Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Project Management Congress, η ετήσια συνάντηση των Project Managers στην Ελλάδα, η οποία διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διοίκησης Εργων (PMI Greece Chapter, www.pmi-greece.org) και την BOUSSIAS. Το συνέδριο έλαβε χώρα το διήμερο 28-29 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο της OTEAcademy.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τα pre-conference workshops, στα οποία υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή από τους παρευρισκόμενους. Τον κύκλο των workshops άνοιξε ο Γιώργος Παπαδάκης, Υπεύθυνος Πωλήσεων Προϊόντων Παραγωγικότητας της Microsoft, o οποίος αναφέρθηκε στο portfolio management και στο πώς αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ένα ουσιαστικό εργαλείο για τις σωστές επενδυτικές αποφάσεις σε έργα.
Τα workshops συνεχίστηκαν με τον Θεοφάνη Γιώτη, πρόεδρο και CEO της 12PM Consulting, ο οποίος μίλησε για μια διαφορετική, πιο ευέλικτη, προσέγγιση στο Project Management (Agile) σε σχέση με την παραδοσιακή θεώρηση (Waterfall). Ακολούθησε το workshop του Δρ. Γιώργου Διακονικολάου, πρόεδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της επικοινωνίας για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός project. H πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου έκλεισε με τον Γιάννη Βιθυνό, Γενικό Διευθυντή της Critical Path Consulting & Training, ο οποίος μίλησε για τα πρακτικά εργαλεία του Project Management σε περίοδο κρίσης. Το συνέδριο άνοιξε τη δεύτερη ημέρα με την ομιλία του, ο Δρ. Γιώργος Διακονικολάου.
Διεθνείς τάσεις και εξελίξεις στο Project Management
Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου αναλύθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις στη Διοίκηση Εργων με εξειδικευμένες παρουσιάσεις, οι οποίες ενσωμάτωναν case studies αξιοποίησης των νέων τάσεων στην πράξη. Στις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις στο Project Management, όπως προέκυψαν από τα πρόσφατα παγκόσμια συνέδρια του PMI, αναφέρθηκε ο Θεοφάνης Γιώτης, πρόεδρος του PMI Greece Chapter. Αφού μίλησε για το σκοπό και τη σημασία του PMI, έκανε λόγο για τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθεί σήμερα ένας Project Manager ώστε να πετύχει, αλλά και τα σημαντικά οφέλη που του προσφέρει μια πιστοποίηση σε Project Management. Ακολούθησε η ομιλία του Chris Kindermans, που αποτελούσε έναν από τους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου.
Ο Chris Kindermans ανέλυσε τις προκλήσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι Project Managers στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, προσδιορίζοντας παράλληλα τα όρια της «ευελιξίας». Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της επαγγελματικής συμπεριφοράς, ενώ τόνισε την ανάγκη συμπεριφοράς των πιστοποιημένων PM σύμφωνα με τον Κώδικα Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς. Τέλος, μοιράστηκε με το κοινό μια προσέγγιση πέντε σημείων, σχετικά με το πώς το PM μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα διλήμματα του σήμερα
Την πρώτη ενότητα του συνεδρίου έκλεισε ο καθ. David Adamson, Σύμβουλος Διοίκησης/Διαχείρισης Εργων της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους διαχείρισης προμηθειών έργου στις δύσκολες εποχές της κρίσης, καθώς και στην ανάγκη σχεδιασμού, παρακολούθησης και έλεγχου του κάθε έργου, καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του και όχι μόνο στη φάση κατασκευής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο Building Information Modeling (ΒIM), ως ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο εργαλείο για τη διαχείριση κατασκευαστικών έργων, τόσο κατά την φάση σχεδιασμού όσο, ακόμα περισσότερο, κατά τη φάση κατασκευής. Η χρήση του ΒΙΜ θα είναι υποχρεωτική για όλα τα Δημόσια Εργα στη Βρετανία από το 2015 και μετά.
Διαχείριση της αλλαγής εν μέσω της κρίσης
Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου αναζητήθηκαν απαντήσεις στην ανάγκη που υπάρχει για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών μέσω προγραμμάτων διαχείρισης αλλαγής, αλλά και έργων που εντάσσονται στα πεδία των project recovery, portfolio management, operations management και coaching / mentoring.
Τη δεύτερη ενότητα άνοιξε ο Alexander Matthey, αντιπρόεδρος της Abu Dhabi Ports Company, ο οποίος αναφέρθηκε σε δέκα «χρυσές» πρακτικές για ένα μεγάλο project, αλλά και σε βέλτιστες πρακτικές που σχετίζονται με τη διαχείριση projects, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, οπού οι πόροι είναι πάντα λιγότεροι από τους προσδοκώμενους. Στη συνέχεια, οι Σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να συνομιλήσουν με τους Chris Kindermans, Alexander Matthey και David Adamson, σχετικά με το Project Management και τις σημαντικές αλλαγές/νέες βέλτιστες πρακτικές που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Πολύ ενδιαφέρον είχε ακολούθως το case study του καθηγητή David Adamson, ο οποίος αναφέρθηκε στο management των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012.
