Η αλήθεια είναι πως θα έπρεπε να είναι κανείς κλεισμένος σε κάποια σπηλιά στο Αφγανιστάν για να μην ακούσει ή διαβάσει για τις υποσχέσεις που το 5G μοίρασε παγκόσμια. Αν και ακόμα και εκεί, η εμμονή των νεαρότερων Ταλιμπάν να ανεβάζουν άμεσα και σε υψηλή ανάλυση τα πάντα -από τις πολεμικές επιτυχίες τους, μέχρι τις βόλτες τους με συγκρουόμενα αυτοκινητάκια- με τελευταίας γενιάς smartphone, δείχνει πως δεν υπάρχει μέρος του πλανήτη που θα αντισταθεί στη γοητεία του μηδενικού latency και της απόλυτης και σταθερής συνδεσιμότητας του 5G.

Στην Ελλάδα, η ταχύτητα υιοθέτησης της νέας τεχνολογίας είναι εντυπωσιακή. Ειδικά για μια χώρα που έχει συνηθίσει να τρέχει λαχανιασμένη πίσω από τις εξελίξεις, η αδειοδότηση των συχνοτήτων 5G έγινε νωρίτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μπαίνει κάτω από την ομπρέλα των 5G δικτύων, ενώ παράλληλα όλο και περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας και της καθημερινότητας, δοκιμάζουν τις προοπτικές του. Έτσι, το netweek μπορεί ήδη να σας παρουσιάσει μισή ντουζίνα ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που έχουν ήδη υλοποιήσει έργα 5G σε ισάριθμους τομείς, ανάμεσα σε αυτούς που αναμένονται να αλλάξουν ριζικά με την εξάπλωση της νέας τεχνολογίας.

Ψυχαγωγία και Εκπαίδευση
Η ψυχαγωγία μπορεί να μην μοιάζει με το σημαντικότερο πεδίο εφαρμογής μιας νέας τεχνολογίας σαν κι αυτή. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι είναι ο τομέας όπου το ευρύ κοινό πρωτοέρχεται συνήθως σε επαφή και εξοικειώνεται με κάθε νέα τεχνολογία. Έτσι, τον περασμένο Μάϊο ο Τελικός Κυπέλου Ελλάδος μεταδόθηκε για πρώτη φορά ζωντανά μέσω του δικτύου πέμπτης γενιάς. Η εικόνα του αγώνα μάλιστα προερχόταν από δύο ρομποτικές αυτόνομες κάμερες, εφοδιασμένες με ειδικό ασύρματο 5G ready εξοπλισμό, ώστε να ελέγχονται μέσω του δικτύου 5G, να «τρέχουν» αστραπιαία και σε απόλυτο συγχρονισμό από φάση σε φάση στην αρένα και να στέλνουν μέσω 5G την εικόνα στο control, πριν αυτό την εκπέμψει πάλι στο ευρύτερο δημόσιο 5G δίκτυο της εταιρείας.
Το 5G θα αλλάξει την κάλυψη ειδήσεων, αθλητικών και πολιτιστικών ή άλλων γεγονότων και τελικά έτσι την εικόνα μας για τον κόσμο. Παράλληλα, θα αναβαθμίσει την online gaming εμπειρία σε άλλα επίπεδα. Οι δυνατότητες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που προσφέρει θα περάσουν και στην εκπαίδευση -που επιτέλους θα συνδυαστεί με την ψυχαγωγία- και η σταθερότητα του 5G θα δώσει λύση στις αυξημένες ανάγκες τηλε-εκπαίδευσης και τηλε-εργασίας που η πανδημία καθιέρωσε. Αντίστοιχη θα είναι η επίδραση στην διαφήμιση και το marketing, αλλά και σε τομείς όπως ο τουρισμός. Τομέας όπου η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί συνδυάζοντας εφαρμογές augmented και virtual reality με τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της, για να προσφέρει μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Smart Cities
Η διασυνδεσιμότητα και η απρόσκοπτη ροή μεγάλων όγκων δεδομένων του 5G μπορούν να μετατρέψουν για πρώτη φορά μια πόλη σε έναν ενιαίο, ψηφιακά ελεγχόμενο κυβερνο-οργανισμό. Κάμερες, αισθητήρες αλλά και drones θα μπορούν να διασυνδέονται με κέντρα ελέγχου και να συντονίζουν κάθε διάσταση της ζωής της πόλης, από το μάζεμα των σκουπιδιών και τις αστικές συγκοινωνίες, την κυκλοφορία, αλλά και τα οχήματα, μέχρι τον έλεγχο της εγκληματικότητας και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και διανομής ενέργειας, μέσω έξυπνων δικτύων. Στα Τρίκαλα, το 2019 είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη χώρα, σε συνεργασία με τη Vodafone, η πιλοτική εφαρμογή μέσω του δικτύου 5G της εξ αποστάσεως οδήγησης αυτοκινήτου (χωρίς επιβαίνοντα οδηγό), η δυνατότητα εξ αποστάσεως ρομποτικής χειρουργικής, αλλά και η εκπαίδευση μαθητών εξ αποστάσεως με τον διδάσκοντα παρόντα ως ολόγραμμα. Τρία μόλις χρόνια μετά, εκεί το 5G επιτρέπει την υλοποίηση εφαρμογών διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού, των συστημάτων αρδευτικών γεωτρήσεων δημόσιας χρήσης, του συστήματος στάθμευσης για ΑμεΑ και του τηλεμετρικού συστήματος παρακολούθησης λυμάτων των δημοτικών αντλιοστασίων.

