Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να δημιουργήσει στις πωλήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα των κατασκευαστών κινητής τηλεφωνίας, η απόφαση της ΕΕ να δώσει ώθηση σε πολιτικές που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα επισκευής των ηλεκτρονικών συσκευών που αγοράζουν με φθηνότερα ανταλλακτικά, με περισσότερη ευκολία και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από την εγγύηση των δύο ετών.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής Green Deal, η οποία έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, η ΕΕ ζητά από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών να προσφέρουν περισσότερες εναλλακτικές αναβαθμίσεων και επισκευών, ώστε οι καταναλωτές να έχουν την επιλογή να επεκτείνουν το χρόνο χρήσης των προϊόντων που αγοράζουν.

Το «right to repair» ζητάει την ψήφο των ευρωβουλευτών Προκειμένου το «right to repair», όπως ονομάστηκε αυτή η πρόταση, να γίνει νόμος θα χρειαστεί τη ψήφο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων των χωρών μελών, μια διαδικασία που δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις άκουσαν με ευχαρίστηση την πρόταση, καθώς οδηγεί στο επόμενο βήμα της βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο βασίζεται στη μικρότερη κατανάλωση, παράλληλα με την ανακύκλωση. Από το 2012, η νομοθεσία της ΕΕ αναγκάζει τις χώρες μέλη να συλλέγουν 65 τόνους απορριμμάτων για κάθε 100 τόνους ηλεκτρονικών προϊόντων.

Ο στόχος έπρεπε να είχε επιτευχθεί από το 2019, αλλά μέχρι στιγμής λιγότερο από το 40% των ηλεκτρονικών απορριμμάτων καταλήγει στην ανακύκλωση. Στην πρόταση αυτή, κάποιοι αναλυτές βλέπουν μια προσπάθεια της ΕΕ, να αναγκάσει τους κατασκευαστές σε πιο ανοιχτές αρχιτεκτονικές σχεδιασμού των προϊόντων τους, ενώ παράλληλα είναι αναμενόμενο να επηρεάσει τις αλυσίδες προμηθειών τους, καθώς θα πρέπει να προβλέπουν φύλαξη ανταλλακτικών για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.