Το 5G δύναται να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, αφού υπολογίζεται πως μπορεί να αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μέχρι και 6,27 δισ. δολάρια κατά την επταετία 2022-2028, «γεννώντας» έως και 46.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το 5G δύναται να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, αφού υπολογίζεται πως μπορεί να αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μέχρι και 6,27 δισ. δολάρια κατά την επταετία 2022-2028, «γεννώντας» έως και 46.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα και από την προϊστορία των φορητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων, το 5G είναι βέβαιο πως δεν θα ενεργοποιηθεί εν μία νυκτί. Αντίθετα, θα φτάσει σε μια σειρά κυμάτων που ενδέχεται να αποκτήσουν ταχύτητα και χωρητικότητα λήψης καθώς επιταχύνεται η περίπτωση χρήσης, ο βαθμός διείσδυσης και -φυσικά- το ποσοστό της κάλυψης. Ό,τι θα παρέχεται από πλευράς bandwidth, latency και διαθεσιμότητας, συναρτάται από το ποιο τμήμα του δικτύου φάσματος συχνοτήτων 5G χρησιμοποιούν: Χαμηλή, μεσαία ή υψηλή ζώνη.

Ασιατική προέλαση!
Λαμβάνοντας υπόψη το πώς διαμορφώνεται το παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, και δη σε τεχνολογικούς όρους, κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια, μόνο ως έκπληξη δεν μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη, τον βαθμό υιοθέτησης και υλοποίησης των δικτύων 5ης γενιάς παίζουν Ασιατικές χώρες, και δη οι Κίνα και Νότιος Κορέα. Προκειμένου να καταδειχθεί ο βαθμός πίστης στη νέα γενιά τηλεπικοινωνιακών δικτύων, αρκεί να αναφερθεί πως όταν το καλοκαίρι του 2018 το Νοτιοκορεατικό Υπουργείο Επιστημών και ICT (ναι, σωστά διαβάσατε…) διεξήγαγε δημοπρασίες φάσματος, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες εισέφεραν τον οβολό τους, big time. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια! Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι Korea Telecom, SK Telecom και LG Uplus, θυγατρική του κολοοσού ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών LG, οι οποίες και απέκτησαν συνολικά έξι διαφορετικές κατανομές συχνοτήτων, τόσο στη μεσαία, όσο και σε mmWave ζώνη.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό
«Τσεκ» έχουν κάνει οι τρεις κυρίαρχοι πάροχοι m-τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ (AT&T, Verizon και T-Mobile)στα πεδία της έναρξης λειτουργίας των δικτύων 5ης γενιάς, αλλά και της διαρκούς επέκτασης της κάλυψης καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου, μα και του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, η Verizon διαθέτει το UWB 5G σε τουλάχιστον 36 πόλεις των ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει να αναπτύξει ένα συμπληρωματικό δίκτυο 5G New Radio (NR) Sub-6 που χρησιμοποιεί επιπλέον DSS sharing για να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή 4G για να αποφορτώσει την κίνηση 5G όταν θα απαιτείται.

H T-Mobile υλοποιεί δίκτυο σε mmWave σε πόλεις και πυκνοκατοικημένες αστικές τοποθεσίες, mid band σε μητροπολιτικές περιοχές και χαμηλό εύρος σε εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο, οι δοκιμές του δικτύου Sub-6 των 600MHz αποκάλυψαν μικρό αυξητικό πλεονέκτημα όσον αφορά τις ταχύτητες λήψης πάνω από 4G LTE, γεγονός που οδηγεί την T-Mobile να προσπαθεί να αναβαθμίσει περισσότερους από τους ιστούς μετάδοσης σε αυτόνομο 5G προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερα μέρη του Αμερικανικού πληθυσμού.

Η υπηρεσία mmWave 5G Plus της AT&T προσφέρει μέσες ταχύτητες λήψης περίπου 1,5Gbps (οι πρόσφατες δοκιμές δείχνουν ότι το 1Gbps είναι πιο πιθανό), ενώ αναμένεται να καλύψει περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα σε 395 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα κατά το εγγύς μέλλον.
Σήμερα, όμως, είναι διαθέσιμη μόλις σε 35 πόλεις που εδρεύουν σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ. Αντιθέτως, η υπηρεσία χαμηλής ζώνης έχει καταφέρει να είναι διαθέσιμη σε περισσότερους από 200 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η ίδια η εταιρεία.

