Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού και τη στρατηγική προσέγγιση του ομίλου στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με αιχμή τις νέες τεχνολογίες, ανέλυσε Αντώνης Κύρκος, Group Transformation and Strategic Planning Director του Τιτάνα, κατά την ομιλία του στο Διαδικτυακό Εργαστήριο με τίτλο «H Τεχνητή Νοημοσύνη στις Επιχειρήσεις» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ.

«Μέσα την επόμενη πενταετία φιλοδοξούμε να εξελίξουμε τα εργοστάσιά μας ώστε να έχουν πλήρη συνδεσιμότητα με αισθητήρες που συλλέγουν πλειάδα δεδομένων και χρησιμοποιούν αλγορίθμους βελτιστοποίησης με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επιπλέον, θέλουμε να έχουμε μία εφοδιαστική αλυσίδα δυναμική, εστιασμένη στον πελάτη, με πλήρη διαφάνεια για τους βασικούς λειτουργικούς δείκτες», δήλωσε ο κ. Κύρκος. Σκοπός είναι, όπως περιέγραψε ο ίδιος, να επιτευχθεί η λήψη των όλων των επιχειρηματικών αποφάσεων με βάση την ανάλυση δεδομένων «έτσι ώστε να εξελίξουμε όλες τις πηγές εσωτερικής γραφειοκρατίας και υποκειμενικής προσέγγισης, χτίζοντας ένα δυναμικό οικοσύστημα συνεργατών». Ο όμιλος, την τελευταία τριετία, έχει επενδύσει στην τεχνολογία σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας του με την ανάπτυξη επιτυχημένων πιλοτικών εφαρμογών, που έχουν συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας. Μια από αυτές είναι και το machine learning application στα μηχανήματα της σειράς παραγωγής, που έδωσε τη δυνατότητα παραγωγής 10% περισσότερου τσιμέντου.

Το machine learning application στα εργοστάσια

Σύμφωνα με τον Φωκίωνα Τασούλα, Group Innovation and Technology Director του Τιτάνα, οι εφαρμογές μηχανικής μάθησης, που χρησιμοποιούνται σε 5 από τα 14 εργοστάσια, και μέσα στο επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα, έχουν συμβάλει σημαντικά και στη συντήρηση των μηχανημάτων καθώς όπως είπε «έχουμε τη δυνατότητα να προβλέπουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, χωρίς να σταματήσουμε ξαφνικά την παραγωγή για να διορθώνουμε το πρόβλημα που θα προκύψει».

Η νέα γενιά Data Scientists

Όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας για την επίτευξη των παραπάνω projects χρειάζονται διαφορετικοί άνθρωποι να δουλέψουν μαζί και ένα ισχυρό οικοσύστημα από partners. Προς αυτή την κατεύθυνση ο όμιλος, σε συνεργασία με το ReGeneration, τρέχει- για δεύτερη φορά-  ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης βασικών και πιο προχωρημένων αρχών Data Science, σε συνδυασμό και σύνδεση με απαραίτητες γνώσεις Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence). Μέσα από θεματικές όπως η εισαγωγή στη μηχανική μάθηση (machine learning) και στην τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με έννοιες στον τομέα της διαχείρισης, της ανάλυσης και ης αξιοποίησης των δεδομένων για την απόκτηση γνώσης.