Smart …Everything
Αλλά και στην περιφέρεια των πόλεων το 5G υπόσχεται ένα νέο αποτελεσματικότερο τρόπο λειτουργίας. Στη γεωργία για πρώτη φορά αυτόνομα αποκεντρωμένα δίκτυα μπορούν να διαχειρίζονται δεδομένα από πρακτικά άπειρους αισθητήρες σε όλες τις εκτάσεις, βελτιώνοντας την απόδοση, μειώνοντας παράλληλα την χρήση φυτοφαρμάκων και την σπατάλη νερού.
Γίνεται εφικτός ο έλεγχος δασικών ή απομακρυσμένων εκτάσεων μέσω drone, η αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού με αυτά, ή ακόμα και ιατρικών συμβουλών και υπηρεσιών. Παρέχεται η δυνατότητα για επίβλεψη δασικών εκτάσεων και έγκαιρη προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές, ώστε να προκύπτει αρκετός χρόνος για την αντιμετώπισή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη πιλοτική εφαρμογή 5G campus network στην Ελλάδα υλοποιήθηκε από την Cosmote στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, για πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης συμβάντων και φυσικής ασφάλειας εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων, όπου ειδικός εξοπλισμός σε όχημα τύπου «follow me», έστελνε εικόνα υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο επιχειρήσεων του αεροδρομίου (ASOC) από περιοχές ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος ή και περιορισμένης πρόσβασης (πεδία ελιγμών αεροσκαφών, θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, συστήματα διαδρόμου απογείωσης & προσγείωσης), σε πραγματικό χρόνο, με μηδενική καθυστέρηση και ασφάλεια διαβίβασης.

Εμπόριο
Η δυνατότητα για πραγματικά ρεαλιστικό online shopping θα είναι για πρώτη φορά εφικτή αφού η δυνατότητα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας θα αλλάξει τον τρόπο που «ζούμε» δοκιμάζουμε και αλληλεπιδρούμε με προϊόντα και υπηρεσίες. Αλλά και τον τρόπο που τα αποκτούμε, αφού εφαρμογές ρομποτικής ήδη στρέφονται προς το 5G για ακόμα καλύτερη «εξυπηρέτηση πελατών». Όπως τα AMR ρομποτάκια της ελληνικής εταιρείας Myrmex, τα οποία ετοιμάζουν παραγγελίες σουπερμάρκετ και καταστημάτων στο ένα δέκατο του χρόνου από τους «αναλογικούς» υπαλλήλους, την παραδίδουν κάθε μέρα και ώρα της εβδομάδας, αναπληρώνουν το στοκ αποθηκών και αναλαμβάνουν το φόρτωμα και ξεφόρτωμα των φορτηγών στις αποθήκες. Στο lab τους στην Ηλιούπολη μάλιστα, η Wind και η Ericsson για πρώτη φορά συνδύασαν AMR με 5G!

