Στο προηγούμενο τεύχος μιλούσαμε μέσα από αυτή τη στήλη για τη σημασία του 5G σε βιομηχανικό επίπεδο και για την ανεξήγητη καθυστέρηση για την υιοθέτησή του στην Ευρώπη, αν αναλογιστούμε τη σημαντικότητά του.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αμερική και το εμπάργκο στη Huawei έρχονται να υπογραμμίσουν τη σημασία του 5G ως υπόβαθρο για τεχνολογίες που έρχονται τα επόμενα χρόνια. Άσχετα από το αν η Huawei δρα για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης, όπως έχει κατηγορηθεί από τον Λευκό Οίκο, η απαγόρευση από την Αμερικανική κυβέρνηση των συναλλαγών της με εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, καταδεικνύει… το παιχνίδι για κυριαρχία μέσω της τεχνολογίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η πιο σωστή φράση είναι «πολέμος» και όχι «παιχνίδι» και για να γίνει αυτό περισσότερο χειροπιαστό, φανταστείτε το εξής ¬ -όχι και τόσο… φανταστικό- σενάριo: Στο πλαίσιο ενός ψυχρού ή θερμότερου πολέμου μεταξύ υπερδυνάμεων, η μια εκ των δύο, η οποία διαχειρίζεται μέσω εταιρειών της την πλειοψηφία των δικτύων 5G, αποφασίζει να γυρίζει διακόπτες στο off και να εφαρμόσει έναν τεχνολογικό εκβιασμό, όπως συμβαίνει σήμερα με επίκεντρο την διανομή φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων. Αυτόματα, το σύνολο σχεδόν της βιομηχανίας του αντιπάλου (IIoT), αλλά και οι κοινωνικές και αστικές υποδομές (IoT for Smart Cities, Automotive ΙοΤ, κ.ο.κ.) του μπορούν να καταρρεύσουν. Στην περίπτωση αυτή, ο πόλεμος με πυρά μπορεί να μην ξεκινήσει καν, καθώς θα έχει ήδη χαθεί…
Πριν το παραπάνω σενάριο γίνει πραγματικότητα, στον ψυχρό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Κίνας, που ήδη διεξάγεται, ο ένας εκ των δύο αντιπάλων λαμβάνει τα μέτρα του και αποκλείει, όσο έχει ακόμη την εξουσία, από τον αντίπαλο του την πρόσβαση σε τεχνολογίες που είναι σχεδόν απαραίτητες για να αναπτύξει τις δικές του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαγόρευση χρήσης σχεδιάσεων της ARM στα ολοκληρωμένα. Η Huawei «απάντησε» με συμμετοχή ανάπτυξης δικτύων 5G στη Ρωσία… Οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες εκτιμούμε ότι θα είναι ραγδαίες. Ως αναπόφευκτη αρνητική συνέπεια εκτιμούμε ότι θα είναι η περαιτέρω καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στην υιοθέτηση του 5G, αλλά και μια γενικότερη τεχνολογική επιβράδυνση. Ως θετική συνέπεια μπορεί να θεωρηθεί ότι, ίσως, βρεθούμε στο στρατόπεδο των μη ηττημένων.