Ίσως καμία άλλη χρονιά το πρόβλημα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων δεν ήταν τόσο έντονο όσο το 2017.

Ταυτόχρονα, το έτος που βαίνει προς το τέλος του χαρακτηρίστηκε από την εφαρμογή όλων και περισσότερων νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις. Όπως επιβεβαιώνουν οι αναλυτές της Gartner, η εντεινόμενη ψηφιοποίηση δεν υπόσχεται μόνο υψηλότερη αυτοματοποίηση και αυτοματισμό στις επιχειρήσεις, αλλά επιδρά ισχυρά και στην ασφάλειά τους, με την εμφάνιση νέων απειλών. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2018, με την IBM Security να προβλέπει πέντε κύριες τάσεις που θα χαρακτηρίζουν το τοπίο του IT Security το νέο έτος:

1. Tεχνητή νοημοσύνη vs. τεχνητή νοημοσύνη. Το 2018 θα αυξηθούν οι επιθέσεις που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες θα χρησιμοποιήσουν τεχνικές Machine Learning για να μιμηθούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι πάροχοι λύσεων ασφαλείας θα πρέπει ως εκ τούτου να εξελίξουν τα δικά τους εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις νέες απειλές.
2. Αφρική, ο νέος στόχος. Μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και της ανάπτυξης της οικονομίας της, όπως και της αύξησης των τοπικών απειλών, η Αφρική θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών. Έτσι, το 2018 θα ενταθούν οι κυβερνοεπιθέσεις σε οργανώσεις και επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αφρική, όπως και τα περιστατικά ασφάλειας που θα συνδέονται με την αφρικανική ήπειρο.
3. Υποκλοπή ταυτότητας. 2.208.973.170 αρχεία υποκλάπηκαν φέτος – με τους hackers να τα αξιοποιούν σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα. Οι νομικές ρυθμίσεις για την παρεμπόδιση της παράνομης αξιοποίησης τέτοιων δεδομένων θα γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλο και σε μικρότερο βαθμό τα προσωπικά δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους.
4. Το ransomware θα μπλοκάρει τις συσκευές. Το ransomware θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στο μέλλον για να μπλοκάρει τους υπολογιστές desktop και συσκευές ΙοΤ. Η δε προθυμία ικανοποίησης των λύτρων θα παραμένει υψηλή αν είναι αυτά είναι χαμηλά – ειδικά, δε, αν τα λύτρα είναι μικρότερα από το κόστος μιας νέας αγοράς. Εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τέτοιες επιθέσεις ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συνδεδεμένες με το ΙοΤ κάμερες παρακολούθησης, DVRs και αισθητήρες.
5. Σωστή αντίδραση (επιτέλους). Το 2018 θα αποτελέσει το έτος στο οποίο οι περισσότερες επιχειρήσεις θα είναι για πρώτη φορά σε θέση να αντιδράσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στις διαρροές δεδομένων και στις κυβερνοεπιθέσεις. Με τους εμπλεκόμενους φορείς να ενημερώνονται ταχύτερα για τις επιπτώσεις. Γι’ αυτό θα φροντίσει η εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το Μάιο 2018. Ο νόμος απαιτεί την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων προστασίας των δεδομένων και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δηλώνουν εντός 72 ωρών στις αρχές τις διαρροές δεδομένων και την κατάχρησή τους.