Το «μετέωρο» βήμα της Ευρώπης
Η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί σε (εξαιρετικά) μειονεκτική θέση έναντι άλλων ηπείρων και χωρών στο πεδίο της ανάπτυξης του 5G, καθώς οι καθυστερήσεις στην εν γένει υλοποίηση οφείλεται σε συνδυασμό έλλειψης προσωπικού, περιορισμού της κινητικότητας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, αλλά και δυσκολίες σε επίπεδο προϋπολογισμών. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της PwC, η πανδημία θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάπτυξη του 5G επί Ευρωπαϊκού εδάφους κατά 12-18 μήνες, με τις επενδύσεις των telcos να μειώνονται κατά 6 έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ εντός της τριετίας 2020 – 2022!

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν έλλειψαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανέβαλαν τις προγραμματισμένες δημοπρασίες του φάσματος ασύρματων συχνοτήτων που χρησιμοποιεί το 5G για τη μετάδοση δεδομένων, όπως η Ισπανία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Αυστρία, η Γαλλία και η Πολωνία. Στην Ελβετία, οι διαμαρτυρίες και η αντιπολίτευση οδήγησαν τους τοπικούς ΜΝΟs να σταματήσουν την ανάπτυξη κεραιών και ιστών έως ότου ληφθούν περισσότερα δεδομένα για τυχόν σχετιζόμενους κινδύνους για την υγεία.

Κατά συνέπεια, περισσότερα από τα μισά από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει εμπορικές υπηρεσίες 5G. Οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου 5G δείχνουν ότι στο τέλος Ιουνίου 2020 υπήρχαν 248 πόλεις με δυνατότητα 5G σε ολόκληρη την Κοινότητα και την Αγγλία, αν και πολλές προσφέρουν ιδιωτικά δίκτυα 5G και πεδία δοκιμών, αντί για εμπορικές υπηρεσίες 5G. Οι live 5G εμπορικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσες τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

5G στην Ελλάδα
Μόλις πριν από ένα τρίμηνο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GΗz και στην χώρα μας. Απαιτήθηκαν έξι γύροι υποβολής προσφορών, μέχρι να προκύψει το αποτέλεσμα της σχετικής διαδικασίας, με βάση το οποίο κατακυρώθηκε στις Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., Vodafone Παναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος στις προαναφερθείσες ζώνες.
Όσο για το τίμημα που εξασφάλισε το Ελληνικό Δημόσιο από τις τρεις εταιρίες, ανέρχεται συνολικά σε 372.261.153 ευρώ. Από αυτά, τα 123.034.000 ευρώ προέρχονται από την Cosmote, 130.176.000 ευρώ από την Vodafone-Παναφον και 119.051.153 ευρώ από τη Wind.

Παράγοντες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέλαβαν το έντονο ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αναφορικά με τη δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς ως «ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας για την παρουσία της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση».
Τα πρώτα δίκτυα 5G ήδη έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν, εντός στόχου που είχε προσδιοριστεί ως το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Μέγεθος, που σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%.
Σε στάδιο αξιολόγησης ευκαιριών σε Β2Β επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι οι κλάδοι και οι πιθανές εφαρμογές του 5G πρέπει να προσδιοριστούν καλύτερα με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των σχετικών επενδύσεων,  φαίνεται πως βρίσκονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Αυτό, τουλάχιστον, καταδεικνύεται με βάση τα αποτελέσματα ολοκληρωμένης μελέτης για το 5G που εκπόνησε για πρώτη φορά στην χώρα μας η Accenture, με τίτλο: “Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G”.
Ενδεικτικά, το 75% των παρόχων θα στοχεύσουν στον τουρισμό, ενώ το 50% θα επικεντρωθεί στη βιομηχανία, την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τηλεπικοινωνίες.

Την ίδια στιγμή, το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων συμφωνούν ότι η εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση (ultra low latency) αναμένεται να αποτελέσει το κύριο πλεονέκτημα που θα προσφέρει το 5G στους κλάδους που θα στοχεύσουν, ενώ η ψυχαγωγία μέσω επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) και το edge computing θα είναι οι βασικές δυνατότητες του 5G που θα αξιοποιηθούν από μέρους τους.

