Οι υλοποιήσεις έργων Business Continuity Planning (BCP) και Disaster Recovery (DR) έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά το cloud, το virtualization και η μείωση του κόστους διασύνδεσης, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα σε αυτή την αγορά.

Οι πλατφόρμες DRaaS υλοποιούνται σε διάφορες μορφές και εκδόσεις και βασίζονται στα δεδομένα / εφαρμογές που ο πελάτης θέλει να προστατεύσει. Σε μια αποτελεσματική λύση DRaaS οι πελάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τοπολογίες και υποδομές, παρά μόνο για την επίτευξη στόχων, όπως είναι, για παράδειγμα, η μείωση των RTO και RPO. Χρειάζεται, επίσης, να εξεταστούν τα εξής.

1. Πιστοποιήσεις. Κάθε αξιόπιστο data center πρέπει να πληροί συγκεκριμένες πιστοποιήσεις συμμόρφωσης, αλλά και να αποδεικνύει τη διαθεσιμότητά του μέσα από την πιστοποίηση Τier (1-4). Είναι σημαντικό, επίσης, ο πάροχος DRaaS να έχει τον πλήρη έλεγχο στο data center του και να μην εκμεταλλεύεται χώρο συνεγκατάστασης σε άλλο πάροχο. Απαραίτητο είναι, επίσης, να διαθέτει τις πιστοποιήσεις ασφάλειας πληροφοριών (ISO27001) και Business Continuity (BS25999).

2. Τοποθεσία data center. Η θέση του data center είναι κρίσιμος παράγοντας για τον περιορισμό των δυνητικών κινδύνων. Μια υποδομή / λύση DR πρέπει να φιλοξενείται σε μια διαφορετική, από τα γραφεία της εταιρείας γεωγραφική περιοχή, ώστε να υπάρχει τρόπος ανάκτησης μετά από καταστροφικά γεγονότα. Είναι κρίσιμο, ακόμα, το data center να βρίσκεται εκτός «ζωνών κινδύνου», ήτοι περιοχών με υψηλό κίνδυνο διακοπών ισχύος, πλημμυρών, τρομοκρατικών επιθέσεων κ.λπ. Η διατήρηση αντίγραφων των δεδομένων ή και η συνεργασία του παρόχου DRaaS με data centers σε διαφορετική χώρα από αυτή του πελάτη, αποτελεί, επίσης, μια κοινή πρακτική που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό των κινδύνων που σχετίζονται με την τοποθεσία.

3. RTO & RPO. Όσο μικρότεροι είναι οι στόχοι, RTO (μέγιστο χρονικό διάστημα που τα δεδομένα θα είναι μη προσπελάσιμα σε περίπτωση καταστροφής) και RPO (μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορούν να χαθούν) τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, διαφορετικές εφαρμογές μπορεί να έχουν διαφορετικά αποδεκτά RTO & RPO, ανάλογα με το πόσο κρίσιμες είναι. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γίνει ταξινόμηση των συστημάτων, του φόρτου εργασίας και των δεδομένων σε ομάδες, για να τεθούν οι σωστοί στόχοι για τα RTO και RPO.

4. Συνεργασία κατά την εκπόνηση ενός σχεδιασμού DR. Κατά το σχεδιασμό ενός DR πλάνου είναι σημαντικό να υπάρχει σαφής κατανόηση για την δραστηριότητα, τον κλάδο και τις μοναδικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Ένας εξειδικευμένος πάροχος DRaaS πρέπει να συνεργαστεί με τον πελάτη του για να κατανοήσει τους στόχους του και να δημιουργήσει μια λύση βάσει αυτών, αλλά και να διεξάγει δοκιμές για να βεβαιωθεί ότι η λύση αυτή λειτουργεί όπως σχεδιάστηκε.

5. DR testing. Οι περιοδικοί έλεγχοι και οι δοκιμές είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιτυχημένο πλάνο DR Καθώς ένα παραγωγικό περιβάλλον αλλάζει, είναι σημαντικό να προσαρμόζεται το DR σε αυτές τις αλλαγές, όπως και να επανελέγχεται για να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει όταν χρειαστεί.

6. Εφεδρείες στα data centers. Τα data centers enterprise επιπέδου θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετες εφεδρείες για την προστασία των δεδομένων, όπως για παράδειγμα, δύο ανεξάρτητες, παράλληλες, τροφοδοσίες ισχύος από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το rack σας.

7. Υποστήριξη. Ένας αξιόπιστος συνεργάτης για υπηρεσίες data center & cloud θα είναι σε θέση να προσφέρει 24 / 7 υποστήριξη και πρόσβαση στο data center. Εξίσου, ή ακόμη πιο σημαντικό, είναι η εύκολη προσέγγιση μηχανικού που θα μπορούσε να δώσει άμεσα λύση σε προβλήματα.

8. Συμπληρωματικές υπηρεσίες. Ένας καλός πάροχος DRaaS προσφέρει, εν γένει, και άλλες υπηρεσίες, όπως Managed Hosting, Enterprise Cloud και Managed Performance υπηρεσίες που πιθανότατα μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον.

9. Case studies. Η επειρία από επιτυχημένες υλοποιήσεις έργων DR παρόμοιων με αυτό που θέλει να υλοποιήσει η εταιρεία σας, μπορούν να βοηθήσουν στο δικό σας έργο DR.