Το 2020 και το 2021 άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και σε διαφορετικούς κλάδους, με τον κλάδο των printing services να μην αποτελεί, προφανώς, εξαίρεση. Το πόσο εκτυπώνουν οι εταιρείες -και γιατί και από πού- άλλαξε πολύ και έγινε πλέον παραπάνω από εμφανής η ανάγκη για βελτιωμένη ροή εργασιών εκτύπωσης και ευελιξία.

Το 2022 ξεκίνησε υποσχόμενο να είναι διαφορετικό, και στην πορεία εν μέρη το επιβεβαίωσε. Ωστόσο, αν και δεν βιώσαμε μία αντίστοιχη κατάσταση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα πράγματα δεν επέστρεψαν -και δεν προβλέπεται κιόλας να επιστρέψουν ποτέ- στην κατάσταση που ξέραμε πριν από την πανδημία.
Πρώτον, η υβριδική και η απομακρυσμένη εργασία είναι εδώ για να μείνουν και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών έχει επιταχυνθεί δραματικά ως απάντηση στον COVID-19. Ενώ ορισμένα γραφεία ανοίγουν και επαναφέρουν τους υπαλλήλους on site, πολλοί δεν το κάνουν, και οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναμένουν μια υβριδική κατάσταση εξ αποστάσεως/εσωτερικού γραφείου να αποτελεί πλέον την νέα εργασιακή κανονικότητα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έρευνα «Future of Office Printing», που δημοσιεύτηκε στις αρχές του χρόνου, μόνο το 10% των αμερικανών εργαζομένων ανέμενε να είναι στο γραφείο με πλήρη απασχόληση το επόμενο διάστημα – κάτι που ισχύει και για τις περισσότερες χώρες, με την Ευρώπη να κινείται προς τα υβριδικά μοντέλα εργασίας ταχύτερα από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Και μπορεί ο αυξημένος αριθμός των απομακρυσμένων εργαζομένων να έχει επηρεάσει τον κλάδο του printing, σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαλείφθεί η ανάγκη για εκτυπώσεις, ούτε έχει μειωθεί σημαντικά ο όγκος αυτών. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, οι on-site όγκοι εκτυπώσεων δεν θα απέχουν πολύ από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Εν τω μεταξύ, το νέο τοπίο θα μπορούσε να παρουσιάσει μια συναρπαστική ευκαιρία για οργανισμούς που υιοθετούν την εκτύπωση cloud, καθώς οι πάροχοι είναι σε καλή θέση για να βοηθήσουν στον εξορθολογισμό των γραφείων καθώς προχωρούν προς το μέλλον.

Κυρίαρχες τάσεις
Η πλειοψηφία των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι φαίνεται ότι επέστρεψαν στο γραφείο τη χρονιά που διανύουμε — αλλά μόνο με μερική απασχόληση. Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, που πλέον κυριαρχούν και αφορούν περισσότερο από το 50% των εργαζομένων, οδήγησαν νομοτελειακά σε αύξηση των αναγκών εκτύπωσης on-site. Για να μην αναφέρουμε ότι η εκτύπωση εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των εργαζομένων στο σπίτι, τόσο για επαγγελματικούς όσο και για προσωπικούς λόγους.
Αν και πλέον θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να βιώσουμε ξανά εκτεταμένα lock down, σαν αυτά των προηγούμενων ετών, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα συμβεί με νέες πιθανές παραλλαγές του COVID-19, επομένως οι εταιρείες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ένα μεταβαλλόμενο τοπίο. Η ασφάλεια πρέπει να είναι κυρίαρχη προτεραιότητα και τα έξυπνα τμήματα πληροφορικής επενδύουν στην ενίσχυση των τρωτών σημείων στον εξοπλισμό εκτύπωσης και στα δίκτυα. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες διαχειριζόμενης εκτύπωσης εξακολουθούν να είναι ελκυστικές. Έχοντας αυτό κατά νου, ας εξετάσουμε μερικές βασικές τάσεις, στατιστικά και προβλέψεις για να που συνθέτουν την εικόνα σε ότι αφορά τις εταιρικές εκτυπωτικές ανάγκες σήμερα και στο άμεσο μέλλον.

1.Ναι, το 2020 και το 2021 είχαμε λιγότερες εκτυπώσεις συνολικά, αλλά πλέον αυτό αλλάζει
Αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι οι εκτυπώσεις συνολικά σημείωσαν πτώση το 2020 και το 2021. Το Πανεπιστήμιο του Yale δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία για τις δικές του ανάγκες εκτύπωσης το 2020 και διαπίστωσε ότι από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 2020, υπήρξε μείωση 90% στο κόστος που σχετίζεται με την αγορά χαρτιού και 96% μείωση του κόστους εκτύπωσης. Ωστόσο, οι όγκοι εκτυπώσεων γραφείου αναμένεται να ανακάμψουν στο 80% της παραγωγής προ-COVID έως τον Δεκέμβριο του 2022. Εν τω μεταξύ, η οικιακή εκτύπωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα εκείνη την περίοδο.