Όσον αφορά τη δημιουργία νέων ροών εσόδων, οι ίδιοι πάροχοι εκτιμούν ότι οι ανάλογες ευκαιρίες θα προκύψουν όχι μόνο δημιουργώντας και παρέχοντας καινούριες υπηρεσίες, αλλά και αναπτύσσοντας νέα συνεργατικά επιχειρηματικά μοντέλα, με το 75% να αναμένουν ότι οι εγγυημένες συμφωνίες σε επίπεδο υπηρεσιών (SLAs) θα είναι το κύριο επιχειρηματικό μοντέλο εσόδων σε B2B επίπεδο. Ωστόσο, μόνο οι μισοί από τους παρόχους προβλέπουν ότι οι κλάδοι-στόχοι που θα επιλέξουν θα είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερο για υπηρεσίες 5G.
Με βάση την ίδια μελέτη της Accenture, σε Β2C επίπεδο, όλοι οι πάροχοι πιστεύουν ότι οι καταναλωτές δεν θα δαπανήσουν περισσότερο από 10% ως premium στο υπάρχον κόστος σταθερής/κινητής για υπηρεσίες 5G. Θεωρώντας, μάλιστα, ότι το 5G δεν αποτελεί άμεση ανάγκη για αυτούς, οι πάροχοι αναμένουν ότι θα υπάρξει σχετική καθυστέρηση της μετάβασης των καταναλωτών στο 5G, αναμένοντας πρώτα θετικά σχόλια και αντιδράσεις από τους αρχικούς χρήστες (early adopter effect).

Πώς διαμορφώνεται το μέλλον των τηλεπικοινωνιών;
Αναμφίβολα, οι πάροχοι m-δικτύων αδυνατούν να καθυστερήσουν επί μακρόν τους σχεδιασμούς τους σε ότι αφορά την 5η γενιά δικτύων κινητής, καθώς το κόστος που θα έχουν να αντιμετωπίσουν είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Μάλιστα, το γεγονός ότι ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού τα υφιστάμενα δίκτυα περασμένων γενιών (3 και 4G) δείχνουν να… υποφέρουν από την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης σε επίπεδο streaming, gaming, τηλεδιασκέψεων και ενίσχυσης της προσωπικής παραγωγικότητας, με τα πλήθη όσων εργάζονται ακατάπαυστα και πολύωρα από το σπίτι, πλέον, εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση και τα διαρκή lockdown.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η Vodafone ανέφερε αύξηση κατά 50% στη χρήση διαδικτύου στα δίκτυά της σε πλήθος από Ευρωπαϊκές χώρες, με τη Verizon να σημειώνει αύξηση κατά 75% στην κίνηση που οφείλεται στο gaming, καθώς επίσης και αύξηση κατά 30% στη χρήση εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN).
Ενδεχομένως τα δίκτυα 4G να είναι σε θέση να χειριστούν αυτό το πρόσθετο πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, εντούτοις όμως το σταθερά αυξανόμενο πλήθος συνδεδεμένων συσκευών στο διαδίκτυο (λ.χ. smartphone, tablet, smartwatch, συσκευών Internet of Things (ΙοΤ) κ.ά.), θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην υπέρβαση της ίδιας της διαθέσιμης χωρητικότητας του 4G. Κι αυτό, δίχως ακόμη οι τελικοί χρήστες να αναζητούν εφαρμογές υψηλής ευκρίνειας βίντεο 4K είτε εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, αλλά και παιχνίδια υψηλής ταχύτητας.
Δίχως άλλο, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι χρειάζονται το 5G προκειμένου να τους βοηθήσει να κερδίσουν πελάτες σε μια έντονα ανταγωνιστική όσο και κατακερματισμένη διεθνή αγορά, να αυξήσουν τα μέσα έσοδά τους ανά χρήστη (ARPU), καθώς επίσης να λανσάρουν καινοτόμες νέες υπηρεσίες που θα είναι ικανές να δημιουργούν επαρκή κύκλο εργασιών ώστε με την σειρά τους να αντισταθμίσουν τα μειωμένα έσοδα από τις «παραδοσιακές» μεν, μα πεπερασμένες δε υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων…

Διαβάστε: Παναγής Κωνσταντινίδης: Το πρότυπο της Calpak

https://netweek.gr/panagis-konstantinidis-to-protypo-tis-calpak/

Διαβάστε: 5G-Πλάνα ανάπτυξης από τους πρωταγωνιστές

https://netweek.gr/5g-plana-anaptyxis-apo-tous-protagonistes/