Οικονομική κρίση, μνημόνια, ύφεση, πτώση επιχειρηματικής δραστηριότητας, μείωση επενδύσεων… Κάπως έτσι περιγράφαμε την κατάσταση της χώρας τα τελευταία δέκα -και περισσότερα- χρόνια. Μόλις πρόσφατα λέξεις όπως ανάκαμψη, επενδύσεις, καινοτομία, νέες επιχειρηματικές προσπάθειες άρχισαν σταδιακά, ίσως και δειλά, να κάνουν την… «εμφάνισή» τους και να έχουν νόημα.

Και ξαφνικά, η πανδημία του Covid-19 «πάγωσε» τον κόσμο. Και τώρα; Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην οικονομική κατάσταση της χώρας και το επιχειρείν; Αναπόφευκτα και αναμφίβολα η κρίση της πανδημίας θα αφήσει τα σημάδια της με πολλούς τρόπους στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Πολλές από τις επιπτώσεις τις βιώνουμε ήδη, ωστόσο ούτε την έκτασή τους μπορούμε να ξέρουμε ούτε το βάθος τους, καθώς η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και βρισκόμαστε σε καθεστώς αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι… Πού είναι η αισιοδοξία μέσα σε αυτό – ώστε να δικαιολογείται και ο τίτλος του παρόντος σημειώματος; Στο ότι τα πράγματα αλλάζουν, και το τεύχος του netweek που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μία απόδειξη για αυτό.

Νέες επενδύσεις και ανάπτυξη καινοτομίας στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής με άξονα την τεχνολογία. Όχι, δεν αναφερόμαστε σε κάποια άλλη χώρα. Ανατρέξτε στο cover story του τεύχους και γνωρίστε την AgroApps, μία καινοτόμο εταιρεία τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική διαδικασία, να μειώσουν τα κόστη και να βελτιώσουν την καθημερινότητα του παραγωγού.

Kάτω από την πίεση των αναγκών της πανδημίας το ελληνικό κράτος πέτυχε μέσα σε λίγους μήνες ένα ψηφιακό άλμα! Στο μεγάλο αφιέρωμα του netweek, το οποίο φιλοξενεί συνεντεύξεις της ηγεσίας της ψηφιακής διακυβέρνησης της χώρας, φαίνεται ότι το momentum αυτό διατηρείται, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σκιαγραφούν μία ολοκληρωμένη εικόνα του έργου. Όπως μάλιστα υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η πανδημία λειτούργησε σαν επιταχυντής σε ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή στα πρότυπα της Εσθονίας.

Πώς μπορεί λοιπόν κανείς να μην είναι αισιόδοξος;