ΘΑΝΟΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ
Ως ο πρώτος πάροχος που διέθεσε στην Ελλάδα εμπορικά το 5G και έχοντας επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 90% στην Αθήνα και στη Θεσαλλονική, η Cosmote θεωρεί τα βιομηχανικά 5G Campus networks, τη Γεωργία και το Retail ως ιδανικά πεδία βιομηχανικών εφαρμογών της πέμπτης γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Τις λεπτομέρειες αναλύει ο Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής Enterprise & Business Marketing & CRM Ομίλου ΟΤΕ.
Το δίκτυο 5G, χάρη στη δυνατότητα να συνδέει μεταξύ τους εκατομμύρια συσκευές (ΙοΤ) και να μεταδίδει δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και θα προστατεύσει το αστικό περιβάλλον. Η μετακίνηση μέσω συνδεδεμένων οχημάτων χωρίς οδηγό, η real time παρακολούθηση των δημόσιων συγκοινωνιών, οι έξυπνοι χώροι στάθμευσης με ζωντανή ενημέρωση διαθεσιμότητας και η βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας με έξυπνα φανάρια, είναι κάποιες από τις εφαρμογές που θα απαντήσουν στις μεγάλες προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων, όπως η αύξηση του πληθυσμού και η αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Τα 5G Campus networks παρέχουν την τέλεια λύση για απαιτήσεις συνδεσιμότητας στα «έξυπνα» εργοστάσια και τα σύγχρονα logistics, αφού οι επιδόσεις, το εύρος και οι απαιτήσεις ασφαλείας υπερβαίνουν τις δυνατότητες των υφιστάμενων δικτύων. Οι επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να ελέγχουν και να παρακολουθούν αποτελεσματικά, με ασφάλεια και σε πραγματικό χρόνο, κεντρικά ελεγχόμενα βιομηχανικά ρομπότ και συστήματα μεταφοράς χωρίς οδηγό. Με αυτές τις νέες δυνατότητες, θα αυξηθεί η αποδοτικότητα παραγωγής, θα μειωθούν τα έκτακτα κόστη και οι κίνδυνοι του προσωπικού με απομακρυσμένο χειρισμό βαρέων μηχανημάτων και παράλληλα θα γίνονται πιο σωστές προβλέψεις συντήρησης (predictive maintenance) με real time δεδομένα.
Το μέλλον των τηλεπικοινωνιών είναι εδώ και σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα, τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα, η Cosmote θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες κι εφαρμογές.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
H Σπυριδούλα Σωτηροπούλου, Sales Director στην Ericsson Hellas εξηγεί την οπτική της εταιρείας σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα οφέλη από την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς, με ειδική αναφορά στο οικοσύστημα συνεργαζόμενων start-up επιχειρήσεων.
Τα επιχειρηματικά οφέλη από την χρήση του 5G είναι η αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα, η μεγαλύτερη ασφάλεια & ευελιξία, η υψηλότερη ποιότητα παραγωγής και τελικά η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Τα οφέλη όμως, δεν είναι μόνον επιχειρηματικά και οικονομικής φύσεως, αλλά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά, καθώς το 5G μπορεί να συνεισφέρει επίσης στη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας (υγειονομική περίθαλψη & νοσοκομεία, πολιτική προστασία, έξυπνα αεροδρόμια, λιμάνια & δημόσια κτίρια, έξυπνες μεταφορές, εκπαίδευση, κλπ.), με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η Ericsson πιστεύει πως το 5G γενικά, και ειδικότερα τα ιδιωτικά δίκτυα που βασίζονται σε αυτό για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών αναγκών και την ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, μπορούν να επιταχύνουν την μετάβαση της χώρας μας προς μια ψηφιακή, ουδέτερη κλιματικά, οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές με δεξιότητες υψηλής αξίας, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
Με 127 εμπορικές συμφωνίες και 79 live δίκτυα 5G σε 40 χώρες μέχρι σήμερα, η Ericsson αποτελεί παγκόσμιο πρωτοπόρο στην τεχνολογία 5G. Ήδη από το 2016 έχουμε συνεργαστεί με δεκάδες διαφορετικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο (εργοστάσια, μεταλλεία, λιμάνια, αεροδρόμια, εταιρείες κοινής ωφέλειας ή του τομέα υγείας, υπηρεσίες άμεσης επέμβασης, κλπ.) και περισσότερα απο 45 ακαδημαϊκά ιδρύματα & ινστιτούτα για την μελέτη, ανάπτυξη & επικύρωση πληθώρας περιπτώσεων χρήσης 5G για τις επιχειρήσεις. Ηγετική θέση στην τεχνολογία 5G κατέχει η Ericsson και στην Ελλάδα, όπου έχουμε επίσης επιδείξει ήδη από το 2017 σειρά εφαρμογών 5G, όπως π.χ. την πρώτη ολογραμματική συναυλία και την πρώτη ολογραμματική κλήση, το διαδίκτυο των δεξιοτήτων, cloud robotics κ.α.

