Σήμερα, στο άκουσμα του όρου “προγραμματιστής” ένα σημαντικό τμήμα του κοινού έχει μια -σχετικά- στρεβλή εικόνα για τον ρόλο, τη σημασία και την διείσδυση του προγραμματισμού ως εργασία στην καθημερινότητά μας. Κι αυτό, καθώς τα πράγματα συνήθως είναι περισσότερο “γήινα” και πάντως σίγουρα πιο πεζά.

Αν ζητήσουμε την περιγραφή ενός προγραμματιστή, ειδικά από κάποιον εκτός του χώρου, είναι πολύ πιθανό η δημιουργούμενη εικόνα να θυμίζει κάτι από Mark Zuckerberg σε ένα γραφείο με άρωμα από Silicon Valley. Ακριβώς σε αυτό το σημείο ξεκινά η παρεξήγηση για τον ρόλο, τη σημασία και την διείσδυση του προγραμματισμού ως εργασία στη ζωή μας. Η Silicon Valley απασχολεί ένα μονοψήφιο ποσοστό του συνολικού πλυθησμού μηχανικών πληροφορικής στην Αμερική και ο ιδρυτής του Facebook είναι σίγουρα μία ξεχωριστή και μοναδιαία περίπτωση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμματιστών δεν λειτουργούν ούτε στη σφαίρα των μυστικών ερευνητικών προγραμμάτων ούτε σαν μία μοντέρνα εκδοχή επιθετικών επιχειρηματιών. Οι περισσότεροι είναι οι μοντέρνοι εργάτες της εποχής μας, χτίζοντας με πολύ δουλειά και προσπάθεια μία νέα πραγματικότητα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μπορεί η συνολική εικόνα του δημιουργήματος από λογισμικό να ξεπερνά την επιστημονική φαντασία όλου του Hollywood, η καθημερινή εργασία του προγραμματιστή όμως πάνω σε αυτό δε διαφέρει δομικά από τον ρόλο του εργάτη της βιομηχανικής επανάστασης. Ακριβώς όπως ο μέσος μηχανικός αυτοκινήτων δεν σχεδιάζει κινητήρες για την Formula 1 αλλά επισκευάζει αυτή την στιγμή το ταπεινό Mazda μου έτσι και ο μέσος προγραμματιστής παλεύει με κάποιο bug σε ένα κώδικα-μακαρονάδα που κανονικά θα έπρεπε να πεταχτεί και να ξαναγραφτεί.

Το γεγονός αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποτιμά και δε μειώνει την σημασία του προγραμματιστή ως εργαζόμενου. Κάθε άλλο, είναι εξόχως σημαντικό να καταλάβουμε το πλήθος και την έκταση των εργασιών στην πληροφορική και την συσχέτισή της με πολλά και απίθανα πράγματα στην εποχή του Internet of Things και όχι μόνο με ότι βλέπουμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την αξία του εργάτη του 21 αιώνα και θα αντιληφθούμε πως πίσω από κάθε τι καινοτόμο κρύβονται άπειρες εργατοώρες υπομονής και επιμονής μεγάλου αριθμού μηχανικών πληροφορικής.