Οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία δίνουν την ευκαιρία σε κάθε ιδέα να γίνει πραγματικότητα. Ποιες όμως από αυτές χρειαζόμαστε πραγματικά;

Στην αρχή της τεχνολογικής επανάστασης και της επικράτησης των υπολογιστών σαν εργαλείων ουσιαστικής δουλειάς για τις επιχειρήσεις, η πρωτοπορία και η καινοτομία ήταν στοιχείο που μπορούσαν ευκολότερα να αξιοποιήσουν οι μεγάλες εταιρείες του χώρου. Το κόστος του R&D νέων προϊόντων, υπηρεσιών και τεχνολογιών ήταν τεράστιο και ένας παράγοντας που οι ίδιες οι εταιρείες είχαν συνηθίσει να προβάλουν. Βέβαια πάντα υπήρχαν τα θρυλικά γκαράζ όπου γεννιόνταν και αναπτύσσονταν ιδέες, όμως το μεγαλύτερο κομμάτι καινοτομίας και εξέλιξης προερχόταν από αυτούς που είχαν τα μέσα και τους πόρους.

Η μεγάλη διάδοση της πληροφορίας και της ενημέρωσης που προσέφερε το internet, έδωσε στους μικρούς ονειροπόλους της τεχνολογίας την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που σιγά-σιγά τους έβαλε στον χάρτη του ανταγωνισμού. Πολύ συχνό ήταν το φαινόμενο προσπαθειών με συμμετοχές νέων φοιτητών να φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα που δεν έμεναν αναξιοποίητα από τους μεγάλους, που έδιναν κάτι παραπάνω για να τις κάνουν δικές τους. Άλλωστε τους στοίχιζε πολύ φθηνότερα από την ανάπτυξη αντίστοιχων ιδεών από το μηδέν.

Η εξέλιξη έχει φέρει το φαινόμενο αυτό στο άλλο άκρο. Όλοι οι νεοεισερχόμενοι στον κόσμο της τεχνολογίας μπορούν ευκολά να υλοποιήσουν την ιδέα τους, να βρουν πόρους απευθυνόμενοι στην παγκόσμια κοινότητα και να διαφημίσουν το προϊόν τους εύκολα, γρήγορα και αποδοτικά. Φιλοδοξούν δε όλοι να γίνουν η επόμενη μεγάλη επιτυχία που θα ξεχωρίσει, θα φέρει επανάσταση και σίγουρα πολλά χρήματα στους ιδιοκτήτες τους. Ξαφνικά γύρω μας έχει αναπτυχθεί ένα ατελείωτο οικοσύστημα ιδεών, υπηρεσιών, εφαρμογών και επαναστατικών λύσεων.

Αποτελεί και αυτό μια σημαντική πλευρά της ψηφιακής επανάστασης, που έχει να προσφέρει στο νέο πρόσωπο της ανθρωπότητας αλλά οφείλει ακόμη να περάσει από το στάδιο της ωρίμανσης και του διαχωρισμού των σημαντικών από τα αδιάφορα. Μέχρι τότε η καινοτομία και τα startups θα είναι μια τεράστια δραστηριότητα με πολύ θόρυβο και περιθώρια ξεκαθαρίσματος της ουσίας.