Ένας ειδικός αλγόριθμος που ανάπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ μπορεί να εντοπίζει και να αναγνωρίζει καρκίνους του δέρματος το ίδιο καλά όσο και ένας δερματολόγος.

O αλγόριθμος, που «κοντραρίστηκε» με επιτυχία απέναντι σε 21 διακεκριμένους δερματολόγους, χρησιμοποιεί τεχνικές deep learning (ήτοι τεχνητή νοημοσύνη που προσομοιώνει τους νευρώνες του εγκεφάλου) και «εκπαιδεύτηκε» χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων με 130.000 εικόνες σπίλων που απεικόνιζαν 2.000 διαφορετικές ασθένειες.

Φιλοδοξία των ερευνητών είναι να αναπτύξουν ένα app για smartphones που θα αξιοποιεί τον αλγόριθμό τους, φέρνοντας τη διάγνωση του καρκίνου δέρματος στα χέρια του καθένα μας. Φυσικά για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό, θα χρειαστούν να γίνουν αρκετές δοκιμές υπό πραγματικές κλινικές συνθήκες.

Τις απεριόριστες  δυνατότητες χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στην επιχειρηματική λειτουργία, αλλά και την αξιοποίηση της από τις κυβερνήσεις θα τις πληροφορηθείτε σε όλη τους την έκταση στο Artificial Intelligence Conference, το πρώτο ελληνικό συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη που διοργανώνεται από την BOUSSIAS στο gazARTE, στις 21 Μαρτίου 2017.