Στην ίδρυση νέας εταιρείας τεχνοβλαστού (spin off), με την επωνυμία Biomimeticπροχώρησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Αντικείμενο της εταιρείας αποτελεί η μείωση της αντανάκλασης διαφανών επιφανειών ή οθονών, μέσω της επεξεργασίας τους με ακτινοβολία λέιζερ.

«Πρόκειται για ένα προϊόν μακροχρόνιας έρευνας και έχει να κάνει με το πώς μπορεί κανείς να τροποποιήσει τις ιδιότητες μιας επιφάνειας, σμιλεύοντάς τη με μια ισχυρή ακτινοβολία λέιζερ, με στόχο τη μείωση της αντανάκλασης ή της έντονης λάμψης», λέει στο NetFAX ο διευθυντής ερευνών του ΙΤΕ Δρ. Εμμανουήλ Στρατάκης, ο οποίος μαζί με τους ερευνητές του Ιδρύματος Ευάγγελο Σκουλά, Ανδρέα Λεμονή, Αντώνη Παπαδόπουλο και Αλέξανδρο Μιμίδη ίδρυσαν την Biomimetic.

Η νέα εταιρεία  αξιοποιεί κατοχυρωμένη τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ). Οι ερευνητές, στη μεθοδολογία τους, ακολουθούν την λεγόμενη ιδιομιμητική προσέγγιση: παρατηρούν, δηλαδή, τις επιφάνειες ζωντανών οργανισμών, αναλύουν τις δομές τους και στη συνέχεια τις μεταφέρουν πάνω σε τεχνητές επιφάνειες.

Τεχνολογία εμπνευσμένη από τα… φτερά της πεταλούδας
«Για παράδειγμα τα φτερά της πεταλούδας Greta Oto ή συγκεκριμένων ειδών τζιτζικιών είναι διάφανα, κάτι που οφείλεται  σε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι των νανοδομών που βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια τους. Αυτές οι δομές δημιουργούν το φαινόμενο της αντι-ανακλαστικότητας. Ουσιαστικά τις νανοδομές αυτές εμείς τις αναπαράγουμε πάνω στο γυαλί», αναφέρει ο Εμμανουήλ Στρατάκης.

Το προϊόν αυτό (biomimetic glass) έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε οθόνες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης (tablet, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές), ηλιακούς συλλέκτες και εξειδικευμένα οπτικά εξαρτήματα. Επί του παρόντος θα διατεθεί σε οθόνες μικρής ή μεσαίες κλίμακας και στο μέλλον σε μεγαλύτερες επιφάνειες όπως τζαμαρίες κτιρίων κ.α. «Σε ένα με ενάμισι χρόνο ευελπιστούμε να έχουμε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μηχάνημα σε βιομηχανική βάση που θα φτιάχνει αυτά τα γυαλιά ώστε να λανσάρουμε το προϊόν στην αγορά», αναφέρει ο κ. Στρατάκης.

Χρηματοδότηση 900.000 ευρώ Big Pi Ventures
Η εταιρεία προσέλκυσε 900.000 ευρώ χρηματοδότηση (seed funding) από την Big Pi Ventures, εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου (Venture Capital) του EquiFund, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ).