Κάθε μήνα, πρόσωπα της επικαιρότητας αποκρίνονται σε 7 «προκλήσεις» που τους δίνει το netweek, με κύριο άξονα την τεχνολογία και όχι μόνο. Mε αφορμή την επικείμενη λειτουργία στην Αθήνα γραφείου και τεχνολογικού κόμβου Έρευνας & Ανάπτυξης της SafeSize, καινοτομικής εταιρείας στον χώρο της υπόδησης, καλεσμένος μας είναι ο ιδρυτής της και CEO, Άγγελος Σταυράκης.

Κάθε μήνα, πρόσωπα της επικαιρότητας αποκρίνονται σε 7 «προκλήσεις» που τους δίνει το netweek, με κύριο άξονα την τεχνολογία και όχι μόνο. Mε αφορμή την επικείμενη λειτουργία στην Αθήνα γραφείου και τεχνολογικού κόμβου Έρευνας & Ανάπτυξης της SafeSize, καινοτομικής εταιρείας στον χώρο της υπόδησης, καλεσμένος μας είναι ο ιδρυτής της και CEO, Άγγελος Σταυράκης.

Τα πρώτα βήματα…
Η ιδέα γεννήθηκε όταν εργαζόμουν στην Intersport, όπου αντιμετωπίζαμε ένα σημαντικό πρόβλημα: πώς θα μπορέσουμε να συνδέσουμε τα φυσικά καταστήματα με το e-shop μας, δημιουργώντας μία ενιαία, προσωποποιημένη omnichannel εμπειρία για τον πελάτη και ταυτόχρονα να μειώσουμε τον σημαντικό αριθμό επιστροφών των παπουτσιών. Η παγκόσμια αγορά υπόδησης, που ξεπερνάει τα 300 δις € το χρόνο, αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, που συνοψίζεται στην εξής μία ερώτηση: Ποιο είναι το σωστό μέγεθος παπουτσιού για κάθε πελάτη; Αυτό το πρόβλημα οδηγεί στην απώλεια πωλήσεων ύψους δεκάδων δισ. κάθε χρόνο σε φυσικά και online καταστήματα, σε επιστροφές που αυξάνουν σημαντικά το κόστος των επιχειρήσεων λιανικής, αλλά και στην αγανάκτηση των καταναλωτών, οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία να επιστρέφουν τα παπούτσια που «δεν τους κάνουν». Και, βέβαια, ο αντίκτυπος στο φυσικό περιβάλλον είναι τεράστιος, αν υπολογίσουμε τις άσκοπες μεταφορές και τον όγκο των παπουτσιών που καταλήγουν σε χωματερές.

Μια «βατή» λύση
H SafeSize προσφέρει πλέον λύση μέσω της τεχνολογίας virtual fitting που έχει αναπτύξει και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στο σκανάρισμα των παπουτσιών, στην τρισδιάστατη απεικόνιση (3D Scanning) του ποδιού και σ’ έναν αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης. Ξεκινώντας από το σκανάρισμα, τα μεγέθη που αναγράφονται στα παπούτσια διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο. To 43 για ένα μοντέλο της Nike, για παράδειγμα, διαφέρει από το 43 για ένα μοντέλο της Adidas. Η SafeSize έχει αναπτύξει μια μοναδική τεχνολογία, μέσω της οποίας σκανάρει τα εκατομμύρια παπούτσια της αγοράς και δημιουργεί 3D μοντέλα με τις ακριβείς διαστάσεις τους. Κάθε χρόνο περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια παπούτσια σκανάρονται σε μία από τις επτά μονάδες της εταιρείας σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Είμαστε η μοναδική εταιρεία στον κόσμο με παρόμοια βάση δεδομένων παπουτσιών, για περισσότερες από 1500 μάρκες, με πληροφορίες που δεν έχουν ούτε οι ίδιοι οι κατασκευαστές.

Για τα φυσικά καταστήματα, έχουμε αναπτύξει την πιο προηγμένη τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης του ποδιού, η οποία επιτυγχάνεται με ακρίβεια χιλιοστού σε μόλις 5 δευτερόλεπτα. Ενώ για τις online αγορές, που λόγω της πανδημίας έχουν «φουντώσει», η εταιρεία δημιούργησε μια εφαρμογή που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να σκανάρει ο ίδιος το πόδι του, με το κινητό του, μέσω μιας γρήγορης και εύκολης διαδικασίας.
Με βάση τα στοιχεία του 3D Foot scan, τέλος, ο αλγόριθμος «δοκιμάζει» εικονικά όλα τα παπούτσια που υπάρχουν διαθέσιμα στο κατάστημα της επιλογής του πάνω στο πόδι του πελάτη σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα και προτείνει εκείνα που ταιριάζουν στο πόδι του. Μάλιστα, ο πελάτης διατηρεί το προφίλ του, ώστε να μπορεί να αγοράζει παπούτσια εύκολα και γρήγορα online, ενώ ο έξυπνος αλγόριθμος μαθαίνει από τις αγορές του πελάτη και προσωποποιεί διαρκώς τις προτάσεις του.

Πάτα το!
Πελάτες της SafeSize είναι σήμερα οι μεγαλύτερες αλυσίδες παπουτσιών στον κόσμο: Intersport, Decathlon, Sport 2000, JD Sports, Sports Direct, Migros, Xebio, Sport XX, Eobuwie, CCC, Deichmann. Τα συστήματά μας χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από 2000 φυσικά και online καταστήματα σε 45 χώρες και, μέσω της SafeSize, αγοράζουν παπούτσια περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, κάνοντας ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα €250 εκ. Είμαστε η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα του virtual fitting στον κόσμο και, με μέση αύξηση πωλήσεων 50% κάθε χρόνο, έχουμε καταφέρει να είμαστε κερδοφόροι, τα τρία τελευταία χρόνια.

Καινοτομία επί ποδός…
Η λύση της SafeSize προσφέρεται για όλα τα είδη παπουτσιών που υπάρχουν στην αγορά, από αθλητικά μέχρι γόβες και σανδάλια. Επιπλέον, προσφέρει μια ειδική λύση για τα παιδικά παπούτσια. Σχεδόν το 60% των παιδιών ηλικίας 3-10 ετών φοράει στενά παπούτσια για περιόδους αρκετών μηνών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ανάπτυξης στα ευαίσθητα πέλματά τους. Για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, η SafeSize έχει αναπτύξει έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο ο οποίος προτείνει -μέσω της εφαρμογής- το κατάλληλο παπούτσι για την ομαλή ανάπτυξη του ποδιού. Παράλληλα, δίνει πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του πέλματος και ειδοποιεί τον γονιό για τον χρόνο που το παπούτσι πρέπει να αντικατασταθεί.

Τρέχουμε τώρα!
H εταιρεία έχει αντλήσει ως σήμερα €26 εκ. από τις επενδυτικές εταιρείες Convent Capital (Ολλανδία), 3TS Capital Partners (Αυστρία) και το European Investment Fund, καθώς κι από μεγάλους πελάτες, που έχουν επενδύσει σ’ εμάς, ενώ έχει αναπτυξιακή γραμμή χρηματοδότησης κι από τη Silicon Valley Bank. Η SafeSize απασχολεί πλέον 60 άτομα από 15 διαφορετικές εθνικότητες στα γραφεία της σε τρεις πόλεις (Άμστερνταμ, Σαγκάη, Λιουμπλιάνα).

Καλό ποδαρικό, φέτος;
Το Φεβρουάριο εγκαινιάζουμε το νέο μας γραφείο στην Αθήνα («παπούτσι απ’ τον τόπο μας», όπως λέει κι η παροιμία), όπου σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε έναν τεχνολογικό κόμβο Έρευνας & Ανάπτυξης των νέων μας καινοτομιών. Θέλουμε να είναι η Αθήνα το σημείο εκκίνησης των νέων προϊόντων που δημιουργούμε και φέρνουμε στην αγορά (και, για να θυμηθούμε άλλη μια παροιμία… «δεν απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα», παρά ράβουμε συνεχώς μακρύτερα παπλώματα). Έχουμε ήδη έτοιμη μία ομάδα 10 συνεργατών, η οποία θα ξεκινήσει στο γραφείο μας στην Κηφισιά και φιλοδοξούμε να πενταπλασιάσουμε την ελληνική ομάδα μέσα στην επόμενη τριετία.
Επίσης, πρόσφατα -και είναι τιμή μας, αυτό- επιλεγήκαμε από την Endeavor, έναν οργανισμό που συμβάλλει ουσιαστικά στο μετασχηματισμό της κοινωνίας στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, για τον 2ο κύκλο του προγράμματος Endeavor Scale-Up. Από την πρώτη στιγμή, η τοπική ομάδα μας βοήθησε έμπρακτα, μέσω συστάσεων σε πιθανούς πελάτες, επαφών με ειδικούς που προσέφεραν χρήσιμες συμβουλές και mentorship, καθώς και σε θέματα που αφορούν στην οργάνωση του γραφείου της Αθήνας. Έχουμε καταρτίσει μαζί τους πλάνο συνεργασίας για το 2021, που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρείας μας.
Προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για το ελληνικό γραφείο. Πριν από οκτώ χρόνια, έφυγα από την Αθήνα με τη σύζυγό μου για ένα αβέβαιο ταξίδι. Τώρα επιστρέφουμε με τα δυο μας κοριτσάκια, γεμάτοι γνώσεις, νέες εμπειρίες και τη δυνατότητα να τις μοιραστούμε, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προοπτική για νέους ανθρώπους.

Make a wish
Οραματίζομαι ένα μέλλον, όπου τα παπούτσια θα παράγονται κατόπιν παραγγελίας με πλήρως οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, φτιαγμένα με βάση το ψηφιακό προφίλ του καθενός (Safesize ID). Το παλιό μας ζευγάρι θα ανακυκλώνεται πλήρως, μειώνοντας δραστικά το αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα (η αγορά παπουτσιών και ρούχων είναι σήμερα η δεύτερη πιο «βρώμικη» οικολογικά βιομηχανία στον κόσμο), για το καλό του πλανήτη και το δικό μας. NW

Ο Άγγελος Σταυράκης είναι ιδρυτής και CEO της SafeSize από το 2013. Πριν από τη SafeSize, ήταν μέλος της διοικητικής ομάδας της Intersport και σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group, στο Μιλάνο. Είναι κάτοχος πτυχίου Επιχειρησιακής Έρευνας & Μάρκετινγκ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και MBA (Bocconi & Kellogg School of Management).