Ο Μάκης Αντύπας, CIO της Viva Payments, περιγράφει τη θέση του CIO σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον συναλλαγών, όπου το ηλεκτρονικό χρήμα θα παίζει στο μέλλον όλο και πιο σημαντικό ρόλο.

Το τοπίο των ηλεκτρονικών πληρωμών σήμερα χαρακτηρίζεται από σημαντικές ανατροπές, όχι από τις μεγάλες και εδραιωμένες εταιρείες, αλλά από μια νέα γενιά εταιρειών που έχουν στα χέρια τους την τεχνολογία, το startup mentality και τις agile τεχνικές ανάπτυξης. Κάτω υπό αυτές τις συνθήκες ο Διευθυντής Πληροφορικής οφείλει να είναι μάχιμος και όχι θεσμικός. Πρέπει να παρακολουθεί τον ανταγωνισμό και τις εξελίξεις ειδικά στους τομείς των cloud computing, machine learning και Big Data, αλλά και να εργάζεται κυρίως με ανοιχτά πρότυπα. Η εποχή όπου η Διεύθυνση Πληροφορικής έφτιαχνε μακροπρόθεσμα “master plans” και προγραμμάτιζε τριμηνιαία releases νέων υπηρεσιών έχει παρέλθει. Η λέξη κλειδί σήμερα είναι το ”agility”.

IT και ηλεκτρονικό χρήμα
Η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού χρήματος αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό μέτρο για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές προσφέρουν διαφάνεια, δημιουργούν εμπόδια στην κυκλοφορία του μαύρου χρήματος και αυξάνουν το ρίσκο για τις επιχειρήσεις που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, μετατρέποντας το ηλεκτρονικό χρήμα σε κάτι που σαφώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Σκεφθείτε ότι σήμερα, μεταξύ των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στην Ελλάδα που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, λιγότερα από 120.000 σημεία (κυρίως μεγάλα καταστήματα) δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κινούνται αποκλειστικά με μετρητά. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις τουριστικές περιοχές, όπου τοπικές επιχειρήσεις (ταξί, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.α.) δεν παρέχουν σε τουρίστες τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα. Η συνεισφορά της Πληροφορικής είναι καθοριστική στην υιοθέτηση ηλεκτρονικών πληρωμών. Τα σχετικά εργαλεία πρέπει να είναι φιλικά προς τον τελικό χρήστη και οπωσδήποτε διαθέσιμα σε έξυπνες κινητές συσκευές, τόσο για επαγγελματίες όσο και για τελικούς καταναλωτές.

Διαδίδοντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές
Σήμερα μπορεί οι ηλεκτρονικές πληρωμές να μην έχουν επεκταθεί στη χώρα μας όσο θα έπρεπε, ωστόσο είναι κάτι που δεν αποτελεί μακρινή πραγματικότητα, αλλά κάτι που σύντομα θα μπει στην καθημερινότητά μας. Και για να το υλοποιήσουμε αυτό εργαζόμαστε εντατικά στην εταιρεία μας. Χρειάζεται, φυσικά, να αλλάξει και η κουλτούρα, ενώ πολύ σημαντική είναι και η συνεισφορά της τεχνολογίας. Όταν οι χρήστες συνειδητοποιήσουν πόσο πιο εύκολο, απλό και ασφαλές είναι να πληρώνονται και να πληρώνουν με κάρτα, θα αλλάξει και η στάση τους απέναντι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στρατηγικός στόχος στην εταιρεία μας είναι να διαδώσουμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Επενδύουμε σε υπηρεσίες που δίνουν τη δυνατότητα σε e-shops και online marketplaces να ενσωματώσουν εύκολα την υπηρεσία πληρωμής με κάρτα ή με τη χρήση του ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Παράλληλα επενδύουμε και σε hardware, σε ενσύρματες και ασύρματες συσκευές αποδοχής καρτών (POS) – τις οποίες μια επιχείρηση μπορεί να προμηθευτεί online, χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία, μέσα σε λίγα λεπτά.

Αντίστοιχη λύση υπάρχει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με φορητά τερματικά (mobile POS), τα οποία συνδέονται ασύρματα με το κινητό ή το tablet τους, ώστε να δέχονται πληρωμές με κάρτα όπου κι αν βρίσκονται. Σε όλα αυτά, πρωταρχικός μας στόχος είναι η απόλυτη ασφάλεια των συναλλαγών. Εκεί επενδύουμε, ακολουθώντας πάντα τις αυστηρότερες προδιαγραφές όπως υπαγορεύονται από τους διεθνείς οργανισμούς και φυσικά το πρότυπο PCI-DSS, το οποίο ακολουθούμε.