Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 7Ο Smart Cities Conference 2019 στις 13 Μαρτίου 2019, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώνοντας περισσότερα από 400 στελέχη, τα οποία είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τάσεις και τις τεχνολογίες που οδηγούν τις πόλεις στην επόμενη ημέρα, να δικτυωθούν και να γνωρίσουν από κοντά στα booth των εκθετών τις λύσεις που προσφέρονται.

H φετινή διοργάνωση ανέδειξε τις σημερινές προκλήσεις για τη διοίκηση των πόλεων, τη στρατηγική με την οποία θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν και τρόπους για μετάβαση σε έξυπνες υποδομές και δίκτυα, πλατφόρμες και IoT εφαρμογές, έξυπνα κτίρια και μεταφορές, αναδυόμενες τεχνολογίες και εφαρμογές, κυρίως στον τομέα των μεταφορών, των τεχνολογικών υποδομών και της ορθολογικής διαχείρισης υδάτινων πόρων και αποβλήτων.

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετά από μία μακρά περίοδο που οι πόροι ήταν περιορισμένοι, οι πόλεις έχουν «μπει» ήδη στη διαδικασία να ανακαλύπτουν νέες πηγές εισροής εισοδημάτων αξιοποιώντας καθεμία τα ανταγωνιστικά της χαρακτηριστικά. Κάπως έτσι, οι Δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια καλούνται να μετασχηματιστούν σε «επιχειρηματικές» μονάδες, να κινητοποιήσουν το ανθρώπινο κεφάλαιό τους και να αξιοποιήσουν τις υποδομές τους και τις προσφερόμενες τεχνολογίες, ώστε να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και ποιότητα ζωής για τους πολίτες τους.

Βασικοί πυλώνες στη συζήτηση της ημέρας ήταν:
• Διακυβέρνηση και χρηματοδότηση για έξυπνη αστική ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη ενότητα «περιέγραψε» νέες στρατηγικές για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών πόλεων και πιθανούς τρόπους χρηματοδότησής τους.

• Έξυπνες πόλεις με αειφόρο περιβάλλον. Ο δεύτερος θεματικός κύκλος «μίλησε» όχι μόνο για την ορθολογική διαχείριση ενέργειας σε ευφυείς – βιώσιμες πόλεις, αλλά και για πολιτικές και συστήματα για βιώσιμο και ευφυή αστικό σχεδιασμό.

• Το όραμα για μια έξυπνη πόλη με κοινωνική συμμετοχή και ανάπτυξη. Αυτό το «κομμάτι» του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στην αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών για την υγεία και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Μένοντας πιστό στο μότο του «Think globally, act locally», το Smart Cities Conference 2019 «φιλοξένησε» και φέτος μια σειρά από καταξιωμένους διεθνείς ομιλητές. Πιο συγκεκριμένα, το φετινό «ταξίδι» είχε συχνές (και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες) στάσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με υψηλό δείκτη ΙQ και βιωσιμότητας με «ξεναγούς» τους: Prieto Borja (Μαδρίτη), Dave Carter (Μάντσεστερ), Ευδοξία Κουράκη (Γκέτεμποργκ), Καθηγητή Carlos Moreno (Παρίσι) και Joel Myers (Δουβλίνο). Στη συνέχεια, οι Ho-Shik Lim και Δρ. Tara Shirvani (από την European Bank for Reconstruction and Development) «μίλησαν» για τους πιθανούς τρόπους άμεσης χρηματοδότησης αντίστοιχων πρωτοποριακών έργων σε ελληνικές πόλεις.

Χρυσοί χορηγοί του 7ου Smart Cities Conference ήταν οι εταιρείες  Cosmote και Cisco. Χορηγοί οι εταιρείες Γνώμων Πληροφορικής, Intellisoft, Intracom Telecom και SingularLogic – SenseOne και υποστηρικτές οι εταιρείες Elite Areas, Engie, ΙΒΙ και Novoville.