Η Dell προετοιμάζει το έδαφος για να επιστρέψει στο χρηματιστήριο μετά από 5 χρόνια απουσίας, όταν το 2013 ο ιδρυτής και τωρινός ηγέτης της εταιρείας, Michael Dell, μαζί με τη συνεισφορά ενός επενδυτικού fund (Silver Lake) είχαν καταβάλει 25 δισ. δολάρια για να βγάλουν την Dell από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Από τότε ωστόσο – και ειδικά μετά την απόκτηση της EMC αντί του ποσού των 67 δις. δολαρίων – άρχισε να δημιουργείται συσσωρευτικά ένα πιεστικό βουνό χρέους. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, ωστόσο, θα επιτρέψει στην Dell να επιστρέψει στο χρηματιστήριο, απλοποιώντας, παράλληλα, τη δομή της. Η επάνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές θα υλοποιηθεί μέσα από μια σύνθετη συμφωνία, η οποία προβλέπει την αγορά των ειδικών μετοχών (των λεγόμενων tracking shares) της VMware – οι οποίες είχαν δημιουργηθεί το 2016 για τη διευκόλυνση της εξαγοράς της.

H Dell Technologies προσφέρει στους κατόχους αυτών των ειδικών μετοχών 1,3665 μετοχές της  ή 109 δολάρια σε μετρητά. Παράλληλα, η VMware θα καταβάλει στους μετόχους ένα ειδικό μέρισμα της τάξης των 11 δισ. δολαρίων, με τη συμφωνία να κλείνει στα 22 δισ. δολάρια συνολικά. Η Dell,  σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, φιγουράρει – το πρώτο τρίμηνο του έτους – στην τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς PCs, μετά τις HP και Lenovo, με 10,2 εκατ. πωληθέντες υπολογιστές και 16,9% μερίδιο αγοράς.