Οπως είπε, επρόκειτο για ένα μεγάλο και σημαντικό έργο, το οποίο συνίστατο από 50 διαφορετικά κατασκευαστικά projects, τα οποία έτρεχαν, εν μέρη, παράλληλα. Ο καθ. Adamson ανέπτυξε τις διεργασίες, τις πρακτικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν, τόσο στη φάση σχεδιασμού όσο και στη φάση υλοποίησης των έργων. Το αποτέλεσμα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου να είναι οι πρώτοι που υλοποιήθηκαν εντός προϋπολογισμού (μάλιστα το τελικό κόστος ήταν λιγότερο από τον προϋπολογισμό), ενώ όλα τα έργα κατασκευάστηκαν έντεχνα και εμπρόθεσμα, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που είχαν τεθεί κατά τη φάση σχεδιασμού τους από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τέλος, έχοντας εξαρχής διαδικασίες εμπλοκής και συμφωνίας στο σχεδιασμό του κάθε έργου όλων των ενδιαφερομένων μερών, αποφεύχθηκαν τα «χειρότερα» των κατασκευαστικών έργων, ήτοι οι αλλαγές του φυσικού αντικείμενου, η αύξηση κόστους και οι δικαστικές διαμάχες.
H σημασία του Project Management στη διαχείριση της κρίσης
Η τρίτη ενότητα του συνεδρίου, που έλαβε χώρα με πάνελ ομιλητών, ασχολήθηκε με την εμβάθυνση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, ενώ παρουσιάστηκαν επιτυχημένες στρατηγικές και πρακτικές Διοίκησης Εργων, μέσα από την εμπειρία σημαντικών οργανισμών της ευρύτερης περιοχής. Στο πάνελ συμμετείχαν η καθηγήτρια Τούλα Ονουφρίου (Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου), ο Δρ. Δημήτριος-Βασίλειος Κόκκινος (Managing Partner INDEURCOG, Chairman of the Board of Directors, Eurobank Business Services), ο Nτένης Καραπιπέρης (Chief Operating Officer [COO] του Ομίλου Αρχιρόδον), ο Χρήστος Ράδος (PMP, Managing Director, RACE Consulting LP) καθώς και ο καθηγητής David Adamson. Το πάνελ συντόνιζε ο Δρ. Πάνος Χατζηπάνος, Πρόεδρος του ASCE, Hellenic Section και Γενικός Γραμματέας του PMI Greece Chapter, ο οποίος έκανε και την πρώτη ομιλία.
Σε αυτήν παρουσίασε στοιχεία από έγκυρες πηγές που κατέδειξαν πόσο η επιστημονική μεθοδολογία και οι πρακτικές Διοίκησης Εργων έχουν, πλέον, περάσει σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και το ποσό σημαντικό είναι το PM στη δημιουργία προστιθέμενης άξιας/θετικού αποτελέσματος για τον οποιασδήποτε μορφής οργανισμό. Επίσης, έγινε αναφορά στις 10 πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο, οι οποίες «τυγχάνει» να έχουν αναδείξει στο μέγιστο βαθμό τη χρήση Διοίκησης Εργων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, σε όλους τους τομείς της οικονομίας τους, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες.
Παρουσιάστηκε το πως αυτές οι χώρες, μέσω Γραφείων Διοίκησης Εργων, σχεδιάζουν, παρακολουθούν και ελέγχουν το κυβερνητικό τους έργο, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο περιφέρειας. Στη συνεχεία, η καθ. Τούλα Ονουφρίου παρουσίασε τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες παρακολούθησης και έλεγχου που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της νήσου. Η ομιλία του Δρ. Δημήτριου-Βασίλειου Κόκκινου, με τίτλο «Φοβού τον εξωτερικό παράγοντα», περιελάμβανε την ανάλυση της αυξανόμενης αβεβαιότητας, με την οποία ζούμε και θα ζήσουμε, καθώς και την εμπεριστατωμένη αναφορά στις απαιτούμενες ενέργειες και διεργασίες που πρέπει να αναπτύξει ο PM καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου του, ώστε, κατά το δυνατόν, να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες, δυσμενείς για το έργο, εξελίξεις προκύψουν.
Ο Ντένης Καραπιπέρης παρουσίασε, μέσω ενός μεγάλου κατασκευαστικού έργου που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο όμιλος Αρχιρόδον (λιμάνι Khalifa στο Abu-Dhabi), καινοτόμες εφαρμογές Project Management, βέλτιστες πρακτικές, καθώς και την εφαρμογή της μεθόδου Integrated Project Delivery, μιας μεθόδου που τείνει να γίνει η πιο διαδεδομένη για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Τέλος, ο Χρήστος Ράδος ανέλυσε την απαραίτητη ανάγκη «δημιουργίας αξίας/θετικού αποτελέσματος – value creation» από κάθε οργανισμό. Η ανάγκη αυτή είναι, πλέον, συνεχής και απαραίτητη για την επιβίωση του οργανισμού στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας.
Εξήγησε, πως η συντήρηση του «μη συντηρήσιμου» (sustaining the unsustainable) μέσω συνεχούς διαδικασίας παρακολούθησης, έλεγχου, συνειδητοποίησης των χρονικά συνεχώς μεταβαλλόμενων απαιτήσεων των αντισυμβαλλόμενων / πελατών – και σύμφωνα με αυτά, του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου, καθώς και των αλλαγών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του – επιβάλλεται να ανήκει πλέον στις καθημερινές δραστηριότητες του κάθε οργανισμού. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τη παρουσίαση πέντε ζωτικών/νευραλγικών προϋποθέσεων-δεικτών για την επιτυχία ενός project.Το συνέδριο έκλεισε με την υποβολή ερωτήσεων και τη διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων στο πάνελ και των Συνέδρων, σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από τις πρακτικές Διοίκησης Εργων.