Τελικά, ήταν διαγωνισμός ή συνέδριο το φετινό Disrupt Greece 18, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, 25 Σεπτεμβρίου στους φιλόξενους χώρους του Μουσείου Μπενάκη;

Τώρα που «κάθισε λίγο η σκόνη», μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά πως ήταν και τα δυο, μπλεγμένα by default με κάποιον μυστήριο, αλλά αποτελεσματικό τελικά τρόπο, που έκανε τις επτά-οκτώ ώρες της εκδήλωσης να περάσουν σχετικά εύκολα… Προϊόν ευτυχούς (όπως αποδείχθηκε και κατά την περσινή «παρθενική» εκδήλωση) συνέργειας μεταξύ του Fortune και των Game Changers / Industry Disruptors, με τη στήριξη της Παπαστράτος, ως στρατηγικού εταίρου (και οικοδεσπότη, πέρυσι), αλλά και πολλών άλλων οργανισμών και επιχειρήσεων, η συγκεκριμένη «υβριδική» εκδήλωση δείχνει πως έχει πλέον τα φόντα να καθιερωθεί ως θεσμός, όπως άλλωστε μαρτυρούσε και το κατάμεστο αμφιθέατρο της οδού Πειραιώς…

Επί ώρες πολλές, ομιλητές και νεοφυείς εταιρίες «μπερδεύονταν γλυκά» (αλλά με τάξη!) διαδεχόμενοι οι μεν τους δε στη σκηνή, με δυο (εξαιρετικούς) μουσικούς στο μπάσο και τα ντραμς να δίνουν ανά πάσα στιγμή live τον τόνο και τον χρόνο, στη διάρκεια των πέντε ενοτήτων, και με δυο συντονιστές (Μιχάλης Στάγκος και Αναστασία Παρετζόγλου) να «διευκολύνουν» παρουσιάσεις και συνεντεύξεις.

Κύριο θέμα των ομιλητών, το μέλλον της εργασίας όπως το θωρούσε ο καθένας, από τη δική του σκοπιά: από τον εξωπραγματικό Neil Harbisson με την ενσωματωμένη στην κεφαλή του κεραία, που τον βοηθά να «βλέπει» χρώματα αντιστοιχώντας τα με ήχους, ως το εξαιρετικό ντουέτο καθηγητών (Θεοδόσης Τάσσιος – Μαρία Ευθυμίου) που παρουσίασε την ουσία της εργασίας στο διάβα των αιώνων, την Kriti Sharma που μίλησε μέσω Skype για τις δυνατότητες και τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, τον Βασίλη Νάτση που μέσα από το παράδειγμα της δικής του εταιρίας Netronics μας γνώρισε τον κόσμο του Internet of Things, αλλά και τον Alessio Aceti της Kaspersky Labs, ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που συνοδεύουν τα μεγάλα δεδομένα.

Ειλικρινής και διαφωτιστικός, ο πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, περιέγραψε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες από τον μετασχηματισμό και ουσιαστικά την επανίδρυση της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, ο επικεφαλής HR Digital & Innovation της Deutsche Telekom, Martin Wilckens, έδωσε μια γεύση από το μέλλον, μιλώντας για τις τάσεις στο χώρο της εργασίας που θα μας πάνε στην επόμενη δεκαετία, ενώ ο Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development, μίλησε για τις προοπτικές του πολύπαθου Hellinikon Project…

Είχαμε, επίσης, ρομπότ που μιλούσαν (μεταξύ άλλων) και αποκρίνονταν σε ερωτήσεις, δίνοντας μια μικρή πρόγευση της επόμενης ημέρας, αλλά και σύντομες παρουσιάσεις εκ μέρους δυο γνωστών startup (Innoetics και Moosend) που πέτυχαν τους στόχους τους, από τους ίδιους τους CEO τους (Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και Γιάννης Ψαρράς, αντίστοιχα). Πολύ ενδιαφέρον είχε, όμως, και το έτερο σκέλος του υβριδίου, οι παρουσιάσεις των 10 νεοφυών επιχειρήσεων της τελικής φάσης (από 80 που υπέβαλαν αρχικά πρόταση) που, αρχικά δυο-δυο, και στο τέλος τέσσερις σε knock-out αγώνες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους διεκδικώντας σημαντικά έπαθλα σε χρήμα και υπηρεσίες, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ. Μεγάλη νικήτρια της φετινής διοργάνωσης ήταν η Verge.Capital, η οποία έλαβε και το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ.Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Apifon (κερδίζοντας χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ) και την τρίτη η Istmos (με έπαθλο 5.000 ευρώ).

Τρεις σημαντικοί ομιλητές του Disrupt Greece ’18 μιλούν στο NetFAX
Martin Wilckens, HR Digital & Innovation, Deutsche Telekom
«Με καταλύτη τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η ψηφιοποίηση θα επηρεάσει τους πάντες»

«Η έρευνα που παρουσιάζω απόψε (The future of work in 2028) είναι ο συγκερασμός των συνεντεύξεων με 50 ειδικούς από διάφορους χώρους και χώρες, στους οποίους ζητήθηκε να ορίσουν τις πιο σημαντικές τάσεις που εντοπίζει ο καθένας στον τομέα του, μέσα στην επόμενη 10ετία. Το δυσκολότερο ήταν ο συνδυασμός όλων των απαντήσεων σε μονάχα 16 ‘θέσεις’. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι, με καταλύτη τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η ψηφιοποίηση θα επηρεάσει τους πάντες! Βεβαίως θα χαθούν και δουλειές, όπως φοβούνται κάποιοι, όμως θα προκύψουν άλλες, που δεν είχαμε ως τώρα – το νόμισμα έχει δυο πλευρές…

Πολλοί θα πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό, να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα που ταιριάζουν στην ψηφιακή εποχή, όμως οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν άνθρωποι! Η ψηφιακή τεχνολογία δεν θα λύσει όλα τα προβλήματά μας – χρειάζονται και οι αναλογικές λύσεις, όπως πχ. στην επικοινωνία… Αυτά πρέπει να εξηγηθούν στον κόσμο, για να μη φοβάται και για να μπορέσει να διακρίνει τα πλεονεκτήματα κάθε πλευράς.

Η εκπαίδευση δεν είναι καθήκον μόνο των πανεπιστημίων και του κράτους – πρέπει να απασχολεί τον καθένα μας, ώστε να προετοιμαζόμαστε για δουλειές με μέλλον. Ακόμα και στο θέμα της συν-εργασίας ανθρώπων και μηχανών θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Όμως, πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοικτά (πχ. ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ποιος έχει την ευθύνη κλπ.) και σ’ αυτά θα πρέπει να βρούμε, ως κοινωνία, απαντήσεις».

Alessio Aceti, Vice President, New Business | Kaspersky Lab
«Απόλυτη προστασία δεν θα υπάρξει ποτέ»
«Κάθε τι καινούριο και πρωτότυπο είναι επικίνδυνο – το πρώτο ήταν να βάλεις στόχους και να τους πετύχεις – τώρα, πρέπει να σκεφτούμε και την ασφάλεια, να περάσουμε στη φάση του security by design… Πάντως, απόλυτη προστασία δεν θα υπάρξει ποτέ – όποιος το πει, λέει ψέματα! Τουλάχιστον, να κρατάμε τα μάτια μας ανοικτά, γιατί ο πιο αδύναμος κρίκος, είναι πάντα ο άνθρωπος – αν δεν ξέρεις καλά κάτι, παραδέξου το και ρώτα κάποιον ειδικό…

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε περάσει από τις προσβολές των προσωπικών δεδομένων σ’ εκείνες κατά βασικών υποδομών στον φυσικό κόσμο – μέγα πρόβλημα, πολλά τα παραδείγματα. Προσοχή, ακόμα και στα μικρά, φορητά κομπιούτερ, τα κινητά μας! Προστατέψτε τα, έστω και με χρήση δωρεάν antivirus… Χρησιμοποιείστε τα υπεύθυνα και εξασφαλίστε πάντα τον υψηλότερο δυνατό βαθμό εμπιστοσύνης και διαφάνειας, καθώς τα «μεγάλα δεδομένα έχουν και μεγάλα προβλήματα»…

Βασίλης Νάσης, Ιδρυτής και CEO, Netronix Inc
«Η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία για να αλλάξει επιτέλους η χώρα»

«Η Netronics, με βάση τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, απευθύνεται σε όσες επιχειρήσεις θέλουν να αναπτυχθούν στο χώρο του ΙοΤ, σε startup που ψάχνουν την κατάλληλη πλατφόρμα και σε τελικούς χρήστες που αναζητούν προϊόντα σε κάποιες συγκεκριμένες αγορές. Η λύση μας είναι διαθέσιμη τα τελευταία δέκα χρόνια, φυσικά με συνεχείς βελτιώσεις και αναβαθμίσεις. Εξαρχής ήμασταν πρωτοπόροι, απλώς τότε είμασταν 2-3, ενώ τώρα πολλοί…

Οι περισσότερες λύσεις της αγοράς εστιάζουν στις ανάγκες των ΜμΕ, ενώ η δική μας είναι σε επίπεδο enterprise, καλύπτοντας οτιδήποτε έχει να κάνει με connected devices – έχουμε διαθέσει εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα παγκοσμίως, όλα αυτά τα χρόνια, βασιζόμενοι στο μοντέλο πώληση εξοπλισμού (που μπορείς να τον ταιριάξεις και με δικούς σου αισθητήρες – μοιάζει κάπως με τα Lego) + συνδρομή στο δικό μας cloud! Θεωρώ, τέλος, ότι η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία για να αλλάξει επιτέλους η χώρα και να μπει σε μια πιο σωστή σειρά»…