Τα πλεονεκτήματα από την υιοθέτηση του ασύρματου προτύπου Wi-Fi 6 σε επιχειρήσεις και οργανισμούς ανέπτυξε ο Ηλίας Ρίζος, Telecom Division Director της Cosmos Business Systems, κατά την παρουσίασή του στο webinar Aruba Central & Wi-Fi 6 που διοργάνωσε η Cosmos Business Systems με την HPE.

Όπως εξήγησε, το Wi-Fi 6 (802.11ax) υπερτερεί σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις του προτύπου, καθώς προσφέρει αυξημένη ταχύτητα επικοινωνίας, χαμηλή καθυστέρηση μετάδοσης δεδομένων (latency), καλύτερη αξιοποίηση του εύρους ζώνης και βελτιωμένες εφαρμογές διαχείρισης της κυκλοφορίας. Ο ίδιος ανέφερε πως το Wi-Fi 6 παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την τεχνολογία 5G, καθώς βασίζεται στο ίδιο σχήμα ψηφιακής διαμόρφωσης με αυτήν, όμως οι δύο τεχνολογίες διαφέρουν στο ότι η τεχνολογία του Wi-Fi 6 είναι λιγότερο επιρρεπής σε παρεμβολές από το εξωτερικό περιβάλλον, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, και επομένως αυξάνει τη ζωή της μπαταρίας, ενώ επιτυγχάνει βελτιωμένη φασματική απόδοση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε λύσεις που μπορεί να δώσει το Wi-Fi 6 σε προβλήματα των επιχειρήσεων, όπως η μη επαρκής ασύρματη κάλυψη εντός ενός κτιρίου, η ελλειμματική ασφάλεια του δικτύου και η δύσκολη διαχείριση του Internet of Things στο χώρο εργασίας.

Συμβατότητα με παλιότερες συσκευές
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Τσιλδερίκης, Aruba Systems Engineer-HPE, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον συνδυασμό του Wi-Fi 5 με το Wi-Fi 6, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει και συσκευές παλιότερης τεχνολογίας που μπορεί να υποστηρίζουν προηγούμενες εκδόσεις Wi-Fi, κάτι που ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε μία συνολική μείωση της απόδοσής του.

Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με εφαρμογές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τις επιχειρήσεις, ο Ηλίας Ρίζος ανέφερε την τεχνολογία εικονικής/επαυξημένης πραγματικότητας, και έφερε ως παράδειγμα τον χώρο της τηλεϊατρικής: «Φανταστείτε ότι κάποιος ασθενής επισκέπτεται ένα κέντρο υγείας σε ένα απομακρυσμένο νησί, όπου ο τοπικός γιατρός δεν έχει πλήρη γνώση, ούτε εξειδίκευση για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο περιστατικό. Θα μπορούσε λοιπόν, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του augmented reality, να συνδεθεί με κάποια ομάδα εξειδικευμένων ιατρών και αυτοί να μπορέσουν να τον βοηθήσουν σαν να ήταν παρόντες».

Ένα άλλο παράδειγμα, κατά τον ίδιο, είναι η βιομηχανία, όπου θα μπορεί με εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας ένας εξειδικευμένος μηχανικός να βοηθήσει εξ αποστάσεως στην επίλυση ενός σύνθετου προβλήματος, αλλά και ο τουριστικός κλάδος, όπου θα μπορεί μία επιχείρηση να προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα περιήγησης π.χ. σε μία κρουαζιέρα, πριν την επιλέξουν.