες και την ανάγκη για γρήγορη απόκριση. Και αυτό διότι θεωρούμε όλοι μας ότι όταν συνδεθούν το tablet και το κινητό μας «κλείσαμε» (άρα 2 συσκευές ανά άνθρωπο). Η αλήθεια είναι ότι με το Internet of Things (IoT) που σιγά-σιγά μετατρέπεται σε Internet of Everything, σε κάθε άνθρωπο θα αντιστοιχούν πάνω από 100 συσκευές.
Άρα γίνεται αμέσως αντιληπτή η ανάγκη για γρηγορότερο bandwidth και χαμηλό latency (σε πείραμα που παρουσιάστηκε, σε 4G δίκτυο το latency ήταν στα 90ms, ενώ με simulated 5G έπεφτε στα 2ms!!!).
Αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και 4 δις. unconnected users, όπως περιέγραψε ο Mark Zuckerberg κατά την ομιλία του την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, γίνεται πλέον απόλυτα επιτακτική η ανάγκη για γρηγορότερες ταχύτητες που τις υπόσχεται το 5G.
Μιλώντας για τον Zuckerberg και αναφερόμενος στο 5G, ο ίδιος απευθύνθηκε στην κοινότητα λέγοντας ότι θα έπρεπε να εστιάζει το 5G στους 4 δις. μη συνδεδεμένους ανθρώπους, και όχι μόνο στο να δίνει νέες υπηρεσίες και προϊόντα βασισμένα στο IoT στους ήδη συνδεδεμένους και στους «πλούσιους». Αναμενόμενο βέβαια από τον ιδρυτή του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, που όσο περισσότερους χρήστες έχει, τόσο δυνατότερος γίνεται.
Αυτόνομα οχήματα με δυνατότητες 5G
Το άλλο πρόσωπο του Mobile World Congress ήταν ο Lewis Hamilton, οδηγός F1 της Mercedes. Με μια ομιλία του έδειξε πώς το όχημα του μιλάει αναλύοντας άμεσα έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, με σκοπό να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Η Mercedes συνεργάζεται με την Qualcomm που παρέχει την υπολογιστική ισχύ. Η ομιλία του κατεύθυνε το κοινό στα αυτόνομα αυτοκίνητα, την εξέλιξη των connected cars. Ένα ονειρικό αυτόνομο concept car από τη Mercedes μας «έδειξε» το μέλλον για το 2025 και έπειτα.
Πέρυσι γινόταν πολύς λόγος για τα connected cars, και πώς αυτά βοηθούν στην ασφάλεια των χρηστών. Φέτος ήταν η σειρά των αυτόνομων αυτοκινήτων (autonomous cars) που με τη βοήθεια του 5G μπορούν και επικοινωνούν με τα υπόλοιπα οχήματα, και μεταφέρουν τους επιβάτες με απόλυτη ασφάλεια. Η Nokia μάλιστα με ένα εντυπωσιακό πείραμα 6 τηλεκατευθυνόμενων έδειξε πως στην περίπτωση ενός απρόοπτου συμβάντος (π.χ. ένα εμπόδιο μπροστά), είχε ως αποτέλεσμα τα υπόλοιπα οχήματα να συντονιστούν για να μην τρακάρουν σε μια διασταύρωση.
Το mobility πέρα από κινητά, GPS και μικροσυσκευές
Το συνέδριο φέτος επιβεβαίωσε ότι πλέον στον κόσμο του mobility δεν μιλάμε μόνο για κινητά, GPS και μικροσυσκευές, ούτε όμως μόνο για αυτόνομα αυτοκίνητα. Την τελευταία μέρα της έκθεσης πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση για το Graphene (να το ονομάσουμε γραφήνη;) ένα υλικό που ανακαλύφθηκε το 2004 και προέρχεται από αυτό που μασάνε τα παιδιά μας στο σχολείο.
