Κι εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά (;) άρκεσαν μονάχα λίγες ημέρες κι ένας ιός, για να έρθουν τα πάνω κάτω και να βρεθούμε μπροστά σε μια νέα τάξη πραγμάτων…

Ο παλιός, όσο παλιός και να είναι, δεν έχει ματαζήσει κάτι ανάλογο! Τι θα βγει από αυτή την κρίση; Άγνωστο! Πότε θα βγει; Αγνωστότερο! Εφιάλτης ή αναγέννηση; Θα δείξει… Ο θρίαμβος της δυστοπίας ή μια νέα, πιο ανθρώπινη αρχή; Μακάρι να είναι το δεύτερο… Οι ειδικοί διακινδυνεύουν προβλέψεις για μελλοντικούς κινδύνους που ούτε ξέρουμε, ούτε φανταζόμαστε κι ο παππούς Δαρβίνος επέστρεψε στο προσκήνιο: για survival of the fittest, αρχίζουμε πάλι να μιλάμε.

Ο κόσμος γυρίζει πλέον αλλιώτικα… Μια άλλη καθημερινότητα προβάλλει, όπως όλα δείχνουν, μέσα από τα μύρια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο φονικός ιός, με άλλα μοντέλα εργασίας και σχέσεων, με άλλες ευθύνες για τον εαυτό μας, τον διπλανό, την πόλη, τη χώρα. Το social distancing, η απόσταση που μας υποχρεώνουν να αφήνουμε μεταξύ μας, ίσως βρει εφαρμογή και στον νέο «οδικό χάρτη» της ζωής μας – κρατάμε απόσταση από το παρελθόν και πάμε για νέο ξεκίνημα… Ίσως να μιλάμε σε λίγο για εποχές πΚ (προ-Κορωνοϊού) και μΚ!

Η πανδημία έδρασε ως καταλύτης για πλήθος αλλαγές που, υπό ομαλές συνθήκες, θα κάναμε πολύ καιρό να δούμε, με την τεχνολογία πάντα σε ρόλο «εκτελεστικού βραχίονα»: τηλε-εργασία, τηλε-διασκέψεις, τηλε-μάθηση, τηλε-αγορές επέτρεψαν τη λειτουργία (έστω και μετ’ εμποδίων, αφού τις περισσότερες φορές δεν υπήρχαν «ετοιμοπόλεμα» σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας) της οικονομίας, όταν μας απέσυραν από την κυκλοφορία για το καλό μας, αλλά και του ίδιου του κράτους – μέχρι και το gov.gr βιάστηκε να κάνει την εμφάνισή του, πριν της ώρας του!

Τα ups & downs σε πλήθος κλάδους και τομείς είναι αναπόφευκτα και οι αλλαγές δραματικές! Όμως, οι νέες ανάγκες έφεραν νέες λύσεις, που θα ήταν μέγα λάθος να τις αγνοήσουμε, της επόμενη ημέρα… Προσοχή θέλει, μονάχα, στις ισορροπίες – να μην περάσουμε «από την κρυφή επιτήρηση στη φανερή παρακολούθηση», όπως φοβάται ο πάντα υποψιασμένος, Γιουβάλ Νοά Χαράρι, αλλά να εφαρμόσουμε τα νέα μέτρα μονάχα για όσον καιρό χρειάζεται. Κι είθε να βγούμε από τη μεγάλη κρίση, καλύτεροι άνθρωποι, όλοι μας…