Η Nokia προχώρησε σε αναδιάρθρωση της δομής της, έχοντας ως στόχο να τοποθετηθεί καλύτερα σε μια αγορά – αυτή του εξοπλισμού για δίκτυα 5G – η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς το απώτερο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό το τμήμα mobile δικτύων (Mobile Networks) συγχωνεύεται με το τμήμα σταθερών δικτύων (Fixed Networks), δημιουργώντας ένα ενιαίο τμήμα με την ονομασία «Αccess Networks». Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Rajeev Suri, στόχος αυτής της κίνησης είναι η απλοποίηση των υποδομών διαχείρισης και η καλύτερη αξιοποίηση του συνολικού χαρτοφυλακίου προϊόντων της εταιρείας. Ακόμα δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα διοικηθεί το νέο τμήμα. Ο έως τώρα υπεύθυνος του τμήματος mobile δικτύων, Marc Rouanne, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εταιρεία λίγο αφότου έγινε γνωστή η νέα δομή της. Μέχρι τη συγχώνευση, τον αντικαθιστά ο Tommi Uitto, ο έως τώρα Διευθυντής Πωλήσεων του τμήματος.

Η Samsung από την άλλη, η οποία κατέχει την 5η θέση στην παγκόσμια αγορά δικτυακού εξοπλισμού (πίσω από τις Huawei, ZTE, Ericsson και Nokia), θεωρεί το 5G ως μια καλή ευκαιρία για να βελτιώσει τη θέση της. Γι’ αυτό το σκοπό οι Κορεάτες θα βασιστούν στο συνδυασμό της τεχνητής νοημοσύνης με το 5G. O Youngky Kim, υπεύθυνος του τμήματος δικτυακού εξοπλισμού της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 θα επενδυθούν 22 δις. δολάρια στην ανάπτυξη προϊόντων 5G και τεχνητής νοημοσύνης. Απώτερος στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2020 να αυξήσει η Samsung το μερίδιο αγοράς της τουλάχιστον στο 20%.