Με μια χημική διεργασία με βασικό συστατικό τον γραφίτη, βγαίνει το Graphene που έχει 3 βασικά πλεονεκτήματα: (α) είναι τόσο λεπτό όσο ένα άτομο, 100.000 φορές μικρότερο από μια τρίχα άρα μπορεί να είναι αόρατο, (β) είναι πολύ ανθεκτικό (μερικά στρώματά του μπορούν να συγκρατήσουν έναν ελέφαντα), και (γ) είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Δέκα χρόνια μετά την ανακάλυψή του είδαμε ήδη κάποιες εφαρμογές με κυριότερη την αντικατάσταση στο μέλλον των chip σιλικόνης με τα chip από Graphene. Μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα γρηγορότερες ταχύτητες λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας λειτουργίας τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πτυσσόμενες και αναδιπλούμενες οθόνες, ακόμα και να γίνουν τατουάζ το σχέδιο του οποίου θα μπορεί να αλλάξει ο χρήστης από το κινητό του.
Από όλη την παρουσίαση όμως ένα σημείο έκανε εντύπωση: ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2000 παρόμοια παραγόμενα υλικά που ακόμα δεν έχουν εξερευνηθεί οι δυνατότητές τους. Ίσως το μέλλον με δυνατότητες superman, warp speeds και εξερεύνηση άλλων γαλαξιών να μην είναι τόσο μακριά (αν και δεν πιστεύω ότι θα το ζήσουμε).
Νέες συσκευές και τεχνολογίες
Σε επίπεδο συσκευών, πέρα από την παρουσίαση του LG G5 που έκανε πάταγο, ήταν ενδιαφέρουσα τόσο η παρουσίαση της Sony, όσο και η παρουσίαση του Samsung S7 Edge μαζί με το VR Mask. Αν αυτό συνδυαστεί με τις 360 cameras και με τις γρήγορες ταχύτητες του 5G, στο σύντομο μέλλον θα μπορείτε να διαλέγετε αγώνα NBA από το κινητό σας, να διαλέγετε πρώτη θέση πληρώνοντας 5 ευρώ αντί για 2, να συνδέετε το κινητό σας με τη VR μάσκα σας, και να είστε μέσα στο γήπεδο τη στιγμή του αγώνα, εστιάζοντας την κάμερα εκεί που εσείς θέλετε, από την άνεση του σαλονιού σας. Τα 360 videos τα συζήτησε εκτενώς και ο Zuckerberg. Για όσους δεν έχουν ήδη ασχοληθεί, αναζητώντας “facebook 360 videos”, μπορείτε να δείτε την προπόνηση του Lebron James, αλληλοεπιδρώντας με την κάμερα και εστιάζοντας στο κομμάτι του βίντεο που σας ενδιαφέρει.
Πραγματικά εντυπωσιακό, και τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη… Επιστρέφοντας στις συσκευές, παρουσιάστηκε το Sony XPERIA Ear, μια συσκευή που μπαίνει στο αυτί και φροντίζει να μην χρειάζεται να «τσεκάρουμε» συνεχώς το κινητό μας για νέα μηνύματα, emails, κλπ. Επίσης, πολλά υποσχόμενο το Oppo, μια νέα τεχνολογία που θα φορτίζει το κινητό από 0 σε 100% μέσα σε 15 λεπτά. Η HTC μαζί με το Vive κέρδισαν τις εντυπώσεις σχετικά με τις μάσκες VR. Η εικονική πραγματικότητα όμως δεν τελειώνει εδώ. Στο Innovation City που στήνεται κάθε χρόνο μέσα στο Mobile World Congress, είδαμε εικονικά supermarkets, εικονικά αθλήματα, αλλά και πολύ 3D VR gaming. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον το Mobile World Congress είναι ένα hitech event που το Mobile, πλέον, αποτελεί ένα μόνο μικρό κομμάτι του. Και αυτό διότι όπως έλεγε φέτος το Moto του MWC “mobile is everything”.