Στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε θα έχουμε γύρω στις 500.000 γραμμές οπτικής ίνας προχώρησε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αντώνης Τζωρτζακάκης, σε ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους συντάκτες.

«Η πορεία προς το FTTH έχει ξεκινήσει, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Είμαστε μία χώρα που έχουμε ταχύτητες 100 Mbps για λιγότερο από δύο χρόνια. Θα δούμε αύξηση της ζήτησης για υψηλής ταχύτητας συνδέσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τη ζήτηση», είπε ο κ. Τζωρτζακάκης.

Όπως τόνισε ήδη στο πρόγραμμα Super Fast Broadband, μέσα σε δύο μήνες, εκδόθηκαν 2.000 νέα κουπόνια, όταν σε όλη την προηγούμενη διετία είχαν εκδοθεί μόλις 5.600. Επικαλούμενος προκαταρκτικά στοιχεία των παρόχων, δήλωσε ότι η περίοδος των περιοριστικών μέτρων προκάλεσε αύξηση των αιτημάτων για αναβαθμίσεις των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στα νοικοκυριά.

Απάντηση για τον δείκτη DESI
Ο κ. Τζωρτζακάκης σχολίασε και τα πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατέλαβε τη 27η θέση στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020.

Σημειώνεται πως η έκθεση, που συνοδεύει το δείκτη DESΙ, αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα, έχει βαθμολογηθεί με ‘0’ στον δείκτη ετοιμότητας 5G. «Το 5G έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο δείκτη DESI. Πρόοδος σε αυτόν τον τομέα θεωρείται αν έχει δημοπρατηθεί κάποιο φάσμα. Αυτό που θα έπρεπε να μετράει είναι πόσο roll out του δικτύου 5G έχει γίνει, όχι αν έχει δημοπρατηθεί», σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τζωρτζακάκης:
– Στην Ελλάδα το 98% όσων καλύπτονται από Very High Capacity Networks (VHCN) έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα 1Gbps, τη στιγμή που στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 73,5%

– Η καθολική ευρυζωνική κάλυψη (ταχύτητες ευρυζωνικές πάνω από 2 Mbs) κινείται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

– Παρά την καθυστέρηση πολλών χρόνων, η κάλυψη δικτύων FTTH -οπτική ίνα μέχρι το σπίτι – επιταχύνεται, καθώς στον πρώτο ουσιαστικά χρόνο ανάπτυξης η Ελλάδα ανέβηκε στην 20η θέση στην ΕΕ

Γραμμές ανά ταχύτητα στην Ελλάδα:
– Μικρότερες από 30 Mbps: 2.939.251 γραμμές
– Από 30-100 Mbps: 1.080.289 γραμμές
– Πάνω από 100 Μbps 115.578 γραμμές