Η HP θα βοηθήσει τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών και η Θεσσαλονίκη, να υιοθετήσουν το cloud computing, στο πλαίσιο μίας σειράς πιλοτικών δράσεων για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας Storm Clouds της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εταιρεία θα παρέχει στην Ισπανική Βαγιαδολίδ, την Πορτογαλική Αγουέδα και την Θεσσαλονίκη μας, πρόσβαση σε πλατφόρμα infrastructure-as-a-service βασισμένη στο ΗΡ Helion, την επιχειρησιακή πλατφόρμα cloud της HP, η οποία παρέχει ένα μείγμα open-source-based private και hybrid υπηρεσιών στους χρήστες. Η HP, παράλληλα, δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις πόλεις αυτές να δημιουργήσουν στρατηγικές για τη μετάβαση στο cloud, καθώς και να θέσουν πρότυπα ώστε να προωθήσουν τη διανομή ανοιχτών και διαλειτουργικών off-premise υπηρεσιών στους πολίτες.

Ανάλογα με την επιτυχία της πρωτοβουλίας, αναμένεται ότι θα γίνει εύκολο να αντιγραφεί το μοντέλο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με στόχο ολοένα και περισσότεροι δημόσιοι οργανισμοί να αξιοποιούν το cloud. Η κάθε μία από τις τρεις πόλεις θα χρησιμοποιήσει το cloud για διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες ώστε να καταδειχθεί η ευρεία γκάμα παροχών που μπορούν να προσφερθούν στους πολίτες. Για παράδειγμα, η Βαγιαδολίδ θα χρησιμοποιήσει το cloud για εύκολη πρόσβαση σε έγγραφα σχεδιασμού της πόλης, η Θεσσαλονίκη για να «τρέξει» εικονική αγορά για τοπικές επιχειρήσεις και η Αγουέδα για να λανσάρει σύστημα ανάδρασης με τους πολίτες σχετικά με τη βελτίωση των χώρων της πόλης.