Στον κόσμο της τεχνολογίας, η πρόβλεψη των αλλαγών είναι ένα παιχνίδι που σπάνια εξελίσσεται στο φινάλε που είχε προδιαγράψει ακόμη και η πιο ισχυρή φαντασία.

Σε όλες τις περιόδους αναμονής σημαντικών εξελίξεων στον κόσμο της τεχνολογίας, οι ευαγγελιστές του μέλλοντος έχουν την τιμητική τους. Διανύοντας μια τέτοια περίοδο στην αυγή της 4ης τεχνολογικής επανάστασης, έχουμε το προνόμιο να δεχόμαστε δεκάδες ερεθίσματα σχετικά με όσα μας περιμένουν στο μέλλον κοντινό αλλά και λίγο πιο μακρινό.

Οι αλλαγές που φέρνουν οι τεχνολογίες ΑΙ και ΙοΤ, σε συνδυασμό με τις τρομακτικές ταχύτητες του 5G και την υπολογιστική ισχύ των νέων μηχανημάτων και υποδομών του cloud, υπόσχονται ένα πραγματικά διαφορετικό κόσμο, ακόμη και για την καθημερινότητά μας. Και αφού το πεδίο των εξελίξεων είναι τόσο ευρύ, ο καθένας μπορεί να χτίσει τα δικά του σενάρια, που συχνά φτάνουν στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Βέβαια πολλές φορές στο παρελθόν η επιστημονική φαντασία έχει γίνει πραγματικότητα και εφαρμογές που δεν υπολογίζαμε έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας, σε παραπλήσιες εκφάνσεις με αυτές που είχαν περιγράψει οι ιστορίες φαντασίας. .

Ένα στοιχείο που επίσης έχει επαληθευτεί σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις είναι το φαινόμενο οι μελλοντολόγοι να δίνουν άπειρες προβλέψεις σχετικά με την πορεία των τεχνολογικών εξελίξεων και η πραγματικότητα να παίρνει τελικά μια πολύ διαφορετική πορεία και εξέλιξη. Σήμερα βέβαια τα στοιχήματα είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς είμαστε στην κρίσιμη καμπή όπου όλα είναι υπό αίρεση και οι αλλαγές προβλέπονται καταιγιστικές. Ένα όμως ωραίο παιχνίδι θα ήταν να μαζέψουμε τις προβλέψεις ειδικών και μη και να αναμένουμε την εκπλήρωσή τους. Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που θα προκύψει θα είναι η αλλαγή που δεν είχε προβλεφθεί και συνήθως είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Ας περιμένουμε λοιπόν με την ανυπομονησία του άγνωστου αλλά και τα όνειρα των πιθανών χρήσιμων και ουσιαστικών αλλαγών.