Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επηρεάσουν και τον όμιλο Quest τα προβλήματα που καταγράφονται παγκοσμίως στην αγορά των κινητών τηλεφώνων τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, παρότι μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρχει τέτοια προβλήματα για τον ελληνικό όμιλο. Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021, «υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στην αγορά, όμως επειδή εμείς έχουμε κάνει καλό σχεδιασμό ως προς τις προμήθειες προς τους πελάτες μας, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στη δική μας αγορά. Στο μέλλον είναι αρκετά πιθανή μία έλλειψη, αλλά για την ώρα μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση».

Σε φάση ανάκαμψης η ελληνική αγορά πληροφορικής

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Quest, το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν το καλύτερο πρώτο εξάμηνο στην ιστορία του ομίλου, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ για το σύνολο του έτους αναμένεται αυξημένος τζίρος και κερδοφορία συγκριτικά με το 2020, με σχεδόν όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του ομίλου να αναπτύσσονται με διψήφιο ρυθμό. Ως προς τον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής, όπου η Quest δραστηριοποιείται μέσω των Unisystems και Candi, το μερίδιο του ομίλου στην ελληνική αγορά υπολογίζεται περίπου στο 20%. Όπως επισημαίνει η Quest, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με τα κονδύλια που θα προκύψουν για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Quest διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 300 εκατ. ευρώ που αφορά σε μελλοντικά έργα που έχει αναλάβει.

Eπιταχύνει το capex στο β’ εξάμηνο του έτους

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Quest πραγματοποίησε περιορισμένες επενδύσεις capex στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του έτους, που δεν ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ, ωστόσο στο β’ εξάμηνο θα επιταχυνθούν και έως το τέλος του 2021 μπορεί να έχουν φτάσει έως και τα 65 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτές τις επενδύσεις συμπεριλαμβάνεται και η εξαγορά του 60% της εταιρείας υπηρεσιών πληροφορικής Intelli Solutions από τη Uni Systems έναντι 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία μάλιστα μπορεί να φτάσει σε βάθος διετίας και τα 5,2 εκατ. ευρώ, μέσω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας. Παράλληλα, η Quest βολιδοσκοπεί ενδεχόμενες περαιτέρω εξαγορές, εν μέρει και για να καλύψει το «κενό» που αφήνει η πώληση της συμμετοχής της στις Cardlink και Cardlink One, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.