Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έβαλε την όρεξη (για κάτι καινούριο και διαφορετικό στον αγροδιατροφικό τομέα), οι άνθρωποι της Crowdpolicy τη γνώση (για το πώς στήνεται ένα hackathon, αφού έχουν οργανώσει πάρα πολλά, ως τώρα) και οι δεκάδες ομάδες που συμμετείχαν, τις ιδέες (out of the box, οι περισσότερες) τις οποίες φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε χρήσιμη πράξη.

Ο παραγωγικός συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων, στο πλαίσιο του 1ου Μαραθώνιου Καινοτομίας Crowdhackathon #Agrifood για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών στο ευρύτερο πεδίο του αγροδιατροφικού τομέα, αποδείχθηκε στο τέλος της ημέρας (αργά το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου, δηλαδή, όταν ολοκληρώθηκε, με τα αποτελέσματα και τις βραβεύσεις, η τριήμερη προσπάθεια των 23 ομάδων) όχι μόνο επιτυχημένος, αλλά και ιδιαίτερα ελπιδοφόρος για το μέλλον.

Το Crowdhackathon -που πραγματοποιήθηκε στους πάντα φιλόξενους χώρους του befinnovative, στο Μοσχάτο- είχε ως στόχο «τη δημιουργία καινοτόμων πρωτότυπων πιλοτικών εφαρμογών οι οποίες βελτιώνουν υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και διαδικασίες του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων και προτείνουν νέες, τη δημιουργία νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την κοινότητα αυτού του τομέα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, επιχειρήσεις, καταναλωτές) και την προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών και τεχνολογικών μοντέλων από νέες ομάδες – startup επιχειρήσεις».

Στην πρό(σ)κληση ανταποκρίθηκαν ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα (εκτός Λεκανοπεδίου, υπήρχαν επίσης παρουσίες από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, αλλά και Αλεξανδρούπολη!) «κατεβάζοντας» ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις (εξ ου και η δυσκολία ανάδειξης νικητή, στο τέλος, που υποχρέωσε την κριτική επιτροπή να δώσει -εκτός των «παραδοσιακών» τριών βραβείων- και τρεις επαίνους, μαζί με υπόσχεση στήριξης, λόγω της εν δυνάμει πρακτικής αξίας πολλών ιδεών).

Επίσης, υπήρξαν κι αρκετές περιπτώσεις συνεργειών, είτε με ομάδες οι οποίες δημιουργήθηκαν επί τόπου και κατέβασαν προτάσεις, είτε μεταξύ διαφορετικών (πλην συμπληρωματικών, όπως αποδείχθηκε) ομάδων. Σαφώς εντυπωσιασμένος, ο γεν. γραμματέας του υπΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου, που βράβευσε στο τέλος τους νικητές, τόνισε πως ο Μαραθώνιος ξεπέρασε τις προσδοκίες τους και εξήγγειλε την ίδρυση εργαστηρίου καινοτομίας στο υπουργείο.

Ευρύτατο φάσμα προτάσεων…
Από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Μαραθώνιου, το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι συμμετέχουσες ομάδες πρότειναν πρωτότυπες λύσεις που σχετίζονται με τις πιο πρόσφατες ΤΠΕ, όπως Big Data και Analytics, IoT, AI, blockchain, drones, mobile και web εφαρμογές που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προκλήσεις του ευρύτερου αγροτοδιατροφικού τομέα, αλλά και σε ανάγκες του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, που -σημειωτέο- συμμετείχαν ενεργά με πολλά στελέχη, τόσο στη φάση του mentoring, όσο και στην κριτική επιτροπή.

Από τις προτάσεις, πολλές είχαν να κάνουν με ιχνηλασιμότητα προϊόντων, γεωργία, μελισσοκομία, αλλά και κτηνοτροφία ακριβείας, πλατφόρμες αγοραπωλησιών (από καρπούς έως ψάρια), αλληλοβοήθειας, ελέγχου τιμών και διαμοιρασμού/ενοικίασης, αγροτουρισμού, ελέγχου άρδευσης έως και extreme πλην χρήσιμες καταστάσεις, όπως ο υπολογισμός ασφαλίστρων/αποζημιώσεων στους αγρότες σε περίπτωση φυσικών και άλλων καταστροφών. Όλες έξυπνες και όλες χρήσιμες – σε ποιον να πρωτοδώσεις βραβείο;

Τελικά, οι τρεις έπαινοι δόθηκαν στις προτάσεις agribeats (συμβολαιακή γεωργία μέσω crowdfunding), Uni3,14 (εφαρμογή freskopsaraki.gr) και Chloe (έλεγχος άρδευσης/λίπανσης με χρήση ΑΙ), ενώ τα τρία βραβεία πήγαν στις προτάσεις agrid (το 3o, με έπαθλο 1.000 ευρώ – για ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία με χρήση blockchain), Twobits (το 2ο, με βραβείο 2.000 ευρώ – για πλατφόρμα προσωρινής μίσθωσης γης/αξιοποίησης κτημάτων) και MCubed (το 1ο με βραβείο 3.000 ευρώ – για σύστημα ελέγχου παραγωγικών ζώων, με τη χρήση ειδικού «ενεργού» κολάρου).

Οι πρώτοι νικητές, τα αδέλφια Μαρία, Ελένη και Παναγιώτης Μαντάς, μίλησαν στο NetFAX, σχεδόν με μια φωνή: «Δεν το περιμέναμε – είχαμε προσπαθήσει, όμως, πάρα πολύ, τα τρία τελευταία χρόνια για να φτάσουμε ως εδώ, σπουδάζοντας και δουλεύοντας παράλληλα (ΣΣ. πολ. μηχανικός, αρχιτέκτονας και πληροφορικάριος) …Η λύση πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στον κλάδο της κτηνοτροφίας, που πλήττεται πάρα πολύ στη χώρα μας… Έχουμε μιλήσει με αρκετούς δήμους και την ΚΕΔΕ (ΣΣ. όπου, επίσης, έχουν διακριθεί), είναι θετικοί, όμως όλα έχουν πάει πίσω, λόγω των επικείμενων εκλογών… Ξεκινάμε τοπικά, αλλά θέλουμε να κοιτάξουμε και το εξωτερικό…»

…για αναβάθμιση και βελτίωση
Από την πλευρά της Crowdpolicy, ο συνιδρυτής και CTO Γιώργος Καραμανώλης τόνισε ότι οι εφαρμογές που παρουσιάστηκαν «μπορούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες του υπουργείου και να βελτιώσουν συνολικά τον αγροδιατροφικό κλάδο στην Ελλάδα, με προστιθέμενη αξία σ’ όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων.

ίδαμε πολύ προχωρημένα επιχειρηματικά και τεχνολογικά μοντέλα σε σχέση μ’ όλες αυτές τις ψηφιακές εφαρμογές, κάτι που δείχνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο τεχνολογική ωριμότητα (το επίπεδο ήταν απίστευτο), αλλά ταυτόχρονα και επιχειρησιακή… Αν υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, αυτές οι ομάδες μπορούν να κάνουν πράγματα με διεθνή προσανατολισμό! Άλλωστε, state of the art τεχνολογίες συνέθεσαν για να δώσουν λύση στις προκλήσεις του χώρου…». Το NetFAX ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.