Έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, η Google συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 60 εκατ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό για να βοηθήσει τις γαλλικές εφημερίδες να αναπτύξουν τη διαδικτυακή του παρουσία, δίνοντας έτσι τέλος στην διαμάχη για τις πληρωμές πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ των Ευρωπαίων εκδοτών και τη μηχανή αναζήτησης.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες μετά από συνάντηση του Γάλλου προέδρου, Francois Hollande και του προέδρου της Google, Eric Schmidt. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε μάλιστα «απειλήσει» τη Google ότι θα την ανάγκαζε να πληρώσει μερίδιο των κερδών της που προήλθαν από άρθρα σε γαλλικά media, αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Google, πλέον δεν θα χρειαστεί να καταβάλλει μέρος των εσόδων της που προέρχονται από τη Γαλλία, ενώ ο Schmidt χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική». Επίσης, η Google συμφώνησε να παρέχει διαφήμιση στα γαλλικά sites και να μοιραστεί τα κέρδη από αυτές.

Ανάλογες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και από τη Γερμανία, ωστόσο εκεί αναμένεται πολύ σκληρότερη διαμάχη, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο εταιρείες όπως η Google θα πρέπει να έχουν την άδεια του εκδότη πριν δημοσιεύσουν οποιοδήποτε κομμάτι ή link του.