Industry 4.0
Χάρη στο 5G για πρώτη φορά ένα ιδιωτικό αυτόνομο δίκτυο μπορεί να φιλοξενεί ατελείωτα πρακτικά δεδομένα, με σχεδόν απόλυτες ταχύτητες και διασυνδέοντας εκατοντάδες συσκευές και αισθητήρες. Στη βιομηχανία αυτό σημαίνει την έλευση της εποχής απόλυτης αυτοματοποίησης υψηλών επιδόσεων. Το πετυχημένο και πρωτοποριακό ελληνικό show case της Calpak -που παρουσιάσαμε λεπτομερώς και στο τεύχος του netweek Μαρτίου- έδειξε την ιδιαίτερη δυναμική και το συγκριτικό πλεονέκτημα που το αυτόνομο δίκτυο 5G έδωσε στα ρομπότ της Gizelis Robotics, με την υποστήριξη της Ericsson και της Cosmote. Το αυτόνομο δίκτυο 5G της Calpak εξασφάλισε ταχύτατη και σταθερή διαλειτουργικότητα ανάμεσα στο industrial IoT περιβάλλον, τα AI και Cloud συστήματα υποστήριξης του, επιτρέποντας σε ανθρώπους και ρομπότ να μπορούν να συνεργάζονται real time, σε μια αλληλουχία εντατικοποίησης και βελτιστοποίησης της παραγωγής, χάρη και στην ανάπτυξη παραγωγικών μοντέλων που η συνεχής ροή και επεξεργασία δεδομένων για πρώτη φορά επιτρέπει.

Μεταφορές και Logistics
Ακόμα όμως και όταν ένα φορτηγό με προϊόντα αφήσει πίσω του τις πύλες μιας βιομηχανίας με αυτόνομο δίκτυο πέμπτης γενιάς δεν θα αφήνει το σύμπαν του 5G. Απλώς θα περνάει από ιδιωτικά αυτόνομα δίκτυα σε ευρύτερα δημόσια και αντίστροφα, στο ταξίδι του σε έναν 5G διασυνδεδεμένο πλανήτη. Με αυτό το mindset και το βλέμμα προς το μέλλον ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά -ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης, πρώτο σε tonnage στη Μεσόγειο- δημιούργησε το πρώτο Mobile Private Network (MPN) στην Ελλάδα, με 11 ιδιωτικούς σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, 2000 τερματικά και αισθητήρες, 2 Data Centers και 80 διασυνδέεις οπτικών ινών, δημιουργώντας ένα ίσως από τα πρώτα και μεγαλύτερα «λιμάνια –ρομπότ» στον κόσμο, βασισμένο σε λύσεις Internet of Things. Ένα έργο όπου έχει δοθεί βάρος στην αδιάλειπτη λειτουργία, ώστε να να μεταφέρει με ασφάλεια μεγάλο όγκο δεδομένων, καθώς παρέχει χωρητικότητα 3 Gigabit, πολύ ισχυρό σήμα και τριπλό back up εξοπλισμού και δεδομένων για την απρόσκοπτη λειτουργία των ψηφιακών εφαρμογών. Αλλά κυρίως, έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για να αναβαθμιστεί άμεσα και χωρίς προβλήματα από δίκτυο 4G/LTE σε αυτόνομο δίκτυο 5G.

Οι 5G Δρόμοι προς το Μέλλον
Όλα τα παραπάνω θα συνδέει ένα 5G δίκτυο «έξυπνων εθνικών οδών», στις οποίες φορτηγά θα κινούνται ούτε λίγο ούτε πολύ ως ρομποτικές εφαρμογές συνδεδεμένες μέσω 5G. Σε αυτές θα δημιουργηθεί ένας παράλληλος ηλεκτρονικός άξονας κυκλοφορίας, όπου η τεχνολογία 5G θα επιτρέπει στα αυτόνομα οχήματα, -ναι χωρίς οδηγό ή με έναν στην αρχή κάθε κομβόι και τους άλλους επιβαίνοντες στα υπόλοιπα ως «αναλογική backup solution»- να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο μεταξύ τους, στους πεζούς, στις οδικές υποδομές, καθώς και στα δημόσια δίκτυα και πόρους τηλεπικοινωνιών στο cloud, κινούμενα σε μια δική τους «έξυπνη λωρίδα». Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία αδιάλειπτη ροή εμπορευματικών μεταφορών-φορτηγών που θα κινούνται σε απόσταση 4 μέτρων μεταξύ τους, σε μία αδιάκοπη αλυσίδα logistics.

