Παρότι στο τέλος του 2020,  οι συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς θα είναι λιγότεροι – αν επαληθευτούν οι προβλέψεις – από το 2% του συνόλου των 8 δισ. ανά τον κόσμο, οι έρευνες και οι συζητήσεις για την επόμενη γενιά όχι μόνο έχουν αρχίσει, αλλά στις 20 και 21 Οκτωβρίου είχαμε και το πρώτο διεθνές συμπόσιο με αντικείμενο το 6G. Αμερικανικής μεν εμπνεύσεως και οργάνωσης, αλλά προφανώς διεθνές, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένο και μόνο από το γεγονός ότι συγκέντρωσε περισσότερους από 4000 διαδικτυακούς συνέδρους, οι οποίοι παρακολούθησαν έξι πάνελ διαλόγου, τα δυο αποκαλυπτικά για τη στάση της Ουάσιγκτον – σ’ αυτό το μείζον τεχνολογικό και όχι μόνο θέμα- fireside chats κι αρκετά σχόλια και παρεμβάσεις από δεκάδες εκπροσώπους πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, γνωστών επιχειρήσεων του χώρου και  αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Προφανώς, σ’ ένα τέτοιο συμπόσιο – ομπρέλα και ειδικά στο πρώτο του είδους, το βασικό και πιο δύσκολο ζητούμενο για τους οργανωτές είναι να χωρέσουν κατά το δυνατόν όλα, ώστε να μη μείνει κανείς κλάδος και τομέας παραπονεμένος, με μοιραία συνέπεια τις ανισότητες από πλευράς περιεχομένου: οι οικονομολόγοι και οι κοινωνιολόγοι έχουν μηδενικό ενδιαφέρον και άγνοια για τα τεχνολογικά και αντίστροφα οι μηχανικοί αντιδρούν στις αναλύσεις. Παρόλα αυτά, σε έναν τρίτο το συνέδριο έδινε μια σφαιρική εικόνα της αγοράς, των δυνατοτήτων και των προοπτικών του 6G, μαζί βεβαίως με άφθονη τροφή για σκέψη.

 

Το «G» των θαυμάτων

Και πώς να μη «χορτάσεις», όταν ακούς και βλέπεις τα πρώτα δείγματα γραφής από τα πιλοτικά και τις έρευνες για φουτουριστικές χρήσεις του 6G κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα: επικοινωνίες με χρήση ολογραμμάτων για όλους, ακριβέστατα ψηφιακά δίδυμα, προηγμένες εφαρμογές του IoT στη βιομηχανία και στην κοινωνία, αλλά και έντονη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης, του AR και του VR στην επικοινωνία ανθρώπων και μηχανών, σε πραγματικό χρόνο – όλα χάρη στις υψηλότατες ταχύτητες μετάδοσης, κυριολεκτικά σε χρόνο dt! Η θεματολογία των βασικών ενοτήτων είχε να κάνει με τις ανάγκες που έρχεται να καλύψει το 6G και τις προδιαγραφές του, με την περιγραφή του τεχνολογικού  τοπίου στο οποίο θα ενταχθεί, με τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης, με το φάσμα συχνοτήτων και τον βέλτιστο διαμοιρασμό του, αλλά και με τη σχετική έρευνα από τα πρακτικά αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η ετοιμότητά μας να αποδεχτούμε τη νέα τεχνολογία. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του παντοδύναμου U.S. Federal Communications Commission, Ajit Pai, – ο ένας από τους δυο βασικούς ομιλητές, ο άλλος ήταν ο υφυπουργός Εμπορίου, Walter Copan – επισήμανε τα σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή, αλλά και τον ρόλο που πρέπει να παίξει – εκτός από τις νέες υποδομές – στην «εκπαίδευσή» του ο ιδιωτικός τομέας, «επενδύοντας στο μέλλον».

 

Σε ορίζοντα δεκαετίας

Προφανώς, όλα αυτά δεν θα γίνουν αύριο – κάθε «G», κάθε τεχνολογική γενιά στην κινητή τηλεφωνία, καλύπτει χρονικά περίπου μια δεκαετία. Με δεδομένο  ότι η ευρεία εμπορική αξιοποίηση  του 5G ξεκινά το ‘21, την επόμενη γενιά θα την αναμένουμε προς τα τέλη της δεκαετίας. Οι χρονικές αναφορές στο συμπόσιο ήταν για το 2028 και μετά. Επειδή, μάλιστα, οι διαφορές μεταξύ 5G και 6G θα είναι πολύ μικρότερες από τις ανατροπές που θα ζήσουμε κατά τη μετάβαση από το 4G στο 5G, αρκετοί ομιλητές άφηναν να εννοηθεί ότι θα υλοποιηθεί με συνεχείς, γενναίες βελτιώσεις. Όπως κι αν είναι, το ταξίδι έχει σίγουρα ξεκινήσει…

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