Με σαφή εστίαση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και βεβαίως την τεχνολογία (δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει διαφορετικά, καθώς η Mantis -με «υπότιτλο» business innovation- που ήταν μαζί με το Athens Digital Lab και το Innovathens του Δήμου Αθηναίων οι διοργανωτές της εκδήλωσης, τυγχάνει spin-off του ΕΜΠ, το οποίο έδωσε και την αιγίδα του) ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το διήμερο StartupNowForum, στην Τεχνόπολη.

Δεύτερη χρονιά αυτού του ετήσιου πολυσυνεδρίου (η πρώτη είχε εστιάσει στην Ελευσίνα και το -πολλά υποσχόμενο, από πολλές απόψεις- Θριάσιο) και η διαφορά από τα (πολλά) άλλα του είδους, ορατή: ετούτο ήταν πιο χαλαρό, πιο «νεανικό», πιο πρακτικό… Βέβαια, τα θέματα ήταν τα ίδια: αειφορία και περιβάλλον (βοήθησε τα μέγιστα σ’ αυτό η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, που ήταν ο Platinum Sponsor του διημέρου), «έξυπνες» πόλεις και εξοικονόμηση πόρων, τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές του Blockchain, Fintech και νέες προοπτικές για τον χρηματο-οικονομικό χώρο, «φρέσκες» εφαρμογές για τη Ναυτιλία, τον Τουρισμό, την Υγεία κλπ.

Σημαντικό στοιχείο (το πρακτικό σκέλος, που λέγαμε) η «έκθεση πεπραγμένων» εκ μέρους επιλεγμένων νεοφυών επιχειρήσεων και κυρίως η οργανωμένη διεξαγωγή δεκάδων συναντήσεων Β2Β με επενδυτές (πχ. ήταν εκεί όλο του «οικοσύστημα» του Equifund σε πλήρη δράση), VCs, «αγγέλους», αλλά και μεταξύ τους (η λέξη-κλειδί, που μερικές φορές μπορεί να φέρει το πολυπόθητο win-win αποτέλεσμα, είναι, προφανώς, ‘συνέργειες’).

Αρκετά ερευνητικά κέντρα ήταν εκεί, κάποιες υποστηριζόμενες από την ΕΕ δράσεις (λέγε με, ΕΙΤ) επίσης, πρεσβείες έδειξαν ενδιαφέρον (ο Αμερικανός Τζέφρι Πάιατ και ο Νορβηγός Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν, μίλησαν κιόλας), ενώ δεν έλειψαν οι διαγωνισμοί επιχειρηματικής εξέλιξης, με τα ανάλογα βραβεία, αλλά και οι ομιλίες σε δυο «σκηνές», την κύρια (στις Δεξαμενές) και την «πράσινη» (στο Innovathens), όπου φιλοξενήθηκαν το Green Tech Symposium, με ιδιαίτερα ενδιαφέρον περιεχόμενο, και διάφορα εργαστήρια.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε τα αποτελέσματα σε αριθμούς της φετινής εκδήλωσης, κάτι μας λέει πως θα είναι ακόμα καλύτερα από τα περσινά, όταν το StartupNowForum είχαν παρακολουθήσει 650 άτομα, είχαν πραγματοποιηθεί 550 επιχειρηματικές  συναντήσεις, είχαν λάβει μέρος 140 startups και οι ομιλητές είχαν φτάσει τους 80. Μάλλον κάτι καλό γίνεται εκεί, στο SNF – και μη ρωτήσετε «Mantis, είσαι;»