Το οικοσύστημα Ericsson Startup 5G
Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει και συνεχώς εμπλουτίζουμε ένα πολυσχιδές οικοσύστημα συνεργαζόμενων νεοφυών επιχειρήσεων, το Ericsson Startup 5G, όπου οι πελάτες μας πάροχοι κινητών επικοινωνιών ανά τον κόσμο, μπορούν να αναζητήσουν δημιουργούς καινοτόμων πλατφορμών, συσκευών & εφαρμογών για περιπτώσεις χρήσης 5G για καταναλωτές.
Επομένως, διαθέτουμε απαράμιλλη εμπειρία και όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία για να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας παρόχους στα πρώτα τους βήματα στο 5G, είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις, το δημόσιο ή τους καταναλωτές.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η ανάπτυξη και προσφορά τεχνολογιών αιχμής στους πελάτες της είναι ο βασικός άξονας ανάπτυξης της Huawei, καθώς το 5G μπορεί συμβάλλει στην προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε κάθε μορφής τελικούς χρήστες. Τα insights για το netweek δίνει ο Κώστας Βασιλείου, Senior Solution Sales Manager της Huawei.
Η Huawei μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας 5G φιλοδοξεί να προσφέρει στους πελάτες της προϊόντα και υπηρεσίες αιχμής προκειμένου το ψηφιακό περιβάλλον να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Η εταιρεία ξεκίνησε την έρευνα για το 5G από το 2009, έχει επενδύσει $4δισ σε R&D, έχει υποβάλλει 26.000 προτάσεις τυποποίησης και έχει συνεισφέρει στην έρευνα με 4.348 κατηγορίες ευρεσιτεχνιών (20% του συνόλου). Σήμερα πάνω από 10.000 άνθρωποι εργάζονται για την περαιτέρω εξέλιξη των συστημάτων 5G. Ο τομέας R&D της εταιρείας εστιάζει στην ανάπτυξη προϊόντων αιχμής, υψηλής ποιότητας, τα οποία θα επιτρέπουν την βέλτιστη απόδοση των δικτύων, μειώνοντας παράλληλα το κόστος ενέργειας και συμβάλλοντας έτσι στην ευρείας κλίμακας ψηφιακή διασύνδεση και παροχή υπολογιστικής ισχύος, με φιλικούς όρους προς το περιβάλλον.
Ευρεία οικονομικά οφέλη από το 5G

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 η τεχνολογία 5G θα εξυπηρετεί 58% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η υψηλής ευκρίνειας ευρυεκπομπή, η τηλε-εκπαίδευση, η τηλεϊατρική και η εικονική ψυχαγωγία, είναι παραδείγματα από υπηρεσίες που θα προσφέρουν επαυξημένη εμπειρία στους τελικούς χρήστες. Επιπλέον, τα δίκτυα 5G θα συνεισφέρουν στην ψηφιοποίηση πληθώρας εφαρμογών της σύγχρονης οικονομίας όπως: βιομηχανία, κατασκευές, ενέργεια, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, συναλλαγές και πολλές άλλες πολλές συνδυάζοντας την ψηφιακή διαχείριση με την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία 5G αναμένεται να φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη σε ευρύτερη κλίμακα. Νέα οικοσυστήματα και πρότυπα ανάπτυξης θα αναδυθούν, θέτοντας το πλαίσιο για το νέο ψηφιακό επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εθνικής οικονομίας.

