Ο Γιάννης Κοντίδης, Group IT Manager της Redestos-Efthymiadis Agrotechnology Group, σχολιάζει τη στενή σχέση του ΙΤ με την επιχειρηματική δραστηριότητα, αποκρυπτογραφώντας το ρόλο του CIO σήμερα.

Στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον οι προβληματισμοί των CIOs περιλαμβάνουν τα παρακάτω βασικά ερωτήματα: Πώς θα βοηθήσουμε την επιχείρηση να βελτιώσει την απόδοση και ανταγωνιστικότητά της, παρέχοντας καινοτόμες υπηρεσίες ΙΤ; Πώς θα κάνουμε το ΙΤ αποδοτικότερο και οικονομικότερο; Ποιες τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές θα υιοθετήσουμε, ώστε να βοηθήσουν στην επίτευξη των παραπάνω κύριων στόχων; Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο CIO δεν είναι μόνο τεχνολογικά, αλλά είναι θέματα που αφορούν στο σύνολό της την επιχείρηση. Γι αυτό απαιτείται να έχει άριστη αντίληψη για το τι ακριβώς αυτή κάνει και πως μέσω των υπηρεσιών ΙΤ μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει την απόδοση της.

Ο λόγος ύπαρξης της Διεύθυνσης Πληροφορικής δεν είναι η παροχή τεχνολογίας, αλλά η παροχή υπηρεσιών που χρειάζεται η επιχείρηση. Η Διεύθυνση Πληροφορικής θα πρέπει να μεταλλαχθεί και από πάροχος τεχνολογίας και κέντρο κόστους να γίνει πάροχος υπηρεσιών ΙΤ. Αυτή είναι σημαντική αλλαγή. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας (ώστε να βλέπουμε τα πράγματα από την πλευρά του «πελάτη»-εταιρείας που ενδιαφέρεται για την αξία του αποτελέσματος και όχι για τα μέσα επίτευξης), απαιτείται η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου υπηρεσιών IT, κοστολογημένων και μετρήσιμων, με καλά ορισμένες διαδικασίες, λειτουργίες, αποτελέσματα και ρόλους.

Αυτό θα βοηθήσει στο να γίνεται εμφανές που ακριβώς πάνε τα χρήματα που δαπανά η επιχείρηση για το ΙΤ. Κάτι που για τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι άγνωστο ή δυσνόητο και αυτό, κατά κανόνα, αδικεί την Διεύθυνση Πληροφορικής. Αυτή η μετάλλαξη που φέρνει το ΙΤ πιο κοντά στο “business” είναι ένα στρατηγικό project για τους Διευθυντές Πληροφορικής. Οι επενδύσεις στην Πληροφορική έχουν στόχο να βοηθήσουν την επιχείρηση να γίνεται αποδοτικότερη και ανταγωνιστικότερη. Θα πρέπει να προσέξουμε τεχνολογίες όπως το virtualization για οικονομικότερη λειτουργία, το collaboration για βελτίωση της συνεργασίας , τα cloud & mobility για καινοτόμες υπηρεσίες, τα Βig Data για «κρυμμένους θησαυρούς», αλλά και τη στρατολόγηση ανθρώπων με καινοτόμες γνώσεις, ικανότητες και ταλέντο, κάτι που δυστυχώς δεν είναι εύκολο όσο φαίνεται.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ολοκληρώσαμε πρόσφατα το virtualization του data center του ομίλου, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε ένα καινοτόμο σύνολο εφαρμογών Web που εξυπηρετούν την Agrolab, εταιρεία μας παροχής υπηρεσιών αναλύσεων – η μεγαλύτερη του είδους στα Βαλκάνια – ένα έργο που καλύπτει όλες τις λειτουργίες της σε δύο εγκαταστάσεις. Η Agrolab τελευταία έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και με τον προηγούμενο τρόπο λειτουργίας θα ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθει. Οι νέες Web εφαρμογές αυτοματοποίησαν σε μεγάλο βαθμό όλες τις λειτουργίες από την παραλαβή των δειγμάτων και τη ροή στα εργαστήρια, μέχρι την έκδοση πιστοποιητικών. Στα σχέδια μας υπάρχει ένα νέο CRM με προσανατολισμό στη δυναμικότητα της αγοράς, τον ανταγωνισμό και το marketing και η ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Για τον όμιλο, η ιδιαιτερότητα και οι προκλήσεις , προκύπτουν από το ότι οι εταιρείες μας έχουν διαφορές λόγω του αντικειμένου τους και της αγοράς, στην οποία απευθύνονται. Η κάλυψη διαφορετικών αναγκών, κρατώντας μια ομοιογένεια, αποτελεί πρόκληση. Η Πληροφορική έχει γίνει πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις γιατί είναι κρίσιμος παράγων για την επιτυχία τους. Μπορεί γρήγορα να επιφέρει μεγάλες αλλαγές και να είναι φορέας καινοτομίας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους CIO να είναι βασικοί συνομιλητές στη χάραξη της στρατηγικής για την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης, συνεισφέροντας με καινοτόμες πρακτικές στην επίτευξη των στόχων. O CIO που θέλει να αναβαθμιστεί και να κερδίσει σεβασμό και επιρροή θα πρέπει να γνωρίζει καλά την εταιρεία, την οργάνωσή της, τα προϊόντα της, τον ανταγωνισμό, τους παράγοντες κερδοφορίας. Ένα επιπλέον πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στους CIO.