Επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020 σχεδιάζει να υλοποιήσει η Vodafone στην χώρα μας. Στην “καρδιά” του βρίσκονται η ανάπτυξη νέας γενιάς δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, η δημιουργία υπηρεσιών τηλεόρασης, οι ανανεώσεις προϊόντων και υπηρεσιών που θα προσδίδουν πρόσθετη αξία στον πελάτη, καθώς επίσης και η αναβάθμιση του δικτύου λιανικής που διαθέτει. Στόχος της Vodafone είναι η εγκατάσταση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών που θα φτάσουν τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις κατοικίες.

Στα 23 χρόνια που δραστηριοποιείται ως τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην ελληνική αγορά, η Vodafone επενδύει σε ψηφιακές υποδομές προκειμένου να στηρίξει με αξιοπιστία τις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρήσεων, συμβάλλοντας ενεργά στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Έχοντας ως απώτερο σκοπό να πετύχει την εγκατάσταση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών που θα φτάσουν στα κτίρια των επιχειρήσεων και στα σπίτια χιλιάδων ελλήνων καταναλωτών, προσφέροντας αφενός μεν σημαντική ώθηση στην οικονομία και αφετέρου δε μία θεαματικά διαφορετική εμπειρία στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, χάρη στην υψηλότερη ταχύτητα και ανώτερη ποιότητα του δικτύου οπτικών ινών, η Vodafone έχει εκπονήσει ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιήσει μέχρι το 2020.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λάμπρος Ίσκος, Head of Technology της Vodafone Ελλάδος: “Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με δίκτυα, υπηρεσίες και προϊόντα. Κατ’ αρχήν, αφορά στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που θα εξασφαλίσουν την παροχή νέων δυνατοτήτων στους καταναλωτές. Έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεόρασης έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το πλέον ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας της εγχώριας αγοράς. Την ίδια στιγμή, η αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών με προγράμματα και τεχνολογίες που προσθέτουν αξία στον πελάτη με την ταυτόχρονη αναβάθμιση του δικτύου λιανικής της Vodafone, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή της βέλτιστης εμπειρίας εξυπηρέτησης των καταναλωτών σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και η στήριξη συνεργατών και τοπικών κοινωνιών ολοκληρώνουν το πλέγμα των δράσεων του επενδυτικού μας σχεδίου”. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει εφαρμογές δικτύων NGA (συμπεριλαμβανόμενου και δικτύου FTTH) σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως λ.χ. στη Φρεαττύδα, στο Γηροκομείο, στο Παγκράτι, καθώς επίσης και στο Νέο Κόσμο.

Επενδύω σημαίνει υπάρχω!
Ο κ. Ίσκος θεωρεί πως έπειτα από αρκετά χρόνια κατά την οποία η κρίση έχει κάνει κάτι παραπάνω από εμφανή την παρουσία της στην εγχώρια αγορά, η κατάσταση που επικρατεί έχει εν πολλοίς ισορροπήσει. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλλει καταλυτικά και το γεγονός πως οι εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών έχουν προβεί στην ανακοίνωση σημαντικών επενδύσεων. “Εξάλλου, έχει αποδειχτεί και από το παρελθόν πως όποιος φορέας δεν επενδύει, αυτομάτως δεν έχει μέλλον! Για αυτό και θεωρούμε πως η επένδυση στην ανάπτυξη νέων δικτύων, αλλά και υπηρεσιών θεωρούνται ως μονόδρομος. Πόσο μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν -πλέον- είδος πρώτης ανάγκης”, τόνισε με έμφαση. Αναφορικά με τις τάσεις που δείχνουν να επικρατούν σήμερα στο συγκεκριμένο κλάδο, ο κ. Ίσκος επεσήμανε πως στις “ώριμες” αγορές παρατηρείται η σύγκλιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε ένα ενιαίο συμβόλαιο το οποίο και παρέχει σταθερή, κινητή, γρήγορο ίντερνετ, αλλά και τηλεοπτικό περιεχόμενο. “Μάλιστα, η Vodafone βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να είναι ένας από τους ελάχιστους παρόχους που μπορούν να παρέχουν τετραπλές υπηρεσίες σε ένα συμβόλαιο! Θεωρούμε δε ότι η συγκεκριμένη τάση θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς η αγορά και οι καταναλωτές θα εξοικειώνονται με το εν λόγω μοντέλο”, δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, ισχυρή ανάπτυξη δείχνει να γνωρίζει η Μ2Μ επικοινωνία και με τη νέα μορφή, το Internet of Things (IoT). Μάλιστα, η Vodafone θεωρεί πως αποτελεί πρωτοπόρος στην Μ2Μ επικοινωνία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν κορυφαίοι αναλυτές. “Αποτελεί δε, πεποίθησή μας πως η ζήτηση για υπηρεσίες ΙοΤ θα αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς η αγορά αναγνωρίζει ότι συμβάλουν τόσο στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων όσο και στην εξοικονόμηση πόρων”, σημείωσε ο Διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone Ελλάδος.

