Oι επιθέσεις στο κυβερνοχώρο εξακολουθούν να διεξάγονται κυρίως μέσω του email, ενώ αυξάνει και η συχνότητά τους στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

Ιδιαίτερα το εύρος εξαπάτησης μέσω emails (ΒΕC – Business Email Compromise, emails που υποτίθεται ότι στέλνονται από υψηλόβαθμα στελέχη άλλων εταιρειών, πχ. CEOs ή CFOs) αυξήθηκε, σύμφωνα με μελέτη της Proofpoint, δραματικά. Ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 οι εταιρείες δεχόντουσαν κατά μέσο όρο 21 emails αυτού του είδους, ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στα 121 – ήτοι 476% αύξηση.

Αλλά και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ποσοστό του BEC αυξήθηκε κατά 226%, με ξεκάθαρη προτίμηση στα banking trojans: Αυτά αποτελούσαν περισσότερο από το ήμισυ των συνημμένων  κακόβουλων αρχείων σύμφωνα με την έρευνα, με την Proofpoint να βρίσκει το trojan Emotet στο 75% αυτών των περιπτώσεων.

«Η τρέχουσα ανάλυση τριμήνου καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία του e-mail, ως το μέσο που προτιμάται από τους κυβερνοεγκληματίες» τονίζει ο αναλυτής της Proofpoint, Chris Dawson. «Αν και οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο απειλών, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούν τις επιθέσεις στο e-mail».