Tα προβλήματα διαθεσιμότητας επεξεργαστών της Intel που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο κανάλι διανομής και στους κατασκευαστές υπολογιστών.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο με τα chips των 14nm, καθώς η Intel δεν δείχνει ότι μπορεί να καλύψει τη ζήτηση μέσα από την δική της παραγωγή. Αντ’ αυτού ο κατασκευαστής έχει αναγκαστεί να αναθέσει μέρος της παραγωγής του στην ανταγωνίστρια TSMC, όπως αναφέρει το ταϊβανέζικο ειδησεογραφικό site Digitimes. Σύμφωνα με το αμερικανικό crn, που παραθέτει σχόλιο του Bob Venero, CEO της Future Tech Enterprise, οι OEMs αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην παράδοση των συστημάτων τους, με τους επιχειρηματικούς πελάτες να περιμένουν έως και 120 ημέρες για την παραλαβή των notebooks τους. Ένας μεγάλος κατασκευαστής OEM ανησυχεί, επίσης, ότι η αυτή η έλλειψη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις το τέλος του έτους, όταν η ζήτηση για PCs αυξάνει παραδοσιακά.

Ο Jason Chen, CEO της Acer, αναμένει μια αύξηση της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο, αναφέροντας ότι η έλλειψη που παρατηρείται στους επεξεργαστές των 14nm αποτελεί πρόκληση για τους επώνυμους κατασκευαστές –  όπως σημειώνει το Digitimes. Οι ερευνητές αγορές της TrendForce επιβεβαίωσαν αυτές τις εκτιμήσεις και προβλέπουν ότι η έλλειψη επεξεργαστών θα επηρεάσει αρνητικά τους χρόνους παράδοσης των κατασκευαστές ΟΕΜs στο υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, οι αναλυτές περιμένουν χαμηλότερες τιμές στην αγορά των DRAMs και SSDs, καθώς θα διατεθούν στην αγορά λιγότερα PCs και notebooks.