Ενδιαφέρον για άμεση ανάπτυξη εφαρμογών με cloud υλοποιήσεις και αρχιτεκτονικές
Η ανάγκη των καταναλωτών για περισσότερα data και μεγαλύτερες ταχύτητες βρίσκεται καταγεγραμμένη εδώ και λίγο καιρό στην to-do list των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Μόνο ως τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να εκληφθεί η διαπίστωση πως σε ετήσια βάση υπερδιπλασιάζεται η κίνηση στα κινητά δίκτυα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται σταθερά η κατά κεφαλήν “κατανάλωση” ψηφιακού περιεχομένου. O κ. Ίσκος θεωρεί πως η εν λόγω ζήτηση έρχεται να εξυπηρετήσει και το επενδυτικό σχέδιο της Vodafone. “Δεν σας κρύβω πως στόχος μας είναι να παράσχουμε τις υψηλότερες ταχύτητες και την μέγιστη εμπειρία στο σύνολο των συνδρομητών μας. Φυσικά, η τεχνολογία αποτελεί τον φυσικό αρωγό αυτής της προσπάθειας.

Όσο για τις επενδύσεις μας, εστιάζουν στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς κινητής και σταθερής, στην περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών τηλεόρασης, στην αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών με προγράμματα και τεχνολογίες που δίνουν επιπλέον αξία στον πελάτη, καθώς και στην αναβάθμιση του δικτύου λιανικής της Vodafone”. Εκτός, όμως, από την κεντρική στρατηγική της εταιρείας, ξεχωριστή σημασία δίνεται και στις επιμέρους βελτιώσεις και επιλογές που είναι σε θέση να παρέχει προς τους συνδρομητές-καταναλωτές της, σε μια προσπάθεια διασφάλισης εξελιγμένης εξυπηρέτησης και ανταπόκρισης στις ανάγκες κάθε πελάτη ξεχωριστά. Για αυτό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ανανεωμένο MyVodafone App, που διατίθεται για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android και iOS, το οποίο και εξασφαλίζει ακόμη περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή. Ως τέτοιες λογίζονται η μέτρηση της ταχύτητας του δικτύου, ο εξ’ αποστάσεως έλεγχος modem / router, οι δυνατότητες αγοράς προνομιακών πακέτων δίνοντας τον έλεγχο κόστους στον καταναλωτή, η ενεργοποίηση προσφορών “Thank you”, καθώς επίσης και η εξυπηρέτηση μέσω chat.

Σε επίπεδο “καθαρόαιμου” ΙΤ, η Vodafone δεν μπορεί να μείνει… ασυγκίνητη απέναντι στο γεγονός της αυξανόμενης τάσης για την ανάπτυξη εφαρμογών με cloud υλοποιήσεις και αρχιτεκτονικές. Υπό αυτό το πρίσμα, στις άμεσες προτεραιότητές της εταιρείας βρίσκεται η ταχεία ενσωμάτωση στις υποδομές της των νέων μοντέλων ανάπτυξης και εν συνεχεία η σταδιακή δημιουργία λύσεων που θα βασίζονται αποκλειστικά σε αυτά.