Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Veritas Backup Exec EMEA Product Lead», που διοργάνωσε στην Αθήνα η Cosmos Business Systems σε συνεργασία με την Veritas, το NetFAX είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Klaus Kresnik, Veritas Backup Exec EMEA Product Lead για τη μετά Symantec εποχή, τη στρατηγική της Veritas ως ανεξάρτητη εταιρεία και τη νέα έκδοση του Backup Exec.

ΝetFAX: Πώς βλέπετε τη θέση της Veritas στην αγορά σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την Symantec;
Klaus Kresnik: O διαχωρισμός από την Symantec μάς πρόσφερε σημαντικά πλεονεκτήματα, μας έκανε περισσότερους ευέλικτους ως εταιρεία και μας επέτρεψε να επικεντρωθούμε στις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, ήτοι το data management και το data protection. Παράλληλα, μας έδωσε τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουμε τον κύκλο ανάπτυξης και διάθεσης των λύσεων μας στην αγορά (από 12-15 μήνες σε μόλις 3-4 μήνες). Θεωρώ ότι έχουμε πλέον ένα πιο ξεκάθαρο όραμα, μπορούμε να ικανοποιήσουμε ταχύτερα τις ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών μας, λειτουργώντας με ένα περισσότερο ευέλικτο και άμεσο τρόπο. Και αυτό έχει βρει θετική ανταπόκριση από την αγορά, ειδικά, δε, από το κανάλι διάθεσης των προϊόντων μας.

ΝetFAX: To τελευταίο διάστημα έχετε συνάψει μια σειρά από συνεργασίες με cloud providers διεθνώς. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της στρατηγικής σας και τη μορφή παίρνει αυτή η στρατηγική στα προϊόντα σας, όπως το Backup exec;
Klaus Kresnik:
Στρατηγική μας είναι να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις των πελατών μας και της αγοράς. Και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανάγκη για το cloud. Σήμερα, το κόστος λειτουργίας του ΙΤ είναι αρκετά ψηλό, τα ΙΤ budgets συρρικνώνονται συνεχώς και οι ανάγκες διοχέτευσης φόρτου του ΙΤ σε εξωτερικούς συνεργάτες είναι περισσότερη επιτακτική από ποτέ. Το outsourcing είναι μια λύση στην οποία καταφεύγουν όλο και πιο συχνά οι Διευθύνσεις Πληροφορικής, με το cloud να αποτελεί, λίγο-πολύ, μια λύση outsourcing του data storage, μια λύση που τους επιτρέπει να αποκτήσουν το storage που χρειάζονται σε πολύ καλύτερες τιμές, ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, το κόστος διαχείρισής του. Είτε, ωστόσο, αποθηκεύεις τα δεδομένα σου τοπικά, είτε στο cloud, η ανάγκη αδιάλειπτης πρόσβασης σε αυτά, η ανάγκη προστασίας τους δεν αλλάζει. Και σε αυτό το σημείο έρχεται η Veritas, προσφέροντας το interface, διασφαλίζοντας την ασφαλή και συνεχή πρόσβαση στα δεδομένα σε όλα τα περιβάλλοντα.

Γνωρίζουμε ότι όλα τα δεδομένα δεν είναι το ίδιο σημαντικά. Με τις λύσεις μας μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αναγνωρίσουν το περιεχόμενο και την ποιότητα των δεδομένων τους και να τους οδηγήσουμε στο να επιλέξουν ποια να τοποθετήσουν στο cloud ή ποια να πάρουν από το cloud, ποια σε φυσικές και ποια σε virtual υποδομές, υποδεικνύοντας τους πώς θα τα διαχειριστούν σε κάθε περιβάλλον. Για όλα αυτά του προσφέρουμε, μέσω του Backup exec, μια ενιαία λύση για όλα τα περιβάλλοντα αποθήκευσης και διαχείρισής δεδομένων που χρησιμοποιούν.

Η τελευταία έκδοση του Backup exec αποτελεί μια κεντρική ενοποιημένη λύση που επιτρέπει στους πελάτες μας να κάνουν backup από τα φυσικά, virtual ή cloud περιβάλλοντά τους, ανεξαρτήτως από το που τρέχουν το Backup exe (φυσικά, virtual ή στο cloud). Αυτό τους επιτρέπει να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους ανεξαρτήτως της πολυπλοκότητάς τους. Μέσα από μία μόνο λύση γνωρίζουν ποιες συσκευές σε ποιο storage είναι προστατευμένες, πόσο χρόνο μπορούν να κρατήσουν τα δεδομένα τους ανεξαρτήτως που είναι αποθηκευμένα και να ανακτήσουν άμεσα και εύκολα τα δεδομένα από κάθε αποθηκευτικό περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσουν πολυσέλιδα εγχειρίδια ή να καταφεύγουν στο Internet. Γιατί απλώς τους τα προσφέρουμε όλα αυτοματοποιημένα.

ΝetFAX: Πώς βλέπετε τη θέση της Veritas στην ελληνική αγορά και τι πλάνα έχετε γι’ αυτήν;
Klaus Kresnik:
Αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι ότι η Veritas αυξάνει το μερίδιο της στην ελληνική αγορά. Γενικά παίρνουμε θετικό feedback από την αγορά, ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες, ίσως διότι μετά το διαχωρισμό μας από την Symantec εστιάζουμε περισσότερο στις λύσεις μας και στην επικοινωνία μας με τους πελάτες. Στο παρελθόν αναπτύσσαμε πολλές λύσεις, αλλά δεν δουλεύαμε όπως έπρεπε με τους πελάτες μας. Τώρα είμαστε πιο κοντά τους από ποτέ, μοιραζόμαστε μαζί τους πληροφορίες και συζητάμε διεξοδικά για το επερχόμενο GDPR.  Θεωρώ ότι είμαστε οι μόνοι που δίνουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προστατέψουν, να διαχειριστούν και να ανακτήσουν τα δεδομένα τους μέσα από μια και μόνο λύση. Και αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό.