Όταν τον περασμένο Νοέμβριο μιλούσα μέσω Skype με τον Γιώργο Σιδηρόπουλο, τον συνιδρυτή και CEO της Think Silicon, από το γραφείο του στην Πάτρα, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης για το Netweek, ομολογώ ότι πέρασε αστραπιαία από το μυαλό μου, όταν τον άκουγα να λέει πως μέσα στο 2020 θα βγουν στην αγορά για χρηματοδότηση series 1, μια σκιά αμφιβολίας αν θα προλάβουν να το κάνουν ή θα εξαγοραστούν νωρίτερα, αν βρεθούν στο ραντάρ κάποιου από τα μεγάλα ονόματα της αγοράς…

Έξι μήνες αργότερα, αυτή η «σκιά» έγινε πραγματικότητα, καθώς χθες το πρωί ανακοινώθηκε η εξαγορά της ελληνικής start-up των μόλις 20 εργαζομένων -που όμως, έχει να επιδείξει πολύ σημαντική έρευνα και πατέντες, στις ποιοτικές κάρτες γραφικών (GPUs) με ελάχιστες ανάγκες τροφοδοσίας, ακόμα και στον «καυτό» χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Edge- από την Applied Materials, μια από τις κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας υλικών στον κόσμο που με τις λύσεις της τροφοδοτεί τις βιομηχανίες ημιαγωγών (ουσιαστικά, κάθε κατασκευαστή τσιπ για ψηφιακές εφαρμογές από Big Data και ΑΙ ως ΙοΤ), οθονών, ακόμα και φωτοβολταϊκών.

Η αμερικανική εταιρεία των 22.000 εργαζομένων, που εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια και είναι εισηγμένη στον NASDAQ, περιλαμβάνεται σταθερά στη λίστα των World’s Most Admired Companies του Fortune, έχει παρουσία σε 18 χώρες, κατέχει πάνω από 13.300 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πέρυσι επένδυσε $2,1 δισ. σε Έρευνα & Ανάπτυξη. Ανταγωνιστές της είναι εξ ίσου μεγάλα ονόματα, όπως οι Micron, AMD (Advanced Micro Devices), Analog Devices, Amtech Systems, ASM, Teradyne κλπ. και κοινός στόχος όλων, στη νέα εποχή που καθορίζεται από το «τρίπτυχο» Μεγάλα Δεδομένα, ΑΙ και ΙοΤ, είναι η εξέλιξη και κατασκευή τσιπ με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Αυτός ο στόχος εξηγεί τη σπουδή των Αμερικανών να κλείσουν μέσα σε λίγους μήνες (μόλις στις αρχές του χρόνου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, όπως μας δήλωσε η Μυρτώ Παπαθάνου, συνιδρύτρια και εταίρος της Metavallon VC, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνεται η Think Digital, που έχουν ήδη ενισχύσει με seed money, στα μέσα του ‘19) τη συμφωνία με τη μικρή ελληνική εταιρεία με το πλούσιο πελατολόγιο – όπως μας είχε εξηγήσει, τότε, ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, οι δικές τους μοναδικές λύσεις βασισμένες στην ελληνικής προέλευσης αρχιτεκτονική «ΝΕΜΑ» (νήμα), καταναλώνουν μια και δυο τάξεις μεγέθους λιγότερη ενέργεια από τον ανταγωνισμό, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των γραφικών…

Αν και το τίμημα της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε επισήμως -στους ανθρώπους της Think Silicon, όπως και στη Metavallon έχει επιβληθεί «σιγή ασυρμάτου», ενώ το mail μας στον υπεύθυνο Τύπου της Applied Materials δεν είχε απαντηθεί ως αργά χθες- στην ανακοίνωση του ελληνικού VC τονίζεται ότι «πρόκειται για την ιστορικά μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα», κάτι που, αν επαληθευτεί, σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον άνω των 40 εκατ. $ (όπως πχ. ήταν η εξαγορά της Taxibeat). Απολύτως δικαιολογημένη, λοιπόν, η χαρά αλλά και τα χαιρετιστήρια μηνύματα, χθες, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, γι’ αυτή τη σημαντική ελληνική επιτυχία.