Όπως εκτιμά η IDC, η παγκόσμια αγορά smartphones ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά.

Ως εκ τούτου η υποχώρησή της το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα περιοριστεί στο 0,4%, ενώ οι πωλήσεις για όλη τη χρονιά θα μειωθούν κατά 2,2% σε σχέση με πέρσι. Οι αναλυτές περιμένουν για το 2020 μια ανάπτυξη της αγοράς κατά 1,6%, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Σε αυτή την αναστροφή κλίματος συμβάλει καθοριστικά η έλευση του 5G.

Αν και το 2019 ήταν το έτος εμφάνισης των πρώτων συσκευών, το 2020 οι πωλήσεις 5G smartphones αναμένεται να αποσπάσουν το 8,9% των συνολικών πωλήσεων smartphones – κάτι που αντιστοιχεί σε 123,5 εκατ. πωληθέντες συσκευές. Έως το 2023 αυτό το ποσοστό αναμένεται να αναρριχηθεί στο 28,1%.

«Η παγκόσμια αγορά smartphones και η σχετική εφοδιαστική αλυσίδα χαρακτηρίζονται σήμερα περισσότερο από ποτέ από μια ανασφάλεια, κυρίως ένεκα των αναταράξεων που προκαλούνται από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας…» σημειώνει ο Sangeetika Srivastava, Senior Research Analyst της IDC.

«Οι καταναλωτές κρατούν πλέον περισσότερο χρόνο τις συσκευές τους, κάτι που δημιουργεί μια πρόσφατη δυσκολία για την αγορά και το κανάλι διάθεσης. Οι προσδοκίες για επιθετικές ενέργειες προσφορών και προβολής το δεύτερο εξάμηνο, που θα βοηθήσουν το κανάλι να καθαρίσει τα στοκ του και να προετοιμάσει τους καταναλωτές για τη νέα γενιά συσκευών, αναμένεται να δώσουν ένα νέο παλμό στην αγορά, οδηγώντας την ξανά σε ανάπτυξη».