H devolo Hellas σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, πραγματοποίησε έρευνα όπου οι φοιτητές απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ασύρματο Internet και τις σημερινές τάσεις σε σχέση με αυτό, κυρίως στις δυνατότητες που προσφέρει στην καθημερινότητα μας.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από τους νέους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων στο ερώτημα «που χρησιμοποιείς περισσότερο το Internet», έδειξε ότι το σπίτι είναι ο χώρος που κατά βάση οι νέοι είναι online. Στην ερώτηση σχετικά με το λόγο που χρησιμοποιούν το Internet, η απάντηση «για έρευνα – διάβασμα», άγγιξε το 80% του συνόλου.

Η έρευνα δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός το κομμάτι που αφορά τo privacy: με ποσοστά που ξεπερνούν το 40%, οι ερωτηθέντες έδειξαν ότι έχουν πλήρη επίγνωση των προσωπικών τους δικαιωμάτων. Στην ερώτηση σχετικά με το αν η «προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται από κάθε εταιρεία ανεξάρτητα από το μέγεθός της» το 85% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως, ενώ το 44% έχει «πάντα επίγνωση των πληροφοριών που συλλέγει στο διαδίκτυο».

Το 46% μάλιστα θεωρεί ότι γνωρίζει απολύτως το συσχετισμό Internet και προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Επιπλέον, μόνο το 25% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δίνει τα πραγματικά του στοιχεία «Όταν θέλει πληροφορίες που παρέχονται από ένα site το οποίο ζητά συνδρομή ή εγγραφή (subscription / registration)», ενώ το 27% δήλωσε ότι δίνει ψευδή! Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αντικατοπτρίζεται και στην ερώτηση για το «ποιο είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το Διαδίκτυο». Το 57% των απαντήσεων αφορούσε στο απόρρητο (privacy), ενώ το 18% απάντησε ότι το μείζων πρόβλημα αφορά σε κυβερνο-επιθέσεις ή εγκλήματα που σχετίζονται με το Internet.