Με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και περισσότερη ασφάλεια. Αφού τα ρομποτικά συστήματα οδήγησης βαρέων οχημάτων που έχουν μέχρι σήμερα δοκιμαστεί, έχουν καλύτερους χρόνους αντίδρασης σε συνθήκες ατυχήματος, δεν κουράζονται και δεν χρειάζονται χρονοβόρα τακτικά διαλείμματα.
Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέπει στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος, ένα εθνικό δίκτυο με 6 από τους μεγαλύτερους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, συνολικού μήκους 2.011 χιλιομέτρων να αποκτούν τέτοιους «5G Corridors».

Το έργο μπήκε στο στάδιο της διαβούλευσης μόλις τον Αύγουστο που πέρασε, πρώτο ορόσημο, όπως προβλέπεται στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στην Κομισιόν, είναι η ανάθεση, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης των συμβάσεων. Για την ανάπτυξη του έργου «Διάδρομοι 5G» και η υλοποίηση τους που θα στοιχίσει 130 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.
Ομολογουμένως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ιχνηλατήσει κανείς μας όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που θα επηρεάσουν οι δυνατότητες του 5G. Ειδικά τόσο νωρίς στη φάση της πρώτης υλοποίησης του. Γι’ αυτό, η οπτική μερικών από τους πρωτοπόρους σε αυτήν είναι πολύτιμη για να εκτιμήσουμε την δυναμική του.

Γιώργος Κατινιώτης, CEO Myrmex Inc.
Το 5G είναι μονόδρομος στην επικοινωνία των ρομπότ

Η μέση online παραγγελία σε ένα μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ είναι 50 items. Οι υπάλληλοι με την υπάρχουσα διάταξη των προϊόντων και τεχνολογία μπορεί και να χρειαστούν 30 με 40 λεπτά ανά παραγγελία για να τα συγκεντρώσουν. Με τεχνικές group picking -μαζεύοντας πολλαπλές παραγγελίες μαζί- πέφτουν στα 20 λεπτά. Όταν όμως χρησιμοποιήσουν συστήματα σαν το δικό μας, πέφτουν στα 2 με 3 λεπτά ανά παραγγελία και έτσι βοηθάμε την παγκόσμια αγορά να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητα της.
Επιπλέον, διαθέτουμε συστήματα παράδοσης των προϊόντων, ρομποτικά «κουτιά» στο «πεζοδρόμιο», δικής μας κατασκευής, από όπου -όταν η παραγγελία είναι έτοιμη- ο πελάτης μπορεί να την παραλάβει 24/7 χωρίς την παρεμβολή υπαλλήλου, απλώς με ένα QR code στο κινητό του, αντί να χρειάζεται να πάει στο φυσικό κατάστημα. Το τελευταίο επίτευγμα των ρομπότ μας είναι να μπορούν να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν «έξυπνα» τα φορτηγά με τα προϊόντα στην αποθήκη, λύνοντας το πρόβλημα του «staging», του πως θα μοιραστούν «έξυπνα» και γρήγορα οι παλέτες στα φορτηγά.

Όλα αυτά η Myrmex τα καταφέρνει με επιδαπέδια ρομπότ AMR τα οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια, μαζί με αυτά που επιλέγουν τα προϊόντα και είναι σαν αυτά που θα έχετε ίσως δει να έχει η Αmazon, όπου υπάρχουν σε πληθυσμό 350.000 (σε σύνολο 500.000 παγκοσμίως!).
Το 5G μαζί (με το wi-fi 6 που θα δούμε στο μέλλον) θα είναι -ανάλογα με το use case- η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε για να επικοινωνούν τα ρομποτάκια μεταξύ τους. Το 5G έχει πολλά πλεονεκτήματα ειδικά για χρήση σε μεγάλους χώρους, όπως οι μεγάλες αποθήκες και ειδικότερα όταν αυτές βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία. Ή όταν υπάρχει ανάγκη να δουλεύουν διασυνδεδεμένα 50, 100 ή και παραπάνω ρομπότ μαζί. Τότε το 5G είναι μονόδρομος.

Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Πρέπει να βρεθούμε σαν κοινωνία μπροστά από τις τεχνολογικές εξελίξεις

Tον Δεκέμβριο του 2019, παρουσιάσαμε στα Τρίκαλα καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές στον χώρο των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Όλες τους εντυπωσίασαν και ουσιαστικά σηματοδότησαν τη νέα εποχή.
Είχαμε, βεβαίως, υλοποιήσει προγραμματική συμφωνία με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ήδη από τις αρχές του 2018. Με βάση τις προσταγές των καιρών, συνεχίσαμε μια πρακτική «ανοίγματος» στην τεχνολογία, που εγκαινιάσαμε με το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό και το Smart Trikala. Στον Δήμο Τρικκαίων, μέσω της παρακαταθήκης που άφησε αυτή η παρουσίαση, επιχειρούμε να συνδυάσουμε την τεχνολογία και την καινοτομία, με οφέλη για τον πολίτη.

Έτσι, με βάση την τεχνολογία 5ης γενιάς που χρησιμοποιούμε στα Τρίκαλα, ήδη υλοποιούμε:
• Διαχείριση δημοτικού φωτισμού μέσω τηλεμετρίας
• Σύστημα τηλεμετρίας αρδευτικών γεωτρήσεων με χρήση προπληρωμένων καρτών
• Σύστημα Αποτρεπτικής Στάθμευσης ΑμεΑ
• Σύστημα τηλεμετρίας και παρακολούθησης λυμάτων δημοτικών αντλιοστασίων
Η δεύτερη φάση του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, μια κατ’ εξοχήν εφαρμογή 5G, που σύντομα θα υλοποιηθεί και πάλι στα Τρίκαλα, είναι μια ακόμη εφαρμογή της τεχνολογίας.
Τα οφέλη είναι προφανή αλλά ακόμη «λίγα» σε σχέση με τα όσα το 5G μπορεί να προσφέρει. Διότι το 5G δεν είναι (μόνο) το να κατεβάζουμε πιο γρήγορα αρχεία ή να βλέπουμε χωρίς προβλήματα μια ταινία. Είναι (κυρίως) η ταχύτητα στη μετάδοση πληροφοριών και η αξιοποίησή τους, η ταχύτητα παρέμβασης σε θέματα άμεσης ανάγκης, το πλήθος εφαρμογών στην ιατρική, η χωρητικότητα των υπολογιστών, οι τεράστιες δυνατότητες πειραματικών εφαρμογών.
Προφανώς θα υπάρξει ένα στάδιο μετάβασης, μέχρι να μπορεί ο κάθε πολίτης να χρησιμοποιεί εφαρμογές που είτε θα αξιοποιούν τεχνολογία 5ης γενιάς, όπως κάνουμε στα Τρίκαλα, είτε αμιγώς εφαρμογές με 5G.
Αυτό το στάδιο μετάβασης οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε, συζητώντας και συναποφασίζοντας, τι θα πρέπει και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ως Αυτοδιοίκηση και ως κοινωνία για τις άμεσες προς τον πολίτη δράσεις.

Αλέξανδρος Ζιώμας, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.
Οι νέες τεχνολογίες οδηγούν σε λειτουργικό ανασχεδιασμό του κόσμου
Η πιλοτική εφαρμογή (use case) διαχείρισης συμβάντων και φυσικής ασφάλειας εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων που υλοποιήθηκε από τον ΔΑΑ σε συνεργασία με την COSMOTE, αποτελεί ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης του 5G campus network στον ΔΑΑ. Mέσω ειδικού εξοπλισμού τοποθετημένου σε κινούμενο όχημα «follow me», μεταφέρθηκε ήχος και εικόνα υψηλής ευκρίνειας, σε πραγματικό χρόνο, με μηδενική καθυστέρηση και με ασφάλεια διαβίβασης, από περιοχές ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος ή και περιορισμένης πρόσβασης στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Αεροδρομίου.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα θέματα που τα αεροδρόμια καλούνται να διαχειριστούν στην περιοχή κίνησης αεροσκαφών, είναι πολλαπλά. Τα σημαντικότερα εξ’ αυτών είναι: α) η αποτελεσματική καθοδήγηση των αεροσκαφών μέσω Follow-me οχημάτων από και προς τις θέσεις στάθμευσής τους κατά τη διάρκεια των αφίξεων και αναχωρήσεων, για να αποφευχθούν οι όποιες καθυστερήσεις στις πτήσεις, β) ο έλεγχος πιθανών παραβάσεων των κανονισμών από το προσωπικό του αεροδρομίου, όπως η παραβίαση του ορίου ταχύτητας των οδηγών των Follow me οχημάτων ή το κάπνισμα στην πίστα, καθώς και γ) η αντιμετώπιση των κενών ασφαλείας που μπορεί να υπάρξουν, όπως για παράδειγμα μια διαρροή καυσίμων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων.

Αναμφίβολα, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας 5G σε συνδυασμό με το Internet of Things (IoT), την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τις εφαρμογές εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και την Ρομποτική (Robotics), αποτελούν τους πυλώνες επάνω στους οποίους θα δομηθεί το οικοδόμημα του ψηφιακού αεροδρομίου. Ένα ψηφιακό αεροδρόμιο στο οποίο οι άνθρωποι και μηχανές θα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, θα υπάρχουν εξ αποστάσεως ελεγχόμενες συσκευές και συσκευές βιομετρίας.

Δημοσθένης Βασιλόπουλος, Διευθυντής Content & Production Operations της COSMOTE TV
Το 5G θα μας επιτρέπει μελλοντικά να στήσουμε κάμερες σε σημεία που μέχρι τώρα δε μπορούσαμε να φτάσουμε
Στις 22 Μαΐου 2021, κατά τη διάρκεια του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος, έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μέσω 5G. Η COSMOTE TV προχώρησε σε μια πιλοτική εφαρμογή, που περιλάμβανε την απομακρυσμένη διαχείριση 2 ρομποτικών καμερών και την μετάδοση εικόνας και ήχου, μέσω COSMOTE 5G, χωρίς τη χρήση καλωδίων οπτικών ινών.

Η πιλοτική εφαρμογή
Οι 2 ρομποτικές κάμερες της COSMOTE TV διέθεταν ειδικό, ασύρματο, 5G ready εξοπλισμό και ήταν τοποθετημένες στην αρένα του σταδίου. Ο χειρισμός τους γινόταν εξ’ ολοκλήρου απομακρυσμένα, από τα κεντρικά μας στην Κηφισιά, αφού το χαμηλό latency του COSMOTE 5G επέτρεπε την ανταπόκριση τους σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια του τελικού. Έτσι, υπήρχε ακρίβεια στις κινήσεις δεν χάθηκε η προβολή καμίας σημαντικής φάσης ενός τόσο κρίσιμου αγώνα, όπως ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος. Η εικόνα που κατέγραφαν οι 2 ρομποτικές κάμερες «ταξίδευαν» μέσω του COSMOTE 5G απευθείας από το γήπεδο, στα studios της COSMOTE TV, με εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας, σε απόλυτο συγχρονισμό και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Από τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, στο «Ράλλυ των Θεών»
Στην “COSMOTE 5G ATHENS STAGE”, την ειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού γύρω από την πλατεία Συντάγματος, η COSMOTE TV είχε τοποθετήσει μια ρομποτική κάμερα με ειδικό, ασύρματο, 5G ready εξοπλισμό μέσα στην πίστα για τη μετάδοση πλάνων των αγωνιστικών αυτοκινήτων από την COSMOTE TV, μέσω COSMOTE 5G.

Το 5G θα αλλάξει την ψυχαγωγία
Οι δυνατότητες των δικτύων 5G, θα επιτρέψουν μελλοντικά την παραγωγή κι αναμετάδοση εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας, χωρίς την ανάγκη οχήματος τηλεοπτικής παραγωγής (OB van), με δυναμικές λήψεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ακόμη και με ταυτόχρονη ροή από κάθε μία σε πραγματικό χρόνο.