KATIA ΣΤΑΘΑΚΗ
Οριζόντια οφέλη από το 5G, για όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, διαβλέπει η Κάτια Σταθάκη, Γενική Διευθύντρια του Vodafone Business. H εταιρεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει slicing δικτύου, να δημιουργήσει ιδιωτικά mobile δίκτυα και να προσφέρει ένα οικοσύστημα στο Cloud βασισμένο στο Vodafone 5G Giga Network.
Tο Vodafone 5G Giga Network έρχεται να δώσει πνοή σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που θα απελευθερώσουν νέες δυνατότητες για όλους, θέτοντας νέες βάσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση της οικονομίας και τη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε μια ψηφιακή κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους. Η επέκταση του 5G και του Internet of Things θα υποστηρίξει τις «έξυπνες πόλεις» με νέες δυνατότητες σε σημαντικούς κλάδους – βιομηχανία, γεωργία, ενέργεια και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες – ενώ θα εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.
To 5G θα υποστηρίξει τεχνολογίες αιχμής που μπορούν να εκτοξεύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας που δεν θα γνωρίσει οφέλη από τη χρήση τους.

Έχοντας επενδύσει 130 εκατ. ευρώ για την απόκτηση φάσματος, προχωρούμε στην υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών νέας γενιάς σε όλη την Ελλάδα, μέρος του οποίου αφορά την ανάπτυξη του Vodafone Giga Network 5G. Με πρώτους σταθμούς σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το Vodafone Giga Network 5G λειτουργεί ήδη σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μέχρι το τέλος του ερχόμενου οικονομικού έτους θα έχει επιτευχθεί πληθυσμιακή κάλυψη της τάξης του 40%, σε 17 ελληνικές πόλεις. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε υπηρεσίες νέας γενιάς όπως το slicing του δικτύου, δηλαδή την αποκλειστική χρήση των συχνοτήτων για εφαρμογές με τεράστιο αντίκτυπο. Και να δημιουργήσουμε ιδιωτικά mobile δίκτυα ( MPN) που υπόσχονται να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις στο αύριο, αυτοματοποιώντας τις λειτουργίες τους. Αλλά και να διαθέσουμε στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε Multi-Access Edge Computing (MEC), μία τεχνολογία που θα δημιουργήσει γύρω της ένα οικοσύστημα στο Cloud που θα στηρίζεται στο Vodafone 5G Giga Network και θα διασφαλίζει προηγμένες υπηρεσίες νέας γενιάς για τις επιχειρήσεις και τους τελικούς πελάτες τους.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΙΔΟΥ
To 5G μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του ΑΕΠ, με τη μεγαλύτερη δυναμική να προέρχεται από τα B2B Verticals, τονίζει η Μαρία Μαρινίδου, Υπεύθυνη Δικτύου Κορμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Wind Ελλάς.
Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται η εγκατάσταση του 5G, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση του ΑΕΠ καθώς και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Σε βάθος χρόνου, όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επωφεληθεί από τις νέες υποδομές του 5G, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται με τον όρο «4η Βιομηχανική Επανάσταση».
Οι κλάδοι που δείχνουν τη μεγαλύτερη δυναμική μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας είναι οι λεγόμενες «κάθετες» αγορές (Β2Β Verticals) όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές, η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών, η Υγεία, ο Τουρισμός.
Οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με ισχυρό αντίκτυπο συνολικά σε όλη την οικονομία. Ενδεικτικά παραδείγματα αυτού είναι τα «έξυπνα» κτίρια και πόλεις, η ευφυής διαχείριση και παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης της ατμόσφαιρας, οι βιομηχανικές αλυσίδες παραγωγής και οι απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις.

Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ
Τα €500 εκατ. θα επενδύσει η Wind για την ανάπτυξη του δικτύου της, μας ενημερώνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραθανάσης, Μηχανικός Διεύθυνσης Δικτύου, της Wind Ελλάς.
Η ανάπτυξη και διάθεση του 5G αποτελεί, για όλους μας στην Wind, μια από τις κύριες προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού μας. Η έναρξη λειτουργίας του Δικτύου στη χώρα μας, μας καθιστά ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες σε παγκόσμια κλίμακα σε ότι αφορά τα δίκτυα 5G και με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Μέσα στην επόμενη πενταετία η Wιnd αναμένεται να υλοποιήσει ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου, το οποίο θα ανοίξει έναν νέο δρόμο για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.