Πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας τους σε όλα τα κράτη μέλη θα παρέχει η ΕΕ στους Ευρωπαίους πολίτες, δημιουργώντας ένα ασφαλές σύστημα γι’ αυτό το σκοπό, σε πλήρη συμμόρφωση με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων.

Ο επίτροπος Βιτένις Αντρουκάιτις, αρμόδιος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, πρόσθεσε: «Πόσοι από εμάς, κατά τη διάρκεια ταξιδιού ή εγκατάστασης σε άλλο κράτος μέλος, θα θέλαμε να είχαμε πρόσβαση στα ιατρικά μας δεδομένα για να τα διαβιβάσουμε σε παθολόγο της περιοχής; Πέραν αυτού, η δυνατότητα διαβίβασης, με ασφάλεια, των ιατρικών πληροφοριών σε γιατρούς στο εξωτερικό όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα της περίθαλψης που λαμβάνουμε, αλλά και να αποφέρει θετικά αποτελέσματα στους προϋπολογισμούς για την υγεία. Πράγματι, είναι λιγότερο πιθανό να πρέπει να επαναληφθούν δαπανηρές ιατρικές εξετάσεις, όπως οι εξετάσεις ιατρικής απεικόνισης ή οι εργαστηριακές αναλύσεις».

Τα κράτη μέλη έχουν ήδη αρχίσει να καθιστούν προσβάσιμα και ανταλλάξιμα, σε διασυνοριακό επίπεδο, μερικά τμήματα ηλεκτρονικών μητρώων υγείας. Από τις 21 Ιανουαρίου 2019, οι Φινλανδοί πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν φάρμακα στην Εσθονία χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, ενώ οι γιατροί του Λουξεμβούργου θα μπορούν σύντομα να έχουν πρόσβαση στα συνοπτικά ιστορικά υγείας των Τσέχων ασθενών.

Στις συστάσεις που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τη διαλειτουργικότητα στις εργαστηριακές αναλύσεις, τα ιατρικά εξιτήρια και τις ιατρικές απεικονίσεις, καθώς και τις γνωματεύσεις ιατρικών απεικονίσεων. Παράλληλα, προετοιμάζεται το έδαφος για την ανάπτυξη τεχνικών προδιαγραφών που θα χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή μητρώων υγείας κατά περίπτωση.