Η Διευθύντρια του Γραφείου της Epson Ελλάδος, Μαρία Μάσσιου, μίλησε στο NetFAX σχετικά με το μέλλον των εκτυπωτών inkjets στον εργασιακό χώρο και για το πώς η τεχνολογία τους θα καταφέρει να απαντήσει στις απαιτήσεις του.

«Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία συνδέεται με την εξέλιξη και τις μεγαλύτερες προσδοκίες για υψηλότερη παραγωγικότητα αλλά και για χαμηλότερο κόστος και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να εμπιστευτούμε λύσεις για τις επιχειρήσεις, όπως η τεχνολογία business inkjet, η οποία έχει κατορθώσει να επαναπροσδιοριστεί και να παραμείνει επίκαιρη για περισσότερα από 65 χρόνια ήδη» δηλώνει στο NetFAX η  Mαρία Μάσσιου.

Στην πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Epson, στην οποία συμμετείχαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις από διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρουσιάζεται πως το 81% των εργαζομένων θεωρούν ότι οι εκτυπωτές είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα τους στο γραφείο, με το 65% να δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τους εκτυπωτές αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Παράλληλα, διαπιστώθηκαν διάφορες ανεπάρκειες στον τρόπο διαχείρισης και χρήσης της τεχνολογίας εκτύπωσης και των πληροφοριακών συστημάτων από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των δικτύων επαγγελματικών εκτυπωτών στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούνται από εκτυπωτές laser, «γεγονός που αποδεικνύει πως πολλές επιχειρήσεις δεν επωφελούνται από την παραγωγικότητα, τα οικονομικά οφέλη και τις μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης που συνεπάγεται η επιχειρηματική χρήση της τεχνολογίας inkjet».

Σε ανοδική πορεία οι εκτυπωτές inkjet στην ελληνική αγορά
«Παρατηρώντας τα αποδεδειγμένα οφέλη της τεχνολογίας inkjet στην εξοικονόμηση κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι επαγγελματικοί εκτυπωτές inkjet αρχίζουν να απειλούν σοβαρά την κυριαρχία των εκτυπωτών laser». Η τεχνολογία laser εμφανίστηκε σχεδόν 30 χρόνια μετά την τεχνολογία inkjet και για κάποιο καιρό έφερε βελτιωμένα επιχειρηματικά οφέλη, όσον αφορά στο κόστος και την ταχύτητα, άλλα φαίνεται να χάνει έδαφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2017, το μερίδιο της αγοράς των inkjet εκτυπωτών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 18,9% σε αριθμό τεμαχίων, συγκριτικά με τα αντίστοιχα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς. Η αύξηση αυτή, μεταφράζεται σε 93.520 επαγγελματικούς εκτυπωτές inkjet, μόνο για τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά στην Ευρώπη το μερίδιο αγοράς των inkjet εκτυπωτών έφτασε το 40%, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2017.

Αντιθέτως το μερίδιο της αγοράς που καταλαμβάνουν οι εκτυπωτές τεχνολογίας laser κατέγραψε εμφανή μείωση το ίδιο διάστημα. «Στο κέντρο της προσοχής μας, ως Epson, παραμένει η αύξηση των μεριδίων της τεχνολογίας inkjet στην αγορά επαγγελματικών εκτυπώσεων της Ευρώπης, που αγγίζει συνολικά τα 38 δισ. ευρώ» σημειώνει η Μ. Μάσσιου.

400 εκατ. ευρώ για τις τεχνολογίες inkjet
Η Epson έχει επενδύσει 400 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις παραγωγής εκτυπωτών inkjet στην Ιαπωνία και σε άλλες αγορές, ενώ αναμένεται να επενδύσει επιπλέον 185 εκατ. ευρώ μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών χρόνων, ειδικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας κεφαλής εκτύπωσης PrecisionCore. Οι σταδιακά αυξανόμενες καινοτομίες στην τεχνολογία inkjet, με την πάροδο του χρόνου, καταφέρνουν ήδη να «απαντούν» σε πολλές από τις σημερινές απαιτήσεις στον εργασιακό χώρο, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι τόσο ευέλικτη και προσαρμόσιμη που θα συνεχίσει να ικανοποιεί μελλοντικές ανάγκες.

Σύμφωνα με στοιχεία της IDC, η συνολική αγορά επαγγελματικών εκτυπωτών inkjet αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 10,2% (CAGR) μέχρι το 2020, ενώ η τεχνολογία inkjet προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 34% της συνολικής αγοράς επαγγελματικών εκτυπωτών στην Ευρώπη μέχρι το 2019, εδραιώνοντας έτσι την ισχύ της στο χώρο. Η Μ. Μάσσιου επισημαίνει στο NetFAX: «Κατά την άποψή μου, είναι ξεκάθαρο ότι η τεχνολογία inkjet, στην οποία επενδύει η Epson, είναι το μέλλον της επαγγελματικής εκτύπωσης.

Ο σταθερός ρυθμός διείσδυσης αυτής της τεχνολογίας που διαφαίνεται στις επιχειρήσεις θα συνεχιστεί, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες τους για αυξημένη απόδοση και παραγωγικότητα και παράλληλα μειωμένο κόστος και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Αναπτύσσουμε, λοιπόν, αποδοτικές, συμπαγείς τεχνολογίες ακρίβειας με στόχο να έχουμε θετική επίδραση και να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, καθώς κατανοώντας τις προσδοκίες των καταναλωτών μας, καταφέρνουμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στη μακρά ιστορία μας με καινοτόμες κατασκευές, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA μας.

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις τεχνολογίες που βελτιώνουν τις δυνατότητες του εργασιακού χώρου του σήμερα και του αύριο, ενώ θα συνεχίσουμε να αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της αλλαγής και της βελτίωσης της καθημερινότητας των επιχειρήσεων. Με όλο ένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις να «εξοπλίζονται» με εκτυπωτές inkjet, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η αυτή η τεχνολογία ήρθε για να μείνει».