2. Η εκτύπωση εξακολουθεί να προτιμάται
Το 55% των ερωτηθέντων σε μια μελέτη για την εκτύπωση από το σπίτι που διεξήχθη από την Pharos είπε ότι είναι πιο παραγωγικοί και συγκρατούν καλύτερα τις πληροφορίες όταν εργάζονται με χαρτί. Λιγότεροι από το 20% προτιμούσαν ψηφιακά έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι η εκτύπωση εξακολουθεί να είναι σημαντική και γενικά, το έντυπο υλικό είναι απίθανο να εξαφανιστεί σύντομα.

3. Η επαγγελματική εκτύπωση δεν πάει πουθενά
Σύμφωνα με την έκθεση της Quocirca το 2020 για την ασφάλεια των εκτυπωτών, το 77% των IT Decision Makers (ITDM) στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πίστευαν ότι η εκτύπωση θα εξακολουθούσε να είναι πολύ σημαντική για την επιχείρησή τους το 2021, παρόλο που ο COVID-19 άλλαξε ριζικά την όψη της επιχειρηματικής αλληλεπίδρασης και ορισμένοι εργαζόμενοι είχαν πάρει ήδη το δρόμο για μόνιμη εξ αποστάσεως εργασία. Αυτό το 77% περιλαμβάνει μια σημαντική ομάδα (29%) που θεώρησαν την εκτύπωση ως «κρίσιμης σημασίας» για την επιτυχία της επιχείρησής τους.

4. Η ζήτηση για υπηρεσίες Cloud (συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης) θα συνεχίσει να αυξάνεται
Οι εταιρείες συνεχίζουν να αγκαλιάζουν το cloud computing για μια ποικιλία υπηρεσιών πληροφορικής, με το 34% όλων των οργανισμών χρησιμοποιεί το cloud για όλες τις ανάγκες πληροφορικής τους, με το 70% από αυτούς να σχεδιάζει να αυξήσει τους προϋπολογισμούς τους στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, ο τομέας του cloud computing, σύμφωνα με την μελέτη «Cloud Computing Market by Service Model (Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), and Software as a Service (SaaS)), Deployment Model (Public and Private), Organization Size, Vertical, and Region – Global Forecast to 2025», αναμένει CAGR 17,5% μεταξύ 2020 και 2025, ανεβάζοντας αυτή την αγορά στα 832 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διαχείριση εκτυπώσεων που βασίζεται σε σύννεφο αποτελεί μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης. Σε μια μελέτη 219 οργανισμών που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2021, πάνω από το 75% δήλωσε ότι αναμένει να υιοθετήσει τη διαχείριση εκτυπώσεων cloud έως το 2025 και το 45% λέει ότι η διαχείριση εκτύπωσης στο cloud είναι βασικός παράγοντας κατά την επιλογή ενός παρόχου υπηρεσιών διαχειριζόμενης εκτύπωσης. Ταυτόχρονα, υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης εδώ. Σύμφωνα με την έκθεση The Print Security Landscape του 2021 της Quocirca, το 21% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί υπηρεσίες εκτύπωσης cloud για να διαχειριστεί περισσότερο από το 50% του φόρτου εργασίας. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί το 2022.

5. Η ασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα
Το 42% των ερωτηθέντων που συμμετείχε σε παγκόσμια έρευνα της Statista δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη στη διαδικασία υιοθέτησης μιας στρατηγικής μηδενικής εμπιστοσύνης σε ότι αφορά την ασφάλεια (Zero Trust μοντέλα). Συνολικά, το 72% είτε έχει ήδη υιοθετήσει αρχές μηδενικής εμπιστοσύνης και ασφάλειας είτε σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον. Η ανησυχία για την ασφάλεια ήταν κορυφαία προτεραιότητα ακόμη και πριν από την πανδημία, αλλά με τόσους πολλούς εργαζόμενους που εργάζονται από το σπίτι τώρα, οι αρχές μηδενικής εμπιστοσύνης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ειδικά στην εκτύπωση, όπου οι ευπάθειες ασφαλείας είναι κοινές.

Στην πραγματικότητα, το 64% των υπεύθυνων λήψης ΙΤ αποφάσεων που συμμετείχαν στην προαναφερθείσα μελέτη της Quocirca σχετικά με την ασφάλεια του εκτυπωτή, δήλωσε ότι υπέστη απώλεια δεδομένων που σχετίζεται με την εκτύπωση το 2020, με κόστος κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο δολάρια μόνο από αστοχίες ασφάλειας εκτυπωτή. Αυτές οι απώλειες οφείλονταν σε μια σειρά παραγόντων, από κακόβουλο λογισμικό έως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ακατάλληλη απόρριψη έντυπου υλικού. Δεδομένης της αυξημένης ανάγκης για απομακρυσμένες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων ασφάλειας που συνεπάγεται αυτό και των ζημιών που έχουν ήδη προκύψει, το 78% των ίδιων IT Decision Makers που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδίαζαν να αυξήσουν τις δαπάνες για την ασφάλεια το 2021. Το 2022 οι δράσεις αυτές εντείνονται ακόμα περισσότερο.

6. Η ανησυχία για την υγεία παραμένει
Οι ανησυχίες σχετικά με το άγγιγμα κοινών επιφανειών κατά πάσα πιθανότητα δεν προβλέπεται να εξαλειφθούν τελείως. Ίσως εξαιτίας αυτών των ανησυχιών, η αγορά αναγνώρισης χειρονομιών και ανίχνευσης αφής αναμένεται να αυξηθεί κατά 22,6%, φτάνοντας στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Επομένως, η έκδοση χωρίς αφή εκτύπωσης θα παραμείνει σημαντική καινοτομία. Ακόμη και ακαδημαϊκά ιδρύματα αρχίζουν να εκτυπώνουν χωρίς αφή, με το MIT να ανακοινώνει τον Φεβρουάριο ότι η έκδοση χωρίς αφή θα είναι διαθέσιμη για φοιτητές που επιστρέφουν στην πανεπιστημιούπολη.

7.  Το Print Analytics θα συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία
Καθώς οι οργανισμοί προσπαθούν να συμβαδίζουν με το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο μετά την πανδημία, τα ισχυρά analytics τους βοηθούν να κατανοήσουν πώς η πανδημία έχει επηρεάσει το περιβάλλον εκτύπωσης των γραφείων τους και να προσαρμοστούν ανάλογα. Οι οργανισμοί θα αξιοποιήσουν πρακτικές πληροφορίες για να εντοπίσουν ακραίες τιμές και ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους. Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται αυτά τα δεδομένα για να βελτιστοποιήσουν το περιβάλλον εκτύπωσης μπορούν να παραμείνουν αποτελεσματικές και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να παραμείνουν παραγωγικοί.

8.  Οι εταιρείες υιοθετούν τις υπηρεσίες διαχειριζόμενης εκτύπωσης (Managed Print Services)
Το 63% των IT Decision Makers που ερωτήθηκαν στην έρευνα για την ασφάλεια των εκτυπώσεων από την Quocirca χρησιμοποιούν υπηρεσίες διαχειριζόμενης εκτύπωσης (MPS -managed print services) και σύμφωνα με την έκθεση, «μια υπηρεσία διαχειριζόμενης εκτύπωσης είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση ότι ένας οργανισμός λειτουργεί μια ασφαλή και οικονομικά αποδοτική υποδομή εκτύπωσης». Εν τω μεταξύ, η αγορά διαχειριζόμενων υπηρεσιών εκτύπωσης αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023 (από 28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016), με CAGR 8,5% μεταξύ 2017 και 2023, σύμφωνα με την «Managed Print Services Market by Deployment Mode (On Premise, Cloud based, and Hybrid), Channel Type (Printer/Copier Manufacturers, System Integrators/Resellers, and ISVs), Application, Organization Size, and Geography – Global Forecast to 2023». Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός ο τομέας είναι έτοιμος για δυναμική επιστροφή. Συγκεκριμένα, οι πάροχοι διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSP) που είναι προσαρμοσμένοι σε υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας, προσφέροντας λύσεις τόσο εντός γραφείου όσο και εκτύπωσης από το σπίτι με ισχυρή ασφάλεια, θα έχουν το πλεονέκτημα σε αυτό το νέο πρότυπο εργασίας.

Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία καθορίζουν τις εκτυπώσεις
Το 2022 αποτελεί μια συναρπαστική χρονιά για τις επιχειρήσεις γενικότερα. Αν και η παρατεταμένη πανδημία του COVID-19 δεν δείχνει σημάδια ότι θα εξαφανιστεί σύντομα, οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι έχουν μάθει πολλά για το πώς να παραμείνουν παραγωγικοί παρά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Οι εκτυπώσεις, όπως και όλοι οι άλλοι κλάδοι, βίωσαν ισχυρό πλήγμα το 2020, προσπάθησαν να προσαρμοστούν το 2021 και τώρα κάνουν ήδη τα βήματά τους στην νέα πραγματικότητα. Η ανάγκη για βελτιωμένη ασφάλεια, περισσότερους τρόπους εκτύπωσης ανεξαρτήτως τοποθεσίας και κορυφαία Managed Print Services που βοηθούν στη διαχείριση της εκτύπωσης με ολιστικό τρόπο είναι ξεκάθαρα τα ζητούμενα. Έτσι, οι εταιρείες, οι εργαζόμενοι και οι πάροχοι διαχείρισης εκτυπώσεων θα πρέπει όλοι να παραμείνουν ευέλικτοι, προσαρμοστικοί και καινοτόμοι καθώς εξελίσσεται το 2022 και η νέα κανονικότητα. Αυτοί οι παίκτες που μπορούν να το κάνουν αυτό μπορούν να βγουν μπροστά όχι μόνο την επόμενη χρονιά αλλά και τα επόμενα χρόνια.