Αυτό που μας έχει διδάξει η τεχνολογία και η εξέλιξή της όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι κάθε τομέας της, αποκτά την κρίσιμη μάζα και αναπτύσσεται όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Το συνολικό τεχνολογικό περιβάλλον εξελίσσεται με μια σταθερή πορεία, αλλά κάποιες στιγμές νοιώθουμε πως φτάνουμε σε μια καμπή, κρίσιμη αλλά και σημαντική. Αυτή την αίσθηση έχουμε και την περίοδο αυτή όπου ένα πολυσυζητημένο θέμα, που μας απασχολεί για χρόνια μοιάζει να αποκτά επιτέλους την χειροπιαστή απόδειξη ότι μπορεί να αναπτυχθεί και να αποτελέσει το επόμενο σημαντικό βήμα στην τεχνολογική εξέλιξη. Και μάλιστα δείχνει να περιβάλλεται από εξ’ ίσου μεγαλεπήβολες λέξεις και τεχνολογίες, που εξασφαλίζουν ότι επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα.

Το αντικείμενο μας δεν είναι άλλο από την τεχνητή νοημοσύνη. Η περίφημη ΑΙ, που σαν όρος υπάρχει από την δεκαετία του ‘50 και σε όλη αυτή τη διαδρομή έχει αποκτήσει κατά καιρούς διαφορετική σημασία. Τώρα όμως δείχνει να ωριμάζει. Ίσως αυτό που της δίνει την τελική ώθηση για να αποτελέσει κάτι πραγματικά ξεχωριστό να είναι το συνολικό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί γύρω της. Την εξέλιξη των επικοινωνιών και του internet, τις δυνατότητες σύνδεσης κάθε συσκευής με το δίκτυο, την ανάπτυξη του cloud και της τεχνολογίας αξιοποίησης των δεδομένων που πια μας κατακλύζουν.

Ένα τεχνολογικό υπόβαθρο που μπορεί να υποστηρίξει τον όγκο και την διαχείριση των δεδομένων, που από ότι φαίνεται είχε ανάγκη για να γίνει κάτι ξεχωριστό. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, είμαστε συνεπαρμένοι από το μέλλον που διαγράφεται και τις αλλαγές που υπόσχεται να φέρει στη ζωή μας αυτό το συνονθύλευμα από αρχικά λέξεων που κρύβουν πίσω τους τόση δύναμη: ΑΙ, ΙοΤ, ΒΙ, DA και τόσα άλλα, που όλα μαζί αποτελούν τον νέο τρόπο ζωής, εργασίας, διασκέδασης και εξέλιξης των ανθρώπων.

Η επανάσταση των data και της αξιοποίησής τους είναι προ των πυλών και στις σελίδες που ακολουθούν έχουμε μια σειρά από ανθρώπους, τεχνολογίες και νέες ιδέες που υπηρετούν αυτό το σκοπό. Να αλλάξουν τον τρόπο που αξιοποιούμε την τεχνολογία, να εξάγουμε αποτέλεσμα από τον χαοτικό κόσμο των δεδομένων που παράγουμε και όλα αυτά να γίνουν μια καθημερινότητα που θα ωφελήσει σε πολλαπλά επίπεδα.