H Διεύθυνση Πληροφορικής της Marvin Shipping Services Inc. παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του στόλου της εταιρείας, διατηρώντας ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας των πλοίων, φροντίζοντας για την ασφάλειά τους, ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών της εταιρείας, φέρνοντας ταυτόχρονα το κόστος χρήσης σε προσιτά μεγέθη.

Μετά την εγκατάσταση δορυφορικών κεραιών του συστήματος VSAT, το οποίο παρέχει υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων από το Inmarsat και σε προσιτό πλέον κόστος, η επικοινωνία πλοίου – γραφείου βελτιώθηκε, η ταχύτητα ανταλλαγής πληροφοριών  αυξήθηκε, όπως κι ο όγκος των δεδομένων που διακινούνται, αφού δεν υπάρχει πλέον ογκο-χρέωση στα δεδομένα, όπως γίνονταν σε παλιότερα συστήματα.

Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε Firewall, το οποίο προστατεύει το δίκτυο του πλοίου από κακόβουλες επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην ορθή χρήση του Internet από τα μέλη των πληρωμάτων. Η εγκατάσταση Access Points έδωσε, επίσης, τη δυνατότητα στα πληρώματα να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, χρησιμοποιώντας τα smartphones τους.

Η εγκατάσταση των κατάλληλων προγραμμάτων παρακολούθησης επιτρέπει στο ΙΤ να συνδέεται απομακρυσμένα στους υπολογιστές των πλοίων όταν παραστεί ανάγκη, να ενημερώνει τα antivirus, να αναβαθμίσει το software κ.λπ. Εξαιρούνται, βέβαια, τα συστήματα πλοήγησης, διαχείρισης του μηχανοστασίου και άλλων σημαντικών λειτουργιών, τα οποία είναι αποκομμένα από το δίκτυο για λόγους ασφαλείας κι ενημερώνονται με φυσική παρουσία.

Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο projects που τρέχουν για το στόλο της εταιρείας. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και αφορά την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος καμερών σε νευραλγικές θέσεις των πλοίων, με δυνατότητα διαχείρισής τους από τα γραφεία μέσω ασφαλούς σύνδεσης VPN.

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην ασφάλεια του δικτύου υπολογιστών εντός του πλοίου, έχοντας ως στόχο να αποφευχθούν τυχόν κακόβουλες ενέργειες -είτε εκτός είτε εντός του δικτύου- αλλά και να αναπτυχθεί πλάνο επαναφοράς δεδομένων, προγραμμάτων, ακόμη και λειτουργικών συστημάτων των υπολογιστών σε περίπτωση βλάβης. Στο δεύτερο project δίνεται έμφαση στην τοποθέτηση του αξιόπιστου και κατάλληλου εξοπλισμού που να τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας της κλάσης.

Η Διεύθυνση Πληροφορικής, πέραν των νέων τεχνολογιών που πρέπει να ενσωματώνει συνεχώς στις λειτουργίες της ναυτιλιακής εταιρείας και πέραν της επίλυσης των όποιων καθημερινών προβλημάτων, οφείλει να δίνει την πρέπουσα σημασία στην ασφάλειά της, η οποία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς.