O Δημήτριος Δάφνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Business Systems κι ένα από τα παραδοσιακά στελέχη της αγοράς Πληροφορικής στην Ελλάδα, αναπολεί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό netweek, τη διαδρομή της τεχνολογίας τα τελευταία 30 χρόνια και τα παράλληλα βήματά του, που τον έχουν οδηγήσει στην καταξίωση, αλλά και στην ανάγκη για μεγαλύτερα όνειρα για το μέλλον και την εταιρεία του.

«To 1988 που ιδρύθηκε η Cosmos Computers – τότε δεν ανήκε σε εμάς ακόμη, αφού είχαμε ιδρύσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα τη Microland και ήμασταν… ανταγωνιστές – είχε ως κύριο σκοπό να καλύψει την αγορά της λιανικής και των πρώτων επιχειρησιακών εφαρμογών. Την εταιρεία την εξαγοράσαμε το καλοκαίρι του 2000, αλλάζοντας εντελώς τη μορφή και τον στόχο της, από ένα μικρό computer shop στη Στουρνάρη (την Greek “Silicon Valley” της εποχής) σε έναν system integrator, πάροχο ολοκληρωμένων λύσεων για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις» αναφέρει ο Δημήτριος Δάφνης, περιγράφοντας τα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης της εταιρείας στην αγορά.

«Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης στελέχωσης το 2001 με 45 περίπου έμπειρα στελέχη, είδαμε να κερδίζουμε το στοίχημα της νέας αρχής ‘πιάνοντας’ σχεδόν αμέσως τα 10 εκατ. ευρώ, δείγμα της εμπιστοσύνης των πελατών μας, αλλά και της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς της πρώτης δεκαετίας του 2000-2009» συνεχίζει ο Δ. Δάφνης. Οι στρατηγικές συνεργασίες και η δυνατή μετοχική σύνθεση συνείσφεραν στην ανάπτυξη της εταιρείας τα πρώτα χρόνια, οδηγώντας στην ίδρυση της Cosmos Consulting AEBE, ενός αμιγώς software house.

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε στην κατάθεση ενός επενδυτικού σχεδίου στον Αναπτυξιακό Νόμο, ύψους 5 εκατ. ευρώ και ήδη από το 2007 άρχισε την οικοδόμηση του νέου της κτιρίου στη Μεταμόρφωση. «Η κρίση του 2009 μας βρήκε εν μέσω επενδύσεων, τις οποίες ολοκληρώσαμε με επιτυχία, οπότε το καλοκαίρι του 2012 μετακομίσαμε στη νέα μας έδρα, των 3.200 τ.μ. Επιπλέον, στο πλαίσια των επιλογών μας για την αντιμετώπιση της κρίσης επεκταθήκαμε γεωγραφικά και προϊοντικά, ανοίγοντας γραφεία στη Θεσσαλονίκη και ξεκινώντας τη θυγατρική μας στην Κύπρο, δημιουργώντας αυτό που είναι σήμερα ο όμιλος Cosmos, ένας όμιλος υψηλής τεχνολογίας, με κύκλο εργασιών μεταξύ 25 και 30 εκατ. ευρώ (την τελευταία τριετία)» σημειώνει ο Δ. Δάφνης.

Το τώρα
Βασισμένη σε γερά θεμέλια η εταιρεία προχωρεί στο επόμενο επενδυτικό της πλάνο, ύψους 5 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία, με σκοπό να ισχυροποιήσει τη θέση της και να συνεχίσει την πορεία της προς το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές ανακατατάξεις που επιφέρει στην αγορά ο ψηφιακός μετασχηματισμός: «Στη νέα εποχή, που δεν θα έρθει αμέσως, η συνεργασία με τους πελάτες στην κατανόηση των αναγκών τους και η “πακετοποίηση” των υπηρεσιών είναι κομβικής σημασίας».

Ο Δ. Δάφνης δεν θεωρεί ότι υπάρχουν «μυστικά» επιτυχίας στην εποχή μας: «Η ταχύτητα της ροής της πληροφορίας και η δυνατότητα να αντιλαμβάνεσαι τις αλλαγές είναι αυτό που σε οδηγεί στο επόμενο στάδιο και μόνο. Ίσως η δυνατότητα να ‘διαβάζει’ κάποιος την αγορά είναι ένα συστατικό, απαραίτητο για την επιβίωση. Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια περίοδο, της τελευταίας δεκαετίας “εξαφανίστηκαν” τεράστιοι όμιλοι και επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και όχι μόνο της Πληροφορικής. Επομένως, η ταχύτητα επεξεργασίας της πληροφορίας, η γρήγορη προσαρμογή στα δεδομένα, η προσήλωση στον στόχο χωρίς παρεκκλίσεις, η εμπιστοσύνη των πελατών μας και το βλέμμα στο μέλλον, είναι τα κύρια «μυστικά»!

Και το μέλλον
Μιλώντας για το μέλλον, ο Δ. Δάφνης θεωρεί ότι οι αλλαγές στην τεχνολογία, η εισαγωγή εννοιών όπως το Artificial Intelligence, το Blockchain, το cloud computing, η ρομποτική καθώς και η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και ασύρματης δικτύωσης 5G αποτελούν ισχυρές κινητήριες δυνάμεις, σε συνδυασμό με την ελεύθερη διακίνηση πληροφορίας μέσω των κοινωνικών δικτύων και φυσικά με βάση το γρήγορο Internet. «Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαρκής αλλαγή βρίσκεται μέσα στο ‘αίμα’ της Πληροφορικής και των επικοινωνιών, οπότε τα στελέχη της αγοράς αυτής είναι εκπαιδευμένα. Βασικότερο όμως χαρακτηριστικό της εταιρείας μας είναι ότι ‘ακούμε’ τους πελάτες μας.

Επομένως, προσαρμόζοντας τη στρατηγική μας στην επόμενη περίοδο, πρώτον επενδύουμε στην τεχνογνωσία των στελεχών μας, δεύτερον στις υποδομές μας με την δημιουργία δεύτερου Data Center και Disaster Recovery για τις ανάγκες των πελάτων μας και τρίτον στην γεωγραφική επέκταση, προσαρμόζοντας τα προϊόντα λογισμικού που παράγουμε (ERP, Process Management & Document Management καθώς και το λογισμικό για διαχείριση σκαφών, το Sea Observer) για να «τρέχουν» σε cloud, ώστε να παρέχονται παγκόσμια».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου του ομίλου Cosmos φιλοξενείται στο τεύχος Νοεμβρίου του netweek.