Είναι γεγονός ότι οι λύσεις Application Delivery Controllers (ADC) αποτελούν σημαντικό συστατικό των σύγχρονων data centers. Ποια είναι, όμως, τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει σήμερα μια σύγχρονη λύση ADC;

Oι λύσεις Application Delivery Controllers (ADC) παρέχουν λειτουργίες και χαρακτηριστικά που έχουν σκοπό τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της προστασίας των εφαρμογών που γίνονται publish. Σήμερα, οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους χρειάζονται λύσεις ADC προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη διανομή των σύνθετων εφαρμογών τους (όπως Web applications, Exchange, SAP, SharePoint, Databases, κ.λπ.). Πριν ο όρος ADC ξεκινήσει να χρησιμοποιείται, οι εταιρείες βασιζόντουσαν σε Load Balancers για τη διαθεσιμότητα και επεκτασιμότητα των websites τους.

Βελτιστοποίηση, Load Balancing και GSLB. Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ADC είναι η δυνατότητα Load Balancing τόσο σε Layer 4 όσο και σε Layer 7, η υποστήριξη Global Server Load Balancing (GSLB), ώστε να επιτυγχάνεται Load Balancing ανάμεσα σε διαφορετικά data centers και, τέλος, το Application Acceleration και Caching, για καλύτερο user experience και offloading των servers.

Ασφάλεια. Η προστασία των εφαρμογών ενός οργανισμού είναι σήμερα πιο δύσκολη από ποτέ, καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά, η συμμόρφωση με κανονιστικά πλαίσια ασφάλειας όπως το PCI-DSS είναι απαραίτητη, ενώ, ταυτόχρονα, ο αριθμός των ποικιλόμορφων επιθέσεων έχει αυξηθεί. Το Application Firewall θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός ADC και αυτό θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει υβριδική λειτουργία, συνδυάζοντας μηχανισμούς βασισμένους σε signatures και αυτόματης εκμάθησης, για γρήγορη υλοποίηση και πρόληψη από επιθέσεις DDoS.

Client Virtualization. Σήμερα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν λύσεις desktop και application virtualization, ως ένα μέσο για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, της ευελιξίας του χώρου εργασίας, της ασφάλειας πληροφοριών και της συμμόρφωσης με κανονιστικά πλαίσια. Η πραγματοποίηση των παραπάνω εξαρτάται στενά από την εξασφάλιση της ασφάλειας και διαθεσιμότητα της υποδομής VDI (Virtual Desktop Infrastructure), δυνατότητες οι οποίες θα πρέπει καλύπτονται από μια σύγχρονη λύση ADC.

Mobility. Οι μέρες που ένας μικρός αριθμός χρηστών είχε φορητές συσκευές και ήθελε πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές αποτελεί πλέον παρελθόν. Η ανάγκη να μπορούν όλοι οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές και δεδομένα με χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων ή tablet πάνω από οποιοδήποτε δίκτυο είναι δεδομένη. Μια σύγχρονη λύση ADC θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τέτοιες συσκευές και να βελτιστοποιεί τη διανομή εφαρμογών σε αυτές.

Υποστήριξη databases. Οι οργανισμοί όλων των μεγεθών βιώνουν σήμερα μια τεράστια αύξηση των δεδομένων που χειρίζονται, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την απόδοση των database servers στους οποίους αποθηκεύεται η πληροφορία. Τη λύση έρχονται να δώσουν οι ADC οι οποίοι καταλαβαίνουν το TDS πρωτόκολλο και πραγματοποιούν Layer 7 Load Balancing, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα από τις απλές λύσεις Load Balancing.

Επεκτασιμότητα και διαχείριση. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η σύγχρονη λύση ADC πρέπει να προσφέρει επεκτασιμότητα και εύκολη διαχείριση. Για να είναι επεκτάσιμο το ADC θα πρέπει να είναι ελαστικό, ώστε η απόδοσή του να αναβαθμίζεται αν οι απαιτήσεις αλλάξουν, να παρέχει την επιλογή “pay-as-you-grow”, ώστε να πληρώνεται μόνο η απόδοση που απαιτείται και, τέλος, να παρέχει ένα οικονομικό μοντέλο κάλυψης της επέκτασης της υποδομής, προκειμένου να καλύψει αυξανόμενες ανάγκες σε εφαρμογές και πελάτες.

Μέσα σε ένα οργανισμό συναντάμε πολλές εφαρμογές με διαφορετικούς διαχειριστές και διαφορετικές ανάγκες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, μια σύγχρονη λύση ADC να υποστηρίζει virtual ADC instances τελείως απομονωμένα μεταξύ τους (CPU, Memory, SSL, κλπ), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα με χρήση της ίδιας ADC πλατφόρμας να υποστηρίζονται όλες οι εφαρμογές και να επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο ακόμα χαμηλότερο TCO. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν ότι η αγορά εξελίχθηκε από τους Load Balancers που αναπτύχθηκαν ειδικά για να εξασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα και την επεκτασιμότητα των ιστοσελίδων στους ADC, οι οποίοι προσφέρουν